Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.
Jesper och Emelie årets Aller-stipendiater
Två av Berghs studenter packar snart sina väskor för att tillbringa sommaren i New York, vid School of Visual Art. Det har ett stipendium från Aller Fonden gjort möjligt. Här delar stipendiaterna Jesper Nilsson-Böös och Emelie Svensson med sig av sina förväntningar inför sommaren i New York och framtiden.
Aller Fonden Aller Fonden grundades ursprungligen för att öka ekonomisk stöd till grafiker från de nordiska länderna. Genom en stipendiat-kommitté som söker efter relevanta kandidater delar fonden ut två stipendier till Berghs-studenter, som under sommaren får resa till New York och delta vid School of Visual Art – Type Lab. I stipendiet ingår resa, logi och kurskostnad till ett värde av cirka 64.000 kronor. Årets stipendiater, Jesper Nilsson-Böös och Emelie Svensson, läser båda sin sista termin vid heltidsprorammet Communication Design.
I juryn för stipendiet satt 2018 Berghs programansvariga Pål Pettersson, Johanna Karlsson och den av studenterna mycket uppskattade typografiläraren Carolina Laudon. Det juryn bedömde var de sökande studenternas portfolios, med tonvikt på de typografiska arbetena. Kriterierna i juryns bedömning var idéhöjd/originalitet, hantverk samt den skriftliga motivation som varje student skrivit vid ansökan.
Stipendiater 2018
Emelie Svensson fick stipendiet för att hon, “under många år, på ett mycket målvedvetet sätt, byggt på med erfarenheter och kunskaper inom visuell kommunikation och design. Under tiden på Berghs har hon dessutom visat nyfikenhet och experimentlusta inom typografiområdet. Emelie har en stark känsla för färg, form och med kombination av typografi visar hon på ett egensinnigt sätt att visualisera kommunikation. Hon har en förmåga att personifiera sina projekt och vi ser fram emot hennes utveckling och var den kommer ta.”
Jesper Nilsson-Böös tilldelas stipendiet för att han “väldigt målmedvetet, genom sin tidigare yrkeserfarenhet som Art Director men framförallt genom sina 2 år på Berghs, har förfinat och renodlat sina visuella hantverkskunskaper, inte minst inom det typografiska området. Jesper har utvecklat ett gott omdöme av kritisk tänkande i design med en förståelse för designansvar genom att vara lyhörd och att ta ansvar för sin egen utveckling med ett självständigt tänkande. Hans öppenhet är ett tecken på god förmåga till kommunikation och utveckling. I typografi arbetar han målmedvetet med en experimentlusta som vi gärna ser ännu mer av framöver.”
Hej Jesper och Emelie och stort grattis till stipendiet från Aller Fonden. Hur känns det att ni snart beger dig till New York för att ta del av Type Lab?
Emelie: Det känns fantastiskt, men fortfarande ganska overkligt! Ända sen jag fick höra om stipendiet förra året har jag gått och drömt om att själv få åka. Är jätteglad att det är Jesper jag ska få åka med också.
Jesper: Stort tack! Det känns sjukt kul. New York är ju mäktigt och att dessutom få utbilda sig på School of Visual Arts känns inspirerande.
Varför tror ni att ni valdes ut som stipendiater? Vad känner ni själva utmärker er som grafiska designers?
Emelie: Den frågan är svår eftersom att jag tycker att alla som sökte är sjukt grymma designers! Jag skulle säga att min design ofta är lekfull och nyfiken med mycket färg, illustration och typografi ihop. Jag hoppas de såg ett värde i just det, och att jag jobbar hårt.
Jesper: Oj, svårt att säga. Men jag försöker verkligen att lägga mycket tid och energi på typografi i varje projekt och kanske var det just därför. Vad som utmärker mig är nog att jag lägger extremt mycket omsorg på detaljarbetet, men också väldigt mycket fokus på helheten. Jag försöker jobba mer konceptuellt och överföra det till konkret design där enkelhet går före komplexitet.
Snart tar ni er examen från Berghs tvååriga program Communication Design. Går det att sammanfatta vad ni har lärt er och upplevt?
Emelie: Berghs har byggt mig både som människa och designer. Det finns en så sjukt stor entusiasm mellan de här väggarna som smittar av sig och skapar en härlig kreativ miljö att vara i. Innan jag började på Berghs tog jag en examen i grafisk form från en annan skola som var en bra grund att stå på, men det är här jag har lärt mig att tänka mer konceptuellt och att våga ta för mig.
Jesper: Att flytta från Sundsvall till Stockholm och Berghs var en stor kontrast i vardagen. Jag har verkligen levt i en bubbla på Berghs, på både gott och ont. Det har varit sjukt mycket plugg men det har gett mig så mycket. Jag har fått massa nya vänner och härliga minnen. Nu känner jag mig förberedd och peppad för att börja jobba.
Vad ser ni mest fram emot med resan till New York och School of Visual Art?
Jesper: I och med att jag verkligen nördar in mig på typografi ska det bli kul att få lära sig av så sjukt kompetenta personer. Sen är det ju ett stort plus med kulturen i New York och alla goa restauranger.
Emelie: Allt verkligen! Kompetenta lärare, blaskigt kaffe, varma trottoarer och massa typografi!
Vad väntar efter resan?
Emelie: Jag har precis fått jobb på Brand Union, så jag börjar där direkt efter examen och kommer fortsätta efter New York.
Jesper: Just nu söker jag jobb och har kontakt med ett par designbyråer. Förhoppningsvis kommer jag hem från New York och börjar jobba direkt.
Kan ni dela med er av något ni skapat under er tid på Berghs som ni är extra stolta över att förknippas med?
Emelie: Jag är väldigt stolt över det sista individuella arbete jag gjorde. Det är ett koncept och hemsidelösning jag gjorde för online retail av design och inredning.
Jesper: I höstas hade vi Arla som kund i ett projekt, där briefen ursprungligen var att sälja mer mjölk via Arlas befintliga förpackningslösningar. Jag och min grupp (Arvid Nilsson och Tom Hallgren) kollade snarare på den mjölk som faktiskt inte såldes, och tog vara på vassle- och kaseinproteinet. Utifrån det skapade vi ett koncept vi kallar för ”Protein från Landet”, där Arla erbjuder ett folkligt och lättillgängligt proteinpulver, med målsättningen att det visuella ska avdramatisera den annars väldigt maskulina marknaden.
Relaterade artiklar
Designkursen öppnade flera dörrar
Amica Palenius berättar om Berghs distanskurs Grafisk Design Start och vad hon fick med sig.
Vad gör en grafisk designer?
Typografi, motion design, design thinking, förpackningsdesign, visuella identiteter - ingen fara om du inte har någon koll på dessa begrepp – när du är utbildad inom grafisk design så sitter dessa som ett rinnande vatten.
Linn återfann sin kreativa låga på illustrationskursen
Häromåret gav Linn Stålberg Pirzadeh sig själv en julklapp – att ta reda på hur hennes sätt att illustrera såg ut. Här är hennes berättelse.