Artiklar

Våra fem främsta spaningar och insikter från Gather Festival 2022

Berghs deltog på Gather Festival 2022 för att samla inspiration, upptäcka nya föreläsare och omvärldsbevaka. Berghs operativa projektledare Maxime Jonsson var på plats och har sammanfattat insikterna och tipsen som delades ut under dagarna i en industrilokal i Slakthusområdet.

Detta är en prolog till min reflektion från Gather Festival 2022. Texten ni snart ska läsa är skriven i all hast, i strävan efter imperfektion och autenticitet. No darlings were killed in the making of this text. Så den blev så klart alldeles för lång. Men vi testar att publicera den ändå, om inte annat så för att se vad som händer. Ps. if you don’t read Swedish you can just pour my words into Google Translate. It won’t be perfect but should it even? Nah, don’t think so.

När Gather Conference återuppstod efter två års uppehåll kretsade konferensen kring fem officiella teman:
– staden & samhället
– ekonomi & transaktioner
– media & kreativitet
– demokrati & makt
– människor & maskiner

Men inofficiellt verkar briefen snarast ha varit: “hur lever vi våra liv post pandemin och hur kan vi på bästa sätt tackla de stora utmaningar som ligger framför oss?“. Utmaningarna (klimatförändringar, resursbrist, polarisering, pandemier, younameit) är många och givet att konferensen hade 36 talare inom en mängd olika områden hade frågan flera – och kanske inte hela eniga – svar. Men passande nog var det en sak alla ändå var rörande överens om: att det kommer krävas fler perspektiv.

Gather-oraklets fem magiska ingredienser för mänsklig utveckling och överlevnad:

1. ANSTÄLL YODA SOM CHEF
För att tackla alla dessa utmaningar behöver vi organisera om oss. Agera lokalt, decentralisera styret och ge mer makt åt fler. För detta krävs kommunikativa ledare som kan förutse framtidens utmaningar och ta vara på nya möjligheter, men framförallt behöver de vara autentiska, empatiska, väl medvetna om sina egna brister och styrkor och duktiga på att flippa på hierarkin och snarast ställa frågor än att själva ge svaren. De behöver kort och gott vara Yoda.

2. BYGG INKLUDERANDE STÄDER
Visste ni att människor som bor max 300 meter från en park är mindre stressade än de som inte gör det – alldeles oavsett om de någonsin besöker parken eller inte? Och visste ni att det begås mindre våldsbrott i hem som har utsikt mot någon slags natur? Omgivningen styr hur vi lever våra liv och hur hälsosamma och lyckliga vi är. Och ju tryggare vi är i vår omgivning desto mer benägna blir vi att utforska och tänka nytt, vilket vi uppenbarligen verkligen behöver.

Den gyllene formeln för en lyckosam stadsutveckling och arkitektur är att den ska vara lika delar sammanhängande (tänk färger och former som hör ihop), komplex (…men med en twist!), tydlig (en bänk bör se ut som en bänk så att vi förstår att vi förväntas sitta där) och mystik (…men bänken får gärna ligga i nån slags Harry Pottersk gränd). Fast viktigast av allt är kanske att vi utvecklar urbana ytor som främjar att vi ses och att vi rör på oss. Ensamhet är nämligen farligare än rökning, och nästa stora (långsamma) pandemi beror på vårt stillasittande.

3. A CHANGE IS GONNA COME - LIVE WITH IT!
Den långa eran av kontrollerad tillväxt är över, och vi stegar rätt i en framtid av okontrollerbara hot och risker. Vi som individer, organisationer och samhällen behöver lära oss att leva i en tvetydig och snabbföränderlig verklighet för den är här för att stanna – vi behöver vara både hyperagila och långsiktiga på samma gång. De företag som lyckas förutse samhällets utmaningar istället för att fokusera på trender och ny teknologi är de som kommer ha högst innovationstakt och vara mest inkomstbringande. Nyckeln till framgång är alltså dessvärre att fokusera på samhällets riktigt stora problem, på smärtpunkterna, men vi bör också minnas att det kan finnas fler sätt att lösa ett problem. Vi vinner inte på att eftersträva perfektion inom olika områden, utan mer fokus bör läggas på att höja blicken och se hela bilden. Vi måste genast sluta jobba i silos och istället samarbeta och hitta utbyten. Och vissa utmaningar behöver vi kanske inte ens lägga energi på för tiden gör sitt. Varför lösa problem för en åldrande boomer-generation när dom ändå snart ska… ja, kola vippen? :/

4. KEEP THE PRESIDENT AWAY FROM THE NUKE BUTTON
Sätt aldrig ny teknik (AI, web3, kryptovaluta, NFTs) i händerna på onda personer – de kommer använda tekniken till att göra ont. Denna är svår, jag vet det. Men å andra sidan – de goda gör i alla fall gott:

5. HÖJ NIVÅN PÅ KREATIVITET HOS NÄSTA GENERATION
För att lösa gamla och nya problem med annorlunda metoder krävs en sak: kreativitet. För att lära ut kreativitet som är rustad för vår framtid behöver vi vidga horisonten för vad vi ens kan föreställa oss. Ja, dvs, bredda perspektiven. Även här är det viktigt att vi INTE sätter målet på perfektion, perfektion är alldeles för hämmande. Vi bör istället börja gräva där vi står och plocka lågt hängande frukt. Låt oss alla för en sekund iklä oss rollen som konstnärer och experimentera enbart för experimenterandes skull, låta saker ske utan att ha satt ett slutmål. Låt slumpen och det okända gå in som kreativ partner: SÅ lär vi oss att bli snabbfotade. I en gammal hederlig fuck, marry, kill skulle vi tyvärr döda datan i ett ögonblink till förmån för både giftermål and a nice shag med kreativiteten – för bara när vi accepterar att vi inte kan förutse framtiden och människors sjuka beteenden kan vi vara agila på riktigt.

Inspirerad av alla talare som pratade post pandemi vill jag också passa på att göra en spaning i spaningen. Post pandemin är det nämligen inte utan att man saknar Zoom när det vankas konferens. Glada var de dagar då det gick att mutea bort bakgrundsmusik och högljutt pratande besökare och när lite för mingelsugna NN från XX sätter sig tätt tätt intill och sedan hostar och harklar sig igenom en och en halv timme av lysande innehåll, då är härdsmältan nära. Utanför Zoom kan vi också räkna tomma stolar, och det blir uppenbart att de stundtals är lite för många. Den soliga cykelturen dit, kaffet på Stockholm Roast och att spana på folk väger iofs upp. Men min största förhoppning inför nästa års konferens är ändå att den ska nå ut till fler – för tänk vad som skulle hända om allt som sades faktiskt hade nått ut brett, och inte bara predikats för en liten och rätt likasinnad kör.

Men kom ihåg, detta är bara mitt – inte på något sätt perfekta – perspektiv.

Innelista Gather 2022:
– Kreativitet
– Psykologi & hälsa
– Kryptovalutor
– Långsiktighet
– Samarbete

Utelista Gather 2022:
– The good old prospering days
– Trender
– Multitasking
– Segregering
– Perfektion