Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.
"Att börja filma är ett livslångt lärande"
Anders J Larsson är kursansvarig för en av Berghs intensivkurser, Social Video. Under 3 intensiva kursdagar ger han verktyg till dig som snabbt vill komma igång att filma med din digitalkamera och få inblick i hela arbetsflödet från idé till post produktion.
Hej Anders, berätta vem är du? Och vad arbetar du med förutom Berghs?
Jag tycker det är otroligt kul att arbeta och har förmånen att få jobba i flera olika roller och verksamheter. Tillsammans med min fru driver jag ett företag inom foto och film med fokus på dans, scenkonst och porträttfoto, parallellt leder jag ett litet Managementkonsultföretag samt undervisar på Berghs. De olika rollerna har beröringspunkter och ger inspiration och idéer i alla riktningar. Den röda tråden är människor. Jag fotar och filmar människor, utvecklar människor på arbetsplatser och utvecklar fotografer på Berghs.
Hur och när väcktes ditt intresse för fotografi?
Jag har länge haft ett stort intresse för foto och film, men det var först för ett par år sedan som jag tog klivet och sa upp mig från min tidigare anställning och satsade fullt ut på de områden jag brinner mest för. Intresset väcktes när jag satt i publikhavet och tittade på modern dans. Jag kände att jag ville vara med på något sätt och bäst-före-datum för att bli dansare var passerat. Foto var ett intresse så jag tog kameran på axeln och började besöka danskompanier och dansutbildningar. Till slut gav det napp och nu känner jag mig lika hemma backstage som vilken dansare som helst.
Var det i samma veva du började arbeta med rörlig bild eller har det kommit senare? Varför i så fall?
Rörlig bild kom ganska snabbt efter att vi startat vårt företag. En av våra kunder undrade om det gick att filma några intervjuer i samband med att vi skulle dit och fota. Vi tackade självklart ja till detta och hade någon vecka på oss att lära oss grunderna. Det blev många timmar framför youtube! Uppdraget gick bra och jag tyckte det var otroligt kul. Samtidigt upptäckte vi att det fanns en annan ekonomi i filmjobb vilket också gjorde att vi började satsa på att kunna ta större och mer avancerade uppdrag.
Berätta mer om din kurs, Social Video, varför behövs en sådan här kurs just nu tror du?
Intresset för rörlig bild är stort och växer betydligt snabbare än stillbildfoto. Allt fler kunder efterfrågar kompetensen och den tekniska revolutionen på kameraområdet har gjort allt möjligt. När jag stod inför att ta steget över till att börja filma letade jag intensivt efter en lämplig utbildning. Jag kände mig någorlunda trygg i stillbildsfoto, hade hyfsad koll på vad jag vill göra, men det fanns ingen utbildning som matchade mina behov. Jag ville ha en komprimerad och praktiskt inriktad kurs som gav inblick i alla steg och gav mig möjlighet att börja jobba med film omgående. Utbudet stod mellan tre års heltidsstudier på Dramatiska Institutet eller någon light-kvällskurs för att piffa upp semesterfilmerna. Jag fick till slut skapa min egen kurs genom att anlita proffs på olika områden och köra workshops, assistera och experimentera. Att börja filma är ett livslångt lärande precis som foto. Jag vill med denna kurs ge deltagarna möjlighet att ta första steget och komma igång.
Vilka lämpar den sig för, tycker du?
Jag tror att kursen lämpar sig för alla som arbetar med bild och bildkommunikation. Fotografer, redaktörer, journalister, reklambyråer, marknadsavdelningar, tidningar och andra. Oavsett om du skall producera film på egen hand eller sitter som beställare av rörlig bild ger kursen en inblick i vad som är möjligt och hur man arbetar med dagens utrustning.
När man läst denna intensivkurs – vad tar man med sig efter kursavslut?
Kursen ger dig nödvändiga kunskaper samt inspiration att börja producera eget filmmaterial. Du får inblick i kamerateknik, ljus, ljud, klippning och post-production samt några idéer om hur ett bra arbetsflöde kan se ut. Jag delar även några tips kring prissättning och tankar kring hur jag sålt in filmprojekt till mina kunder. Meningen är att investeringen man gör i kursen snabbt skall återbetalas i form av nya spännande uppdrag.
Tekniken idag är i ständig utveckling, hur påverkar det den som jobbar med rörlig bild?
Det fortsätter att hända otroligt mycket på teknikområdet och vi har nog bara sett början på den revolution som påbörjades för 2-3 år sedan. Allt har blivit enklare, inte minst i redigering och post-production. Dessutom börjar det lanseras allt mer kringutrustning som är anpassat till att filma med DSLR-kamera till vettiga priser.
Vilka är dina förväntningar inför kursen? Hur förbereder du dig?
Jag hoppas på nyfikna och engagerade deltagare, bra samtal om rörlig bild samt en massa nya insikter och kunskaper som hjälper till att komma igång med det egna filmandet. Kursen är praktiskt inriktad och vi kommer att varva teori med en massa prova-på övningar. Själv förbereder jag mig genom att jobba med film, fortsätta köra workshops på områden där jag vill utvecklas samt strukturera mina tankar inför kursstarten.