Artiklar

Karriärtips från Berghs kursansvariga

Vi har fler än 80 kursansvariga på Berghs. Erfarna, kompetenta och framgångsrika är bara tre av alla de ord som gemensamt kan beskriva dem. Att de mer än gärna delar med sig av sin kunskap är ett faktum. Här hittar du karriärtips från några av dem.

Skrivet av Anette Hamel
September 12, 2024

Har du något bra karriärtips som du vill dela med dig av?

– Att vara nyfiken och prestigelös tar en långt. Vår bransch i allmänhet, och sociala medier i synnerhet, ändras ständigt. Idag är det TikTok som är på allas läppar. Om några år är det något helt nytt – den som är snabb på att förstå det nya kommer lyckas och på köpet få ett roligare arbetsliv. Var sen generös och dela med dig av det du lärt dig, då blir du snabbt en expert.

Johannes Stålnacke Nero
Johannes Stålnacke Nero

– På Bright Mind har vi ett talesätt som lyder Stay Bright och det betyder att man behöver 3 ingredienser för att komma framåt. Först positivitet: när någonting händer måste vi se de positiva sakerna. Sen passion: vi behöver älska det vi gör. Mycket händer i livet och jobbet och om du inte älskar det du gör så kommer det negativt påverka din karriär. Sist att vara påläst, att hela tiden hitta tid för att hålla sig själv uppdaterad på det som händer inom din bransch. Det är att vara Bright.

Sibbe Silvén

– Var nyfiken och ödmjuk. Fokusera på det du tycker är roligt och som ger dig energi. Du har bara ett liv.

Robert Hedlund
Robert.Hedlund

– Våga utmana och sluta aldrig lära dig nya saker. Marknadsföringsbranschen förändras och utvecklas i snabb takt, och för att hinna med behöver man kunna ifrågasätta och ersätta gamla sanningar genom att vara anpassningsbar och ha ett adaptivt mindset. På det sättet får du mer erfarenhet och blir bättre på att avgöra vilka nya uppdateringar, verktyg och möjligheter som är användbara på lång sikt.

Christina Norling

– För mig som frilansare är kontakter allt, men obs att man inte behöver delta i stela mingel för att skaffa dem. Satsa istället på att vara schysst och alltid göra ditt bästa. Då kommer tidigare uppdragsgivare tillbaka och tipsar gärna vidare om dig (och du om dem såklart).

Catherine Heijl
Catherine.Heijl

Det finns hur mycket som helst att säga här (kanske en framtida kurs?) Men i korthet så skulle jag rekommendera designers i allmänhet att:

1) Investera i din LinkedIn-profil. Det är världens ledande karriärnätverk av en anledning. Och det fungerar på samma premisser som alla andra sociala medier - skapa, dela, reagera och interagera med andra för att boosta algoritmen. Bygg ut din profil i alla bemärkelser, i allt från att skapa en bra hero banner, till en bra profilbild, få rekommendationer från arbetsgivare, addera kurser och certifikat till din utbildningssektion osv osv.

2) Investera i din Portfolio. Din portfolio blir aldrig "klar" men den måste vara "good enough" och idag finns det otroliga CMS och Low-Code verktyg att ta hjälp av (Framer, Webflow, Semplice osv) Se till att dokumentera din design på ett begripligt och snyggt sätt, då arbetsgivare och rekryterare inte kommer "läsa" din portfolio, dom kommer scrolla igenom den snabbt.

3) Sluta aldrig lära dig. Som designer behöver du alltid fortsätta lära dig, även efter Berghs eller den utbildning du går. Designeryrket skulle jag vilja kalla ett livslångt lärande - och eftersom vi i regel älskar att hålla på med design så är det ingen börda, utan någonting härligt och stimulerande. Med det sagt kan man lära sig på bra och mindre bra sätt, sätt rimliga mål och designa hellre lite och ofta än i intensiva sprintar som lämnar dig utmattad efteråt så att du riskerar att tappa gnistan.

Billy Boman

Vilken kurs passar dig?

Vi har ett stort utbud av kurser. Långa och korta, på distans och i våra lokaler i Stockholm. Här hittar du information om vårt intensivkursformat!

Läs en intensivkurs på Berghs

– Bli kompis med smarta människor. Det, och att prata i hundratusen kilometer i timmen, verkar ha fungerat för mig.

– Ett karriärtips är att alltid sträva efter att behandla de du möter på din karriärresa på samma sätt som du själv vill bli behandlad och lyfta andra. Jag påminner mig varje dag om att man måste utmana sig själv och våga kliva ur sin comfort zone för att utvecklas, det ska kännas lite pirrigt.

Karolina.moberg

– Våga gå på känsla och chansa. Låt passionen styra, då blir det bra resultat och du får ögon på dig för dina bedrifter. Välj att jobba nära bra chefer och förebilder. Skaffa en mentor som kan ge dig ett utifrånperspektiv och hjälpa dig vid tuffa vägval.

Michael Persson Gripkow
Michael.Persson.Gripkow

1. Underskatta inte vikten av att vara snäll (vilket väldigt många gör).

2. Våga gå above and beyond – om du är ny, kom med fler inspel och idéer än vad dina kollegor ber dig om.

3. Var en nischad generalist – det bästa sättet att snabbt få mycket ansvar är genom att kunna en viss sak bättre än andra, och det bästa sättet att kapitalisera på ansvaret är genom att som generalist sen kunna bredda det ansvaret.

Per.Frykebrant

– Sluta kalla det karriär. Det blir lätt något annat som du åläggs att fylla med något smart. Kalla det istället Ditt liv. Då blir valen viktiga, tydliga och roliga. Både medan de pågår och att se tillbaka på. Hur tokiga de än var.

Charlotta Rydholm
Charlotta.Rydholm

- Ett av de bästa tipsen som jag själv har fått och också följt, är att välja en chef som verkligen förstår vikten av att satsa på kommunikations­arbetet. Det är också mitt bästa råd till andra som funderar på framtiden!

Anna.Johansson

– Omge dig med bjussiga människor. Sådana som får dig att må bra, kan saker som inte du kan och aktivt är intresserade av att dela med sig av sina kunskaper.

Niklas Eriksson
Niklas.Eriksson

– Testa olika jobb och roller, slå dig inte till ro utan fortsätt utvecklas.

Pontus.Staunstrup

Här hittar du fler artiklar om karriär och Berghs artikelserie Efter kursen där vi intervjuar tidigare kursdeltagare.