Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Alexanders resa från Berghs till co-working space omgiven av natur

När Alexander Aldolfsson tog sin examen från Berghs snurrade tankarna intensivt. Hur skulle han kombinera sin dröm om att skapa något som hjälper både människor och planeten med ett högt tempo, snabba leveranser och en kommersiell hets? Svaret blev The Growhouse - ett co-working space på Rosendals trädgårdar, för och av människor som vill växa med sina idéer, sitt arbete och sin konst. Här delar Alexander med sig av sin historia.

Hej Alexander! Vem är du?

Det är en svår fråga, jag ser mig själv i alla människor jag möter. Innovation, konst och hållbarhet är det som driver mig framåt. Mitt självförtroende baseras helt och hållet på originaliteten i det jag skapar och ger. Just nu driver jag ett (till)växthus omringat av natur i Stockholm, a.k.a. The Growhouse, för människor som vill växa med sina idéer, sitt arbete och sin konst.

Jag har ett förflutet som semi-professionell freestyleskidåkare. I den världen handlade allt om att uppfinna nya trick och ha så kul som möjligt. Det var därigenom jag fann inspiration till att inspirera andra samtidigt som jag var helt förtrollad över alla möjligheter som internet erbjöd. Möjligheterna blev till nya drömmar, drömmar som ledde mig till Berghs.

I juni 2016 tog du din examen från Berghs program Digital Strateg/kreatör. Vad hade du för tankar och planer inför framtiden då?

Jag var galet hoppfull inför framtiden men bar inte på några tydliga planer. Under min tid på Berghs började det formas en dröm i mig. En dröm om att ge människor något originellt som hjälper hjärtcentrerade människor att utveckla sig själva och sina idéer. Idéerna i sin tur ska hjälpa andra individer och även vår planet. Tillvägagångssättet ska vara roligt och upptäckande, likt skidåkningen var för mig, helt utan prestige och krav.

Men: drömmar tar dig inte från A-B, det gör logiken. Drömmar är komplexa och jag visste inte hur jag skulle bryta ner min dröm och hur jag skulle börja genomföra den. När slutfasen av utbildningen på Berghs närmade sig var tillvaron så intensiv att jag hade svårt att skapa tid för reflektion, därför visste jag inte riktigt var jag skulle börja.

Jag funderade på att börja frilansa, på att driva ett företag tillsammans med andra personligheter, på hur jag kunde lära mig mer om kreativa processer, tankarna snurrade och jag hade svårt att hitta fokus, men jag landade i att jag först och främst behövde hitta ett sätt att betala hyra, mat och CSN.

Så, vad hände? Hur förlöpte första året efter din examen?

Jag fick ett jobberbjudande som Digital designer i Stockholm redan innan jag hann säga adjö till skolan. Allt gick av bara farten. Och sedan började vardagen. Jag hamnade på ett jobb som rekommenderade att jag skulle isolera mig för att producera hemsidor i ett högt tempo på en fixerad plats utan att utvärdera om det jag gjorde var bra eller om det hjälpte människorna som använder produkten eller hemsidan. Allt byggde på snabb leverans och allt handlade om att tjäna pengar.

Bakom fyrkantiga väggar och framför min ljusa skärm började det riva inuti mig. Högt tempo och informationsöverflöd av mail, SMS, Whatsapp, Instagram, iMessage, Facebook-födelsedagar, events, app-notiser och en hel rad andra distraktioner som tog mer energi än vad det gav.

Serie: Efter Examen

Lär känna Berghs fantastiska alumnistudenter! De lever helt olika liv idag, men de har alla den gemensamma nämnaren att de en dag beslutade sig för att söka till Berghs.

Läs fler alumniberättelser

Min verklighetssyn förändrades under den perioden, och resultatet av det var att jag började ifrågasätta om mina drömmar kunde realiseras även om inte huvudsyftet var att tjäna pengar. Min inspiration började tryta och en känsla av meningslöshet kom krypande på min arbetsplats, en meningslöshet som snart övergick i depression Jag var helt enkelt inte alienerad med vad jag innerst inne ville. Det hela gick i en rakt nedåtgående spiral.

Vad gjorde du för att hantera din situation?

Syret var slut och jag kunde inte andas. Min chef började förstå att jag inte mådde bra så han kallade in mig på ett möte. I det blev det helt klart att vi hade olika huvudsyften. Hans var att tjäna så mycket pengar som möjligt och mitt var att förstå hur jag kunde hjälpa människor. Vi tog ett gemensamt beslut där och då om att gå skilda vägar.

Även om ett kapitel nu var avslutat så var jag fortfarande förvirrad och helt slut. Men efter bara några få dagar började jag sakna naturen och drömde till och med om det på nätterna. Så jag började söka upp naturområden i Stockholm och hamnade redan samma dag i Rosendals oas på Djurgården. Där kunde jag börja andas igen - vilken otrolig känsla!

Jag återvände till Rosendal varje dag, vilket resulterade i att jag började se klarhet i varför jag hade börjat famla i mörker. Anledningen var det heta tempot som var fyllt med arbete som inte följde mitt hjärta.

Ungefär då stod det klart för mig att jag faktiskt levde min dröm, där och då. Tillsammans med underbara människor fick jag chansen att hjälpa andra på ett originellt sätt, i ett växthus, vilket gav mig enormt med energi. Det slöts en hel del kollaborationer, utbyte av kunskap och starkt nätverksbyggande. Jag började förstå den naturliga efterfrågan av att få arbeta i en fri natur, mitt i staden.

Nu började The Growhouse formas.

Eftersom min överlevnadsbudget började ta slut sökte jag samtidigt alternativa lösningar för hur jag skulle underhålla min dröm och samtidigt få in pengar till mat, hyra och CSN. Jag jobbade hårt på att sälja in idéen om The Growhouse till företag, affärsänglar och andra som jag såg ömsesidigt värde med.

Vid samma tidpunkt hände något oerhört intressant och förundrade. En föreläsare jag hade på Berghs hörde av sig till mig. Hennes namn är Ulrika Viklund och hon är idag MD på Plejmo och även på den spännande House Be co-working huben i Åre för entreprenörer och start-ups. Ulrika kontaktade nu mig med ett jobberbjudande som Creative Growth Manager på Plejmo. Uppgiften var att driva innovation genom att testa småskaliga experiment och kommunicera det till kunder/organisationer. I mina ögon lät det hur spännande som helst. Jag förundrades av Ulrika som person och av hur hon drev Plejmo, så det hela slutade med att jag fick jobbet men med en friare anställningsform där jag kan driva mitt egna projekt och jobba från valfri plats så länge jag ansvarar för att mitt arbete blir genomfört på bästa möjliga sätt.

Idag, ett år och åtta månader senare, kan jag berätta att vardagen ger spännande synergieffekter mellan mitt arbete på Plejmo och The Growhouse. Jag tar med mig experiment, verktyg och insikter till Plejmo som jag inte skulle ha gjort om det inte varit för The Growhouse. Världen är helt enkelt inte så svart eller vit.

In_the_growhouse_optimized

Varför just Rosendals Trädgårdar?

Föreställ dig en lummig trädgård omgiven med träd fylld med färgglada blommor och oändligt med frisk luft. Tänk dig att få uppleva dimma och doften av en levande trädgård samtidigt som du arbetar med det du tror på. Naturen hjälper dig att varva ned, se klarhet, öka ditt välmående och din uppfinningsrikedom. Det ligger dessutom bara en promenad från Stockholm city. Runt om i Stockholmsområdet finns det gott om spännande människor som driver nytänkande företag, projekt och skapar hållbar konst. Utanför Stockholm finns det gott om natur, men färre människor som driver sin grej.

Berätta om The Growhouse idag!

The Growhouse är ett öppet co-working space / tillväxthus för nytänkande människor som vill växa med sina idéer, sitt arbete och sin konst. Vi riktar oss till dig som har hunnit få kontorsdamm på tangentbordet eller helt enkelt driver ditt eget projekt. Jag bjuder ut dig en gång i månaden till The Growhouse. Här delar vi kunskap, verktyg och skapar samarbeten. Behöver du tystnad, producera eller bara lugn för exempelvis videomöten så finns det goda platsmöjligheter för det också.

Vill du läsa mer om The Growhouse? Ta en titt på www.thegrowhouse.co

the_growhouse_concept_optimized