Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

3 strategier från förr som fortfarande spökar

Historiskt sett finns en hel drös mossiga gamla marknadsföringsstrategier som bygger på att fuska sig kring systemet, eller att inte göra "jobbet" på riktigt. Här har vi listat tre strategier som vi hoppas håller på att dö ut, men tyvärr fortfarande spökar i våra flöden ibland.

1. Köpa sig engagemang: fullänkar & spökföljare

För att öka sin rankning på Google var det för några år sedan en strategi att att köpa massvis med "fullänkar" från sajter som i princip inte har något syfte förutom just detta. Då handlade det om kvantitet och inte kvalitet, och ju fler länkar du hade till din sajt desto bättre blev din rankning. Du kunde även mata in sökord på din egen sajt och sedan exempelvis lägga dem längst ner eller dölja dem genom att lägga dem i vit text mot vit bakgrund. Sammanfattningsvis handlade allt om kvantitet, och inte kvalitén i SEO-tänket. Den gamla devisen att "ju fler följare på sociala medier desto bättre" är inte heller särskilt aktuell idag, då det är engagemang i form av kommentarer och likes som gör ett konto på sociala medier framgångsrikt, inte följarbasen. Faktum är att du kan bli straffad av plattformarna om du använder dessa genvägar, så tänk om och tänk rätt!

2. Pinkwashing

De flesta känner till begreppet Greenwashing idag - när företag försöker framstå miljömedvetna och gröna trots att de i själva verket inte gör några speciella insatser eller arbete kring hållbarhet. Pinkwashing är ett samlingsuttryck för ett likande beteende, men handlar istället om att ta parti för HBTQ++ communityn. Ofta görs detta i samband med Pride, när varumärken hissar regnbågsflaggan eller byter ut sin logotyp för att vinna några enkla poäng. Om ni som företag inte har en policy för inkludering 365 dagar om året, eller bidrar till arbetet på annat sätt, så är det dags att tänka om. Börja istället jobba på ett mer aktivt sätt jobbar för ett inkluderande samhälle framför att att skapa kampanjer med Pride som täckmantel.

3. Den som syns mest, hörs mest! Eller?

I den gamla skolans marknadsföringsstrategi var val av kanal inte med i bedömningen för hur en kampanj tas ut så effektivt som möjligt. Då togs en reklamkampanj eller en idé fram och skulle sedan basuneras ut i varumärkets alla kanaler, utan variation i tonalitet eller uttag. Om den här uråldriga icke-strategin fortfarande används? Tyvärr, ja. Som tur är ser vi lika ofta smarta kampanjer där både målgruppsanalys och kanalval fått gå först.