Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.
Berghs studenter prisas för jämställdhetscase i One Show
I studentcaset "Say Yes To No" experimenterar Berghsstudenterna Simon, Martin och Petter med tanken att låta världens största dejtingapp slå ett slag i jämställdhetens namn. Caset tog studentgruppen hela vägen till New York, där de i veckan plockade hem en prestigefull silverpenna i den internationella tävlingen One Shows studentkategori Young One. Här berättar studentgruppen om sitt arbete med caset och sin resa till New York, och visar upp casefilmen som tog dem hela vägen till silver.
Att vinna en penna – hårt jobb, många sena kvällar och väldigt mycket kul
I oktober släpptes One Show-brieferna för årets studenttävling. Vi hade alla tre, Simon Lublin, Martin Noreby och Petter Swanberg, planerat att tävla under vårt första skolår och bestämde oss ganska snabbt för att köra tillsammans, så direkt när brieferna kom satte vi oss ner och gjorde upp en tidplan. Vi hade fem månader på oss att gå från ax till limpa och färdigställa ett case på Empathy to Equality-briefen, som gick ut på att "be the good one" och att låta empati bana vägen för jämställdhet.
Det visade sig senare att den tidplanen inte skulle hålla på en enda punkt.
Tanken var från början att jobba med tävlingen under "lugna perioder" i skolan, men under första terminen på Berghs fanns det inte särskilt många lugna perioder. Därför hann 2015 bli 2016 innan vi i slutet av januari tröttnade på vår egen prokrastinering och tvingade oss själva att sätta igång.
Sista helgen i januari anordnade skolan en kick off-helg för årets internationella studenttävlingar, där skolan var öppen hela helgen och lärare fanns tillgängliga för feedback. Klockan 09.00 på lördag morgon satte vi oss i skolan och påbörjade det som skulle bli vårt bidrag till One Show Young Ones: Tinder - Say Yes to No.
Lång väntan på besked
Därefter följde en och en halv månad av sena kvällar, helger i skolan och en hel del ”lägga till, ta bort, lägga till och ta bort” från caset. Med två dagar kvar till deadline kände vi oss färdiga, skickade in vårt bidrag och påbörjade en väntan som liknade den man genomled innan antagningsbeskedet till Berghs kom.
En månad senare, ungefär en vecka före utsatt tid, plingade det till i mejlboxen.
Ämne: Young Ones PENCIL WINNERS
VI HADE VUNNIT EN PENNA! Martin hoppade fyra meter upp i luften, Simon skrek rakt ut, och Petter, som befann sig på restaurang och firade födelsedag, lät samtliga gäster i lokalen veta att något väldigt, väldigt roligt hade hänt. Eller hade det?
Direkt efter det första glädjeruset slog nojan till. Kan det verkligen vara sant? Är det första april? Försöker någon skoja med oss? Från vilken adress kommer mejlet?
Men jo då, vi hade vunnit Silver i One Show Young Ones och skulle få åka till New York och ta emot pris. Allt slit hade lönat sig.
Resan till New York
Ytterligare en månad senare klev vi av planet i New York. En knapp vecka fylldes med god (skräp)mat, turistande, byråbesök och häng med gamla Berghsare som jobbar här. Dessutom deltog vi i One Shows Pitch-tävling Client Pitch, som går ut på att framföra en presentation live framför en jury.
I skrivande stund sitter vi och förbereder oss inför prisutdelningen. Om en dryg timme kliver vi upp på scenen i Metropolitan Pavilion och tar emot våra silverpennor.
Det känns lite extra kul och fint att få skriva det här inlägget just nu och se tillbaka på vår process och tänka på hur kul vi haft på vägen.
Så varför tror vi att just vi vann en Silver Pencil?
Först och främst, vi har verkligen inget facit. Men för vi tror att en viktig del var att vi gav oss själva tid att prova flera olika lösningar, så att vi till sist kunde komma fram till det vi ansåg löste vår utmaning på bästa sätt.
Vi byggde hela vårt case utifrån en nyckel-insikt och såg till att hålla det tight hela vägen och inte krångla till det. Hela gruppen har ett stort förtroende för varandra vilket gjort att vi alltid varit ärliga, något som skapat en stor trygghet.
Vi tror att det handlar om att vara beredd att lägga ned tid och energi (utöver ordinarie lektioner), se till att inte bara jobba utan också göra annat tillsammans samt att lita på sig själva och sin egen förmåga.
Efter galan
Galan var ungefär som förväntat. En stor fest med studenter från hela världen som tog emot pris. Vi kramades mycket med andra skolkamrater som också är här och tog tusen bilder. En rolig bonus var att vår casefilm visades på stora skärmar bredvid scen när vi gick upp och tog emot pennorna, något vi inte riktigt hade räknat med.
Sedan blev det karaoke hela natten och en liten, liten huvudvärk idag.
Relaterade artiklar
Kursen förändrade Tobias sätt att jobba med AI
Tobias Wright är copywriter på Steamery. Han har gått två kurser i copywriting. Här berättar Tobias om sitt jobb och de lärorika dagarna på Berghs.
Experternas första jobb i branschen
Erfarna, kompetenta och framgångsrika är tre ord som gemensamt kan beskriva Berghs kursansvariga, men alla har de såklart varit nybörjare en gång i tiden.
Ta alltid chansen att utvecklas
Elin Selling har det senaste året gått två kurser på Berghs. Här ger hon 5 karriärtips och berättar om sitt jobb och de nya kunskaperna.