Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.
3 tips för ett hållbart och skalbart designsystem
Henrik Svegsjö är kursansvarig för Berghs nya distanskurs Designsystem för digitala tjänster. Här berättar han om utbildningen och delar med sig av några tips för att skapa ett stabilt och skalbart designsystem.
Hej HENRIK! Vem är du?
– Jag är en gotlänning i exil som numera utgår från Umeå. Jobbar som UX-designer på ITS, Umeå Universitet.
Vad har du för bakgrund?
– Jag har arbetat med tjänstedesign inom flertalet branscher, bl.a. inom retail, spel, arkeologi och media. Har studerat design, webbutveckling, mediaproduktion, marknadsföring och copywriting på högskolenivå och på bland annat Berghs. Gjorde min första hemsida 1996. Därefter hamnade fokus på grafisk design för tryckta och digitala medier inom kommunikation och marknadsföring. Under tidens gång gick jag över helt till det digitala för att sedan slutligen landa i tjänstedesign och UX. Det är här har jag har befunnit mig de senaste tio åren och det är här jag har hittat hem.
Varför valde du att bli kursansvarig på Berghs?
– Förutom att jag vill dela med mig av mina kunskaper och bidra till tillväxt inom yrket så lär jag mig massor genom att få lära ut och ta del av deltagarnas erfarenheter och insikter.
Berätta om kursen!
– Atomic Design är en strukturerad metod för att bygga och upprätthålla designsystem. På kursen Designsystem för digitala tjänster får deltagaren utforska, skapa och organisera allt från de minsta designkomponenterna upp till färdiga webbsidor samt förstå hur de påverkar varandra. Kursen belyser också tillgänglighet och ger dig verktyg och metoder som underlättar och effektiviserar ditt skapande av tillgängliga och inkluderande användargränssnitt.
För vem passar din kurs?
– Kursen riktar sig till dig som är designer och jobbar med någon form av digital tjänst. Idag arbetar du kanske på ett företag vars webbplats eller mobilapp behöver få en mer enhetlig, organiserad och sammanhängande design eller så är det något du vill jobba med i framtiden. Kursen kan också passa dig som är grafisk formgivare eller art director och vill bredda din kompetens för att kunna leverera designsystem för digitala miljöer.
3 tips för att skapa ett hållbart och skalbart designsystem:
1) Struktur
Designsystem som initialt innehåller ett fåtal komponenter kan i och med ökade behov snabbt växa i storlek och bli svåra att hantera. För att bygga ett hållbart och skalbart designsystem är struktur a och o. Skapa ett starkt fundament med väl genomtänkta och validerade byggstenar innan du ger dig i kast med mer komplexa komponenter.
2) Tillgänglighet
Tillgänglighet kan inte längre undantas utan är lagstadgat och blir med tiden allt viktigare för dig som designer. Kontraster, textstorlekar och interaktioner kan vara avgörande för någon med funktionsvariationer. Eliminera undantag och tilläggslösningar, satsa istället på en universell design som alla kan använda. WCAG är din bästa vän.
3) Var pragmatisk
Principen ”Fail early, fail often” gäller även här. Stöter du på några tvivel, hur små de än må vara, så var självkritisk. Små misstag som sker tidigt i processen kommer garanterat att växa under arbetets gång. Att justera sent i processen bidrar ofta till att arbetsbördan blir tung och tråkig. Se dina misslyckanden som lärdomar. Den tid du förlorar tidigt kommer du att med råge tjäna igen senare.
Relaterade artiklar
5 saker du inte visste om att läsa en kurs på Berghs
Har du funderat på att gå en kurs på Berghs, men är lite osäker på vad du ska välja och när du ska söka?
Berghs experter delar misstag och lärdomar
Ibland blir saker inte riktigt som det var tänkt. Här berättar Berghs kursansvariga om tabbar de har råkat göra på jobbet och vad de lärde sig.