Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

365 skrivtips av Berghs copylärare

copylärare på Berghs

Embla Sue Panova, Mikael Rosén och Anna Kleinwichs Magnusson är copywriters och kursansvariga på Berghs. Nu har de skrivit en bok tillsammans om ett ämne som ligger dem och oss mycket varmt om hjärtat. Vi vill såklart veta mer om boken, var de hämtar inspiration och hur skrivprocessen gick till.

Skrivet av Anette Hamel
December 5, 2018

Hej Anna, Micke och Embla! Ni har skrivit en bok tillsammans som heter "Alla kan skriva - 365 övningar för dig som älskar, och hatar, att skriva" – när och hur fick ni idén till detta?

Embla: Det började med att jag fick idén om att göra en bok med roliga skrivövningar som skulle passa alla eftersom mer eller mindre alla skriver på något sätt idag, men långt ifrån alla är bekväma med det. Jag pratade med Anna och vi kom på det som ramade in mina yviga tankar: att det skulle bli en övning varje dag i ett år. Sedan drog vi med Micke, eftersom någon måste representera vita, medelålders män också. (Hahaha!)

Eftersom vi ville att boken skulle vara en fröjd att öppna varje dag i ett helt år tog vi hjälp av min gamla AD Erik Persson, som numera är CD, för att göra formen. Vi ville ge en ny känsla för varje uppslag och förstärka innehållet, vilket han lyckades med perfekt.

Vem är den här boken skriven för?

Embla: Vi skrev boken för alla som har med text att göra i sin vardag på något sätt. Antingen är man som vi, som är seniora och behöver lite ny inspiration och utmaningar utöver jobbtexterna, eller så vill man börja skriva på något vis och vill ha hjälp att komma igång. Eller så måste man helt enkelt skriva i sitt jobb fast man ogillar det. Vi tror nämligen att skrivande kan bli roligt och givande för alla.

Anna: Ja, vi tror att den typiska köparen kanske kommer att vara någon som pluggar, är lärare, egenföretagare eller redan skriver och vill fortsätta utvecklas. En härlig bok att ge till någon man tycker om – eller kanske till sig själv!

Hur gick skrivprocessen till?

Embla: Allt har skett online. Vi har gjort 121,3 övningar var och sedan några till eftersom genialiska hjärnor ibland får samma idéer.

Var hämtar ni inspiration till ert skrivande?

Embla: För mig kommer lösningen, och känns oftast självklar, medan jag gör min research. Sedan skriver jag som allra bäst hemma i soffan, i nattlinne med kaffekopp och täcke. Jag skulle kunna spendera mina kontorstider precis så. Men ibland måste ju även Fantomen gå bland vanliga människor eller hur det nu var.

Anna: Jag hämtar oftast inspiration i mötet med den som behöver texten. Jag tycker att det är spännande med affärer och olika verksamheters utmaningar, så för mig är textproduktion kreativ problemlösning. Hur kan min text ge rätt resultat? Det låter kanske trist, men jag ser det som att lägga ett pussel som kan bli riktigt snyggt om jag lägger bitarna rätt!

Micke: Jag är litteraturvetare i botten och har alltid älskat att läsa och skriva och får inspiration av det som är riktigt, riktigt bra. Oavsett om det är en elev på en reklamskola som skrivit ett briljant manus, en strålande debattartikel eller en fantastisk novell. Språkets möjligheter i sig inspirerar mig och hur människor kan använda det.

Vad är roligt och svårt med att skriva en bok tillsammans med andra?

Embla: Det har bara varit roligt. Tonaliteten är förstås olika beroende på vem av oss som skriver, men det blir också en ganska välkommen variation under ett helt år! Uppgifterna är dessutom helt blandade, så man kan bara gissa vem som har skrivit vilken.

Kan ni dela med er av något av tipsen i boken?

Javisst! Här är tre av tipsen:

  • Hitta på tio nya ord för ”tråkig”.
  • Leta upp tre rubriker i en tidning, på stan eller bland reklambladen på hallmattan och skriv några som är bättre! En rubrik ska vara intressant och relevant för målgruppen. Den ska lyfta det viktigaste. Den ska helst inte vara för lång. Den ska vara sann. Och framför allt ska den locka till läsning! Försök göra den oemotståndlig.
  • Du är kung! Skriv ditt tal till folket.