Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.
Efter examen: Berghs rekryterade Adam dagen efter examen
För ett halvår sedan var han student på Berghs. Idag är Berghs hans arbetsplats. Här berättar Adam Andersson, Digital Strateg, om hur det föll sig att han stannade inom skolans väggar och hur hans första arbetsdag blev dagen efter hans examen.
Vad ska man tänka på som student som ska närma sig arbetslivet? Och vad händer om den egna utbildningsplatsen tycker att man är så bra på det man gör att de vill anställa en direkt efter skolavslutningen? Adam Andersson vet, för det var precis det som hände honom under våren 2015 då han fortfarande var student inom Berghs program Digital Strateg/Digital Kreatör.
Hej Adam! Berätta om ditt jobb på Berghs?
Jag är anställd som digital strateg och min viktigaste uppgift är att se över våra digitala flöden, just nu främst webbsidan tillsammans med en digital konverteringsbyrå.
Hur ser en "helt vanlig dag" ut för dig?
Jag börjar dagen med att kolla in en del nyhetssajter och andra webbplatser för att hålla mig a jour på vad som händer i världen, speciellt inom kommunikations- och digitalbranscherna. Sen börjar jag direkt med att kolla hur folk rört sig på vår sida sedan jag kollade senast samt hur vi kan vrida och vända på de olika elementen på webbsidan för att öka användarvänligheten.
Vad använder du för verktyg?
Jag använder mest Salesforce, Google Analytics, Hotjar och till en viss del Lissly. Vi har nyligen bytt nyhetsbrevstjänst till Mailchimp som har visat sig vara betydligt mer användarvänligt än vi först trodde.
Din historia är spännande eftersom du anställdes direkt av skolan som utbildade dig, berätta!
Jag läste ju som sagt till Digital Strateg på Berghs, en tjänst och kompetens som Berghs kommunikationsavdelning bestämt sig för att komplettera med. Skolan skickade ut en annons i klassen eftersom de var ganska säkra på att de hade stora möjligheter att hitta den de sökte där. De har ju koll på vad vi lär oss inom utbildningen. Jag läste annonsen, tyckte tjänsten verkade intressant, ansökte, kom till intervju och fick jobbet. Kort sammanfattat.
Hur förberedde dina studier dig för ditt nuvarande jobb?
De första studierna relaterade till mitt jobb idag var en Photoshop-kurs för väldigt längesen. Sedan studerade jag Media och Kommunikation på Stockholms Universitet och då var det speciellt två kurser på slutet som var mer digitala som intresserade mig. Efter det fortsatta jag med att studera Sociala medier och Digital kommunikation och Informatik (som handlade om hur en hemsida ska vara uppbyggd från användarperspektiv). Eftersom jag tyckte de kurserna var så pass intressanta sökte jag till programmet Digital Strateg på Berghs för att lära mig mer och samt få mer praktiska studier. Kombinationen av den akademiska bakgrunden jag hade och de praktiska erfarenheter jag fick på Berghs ger en bra helhetsbild av hur man jobbar med digital kommunikation.
Vad är det roligaste med att jobba på Berghs som digital strateg?
Att man gör så himla mycket, att vara en del av många olika projekt. Berghs påverkas precis som alla andra av digitaliseringen och därför är jag med i projekt i många delar av organisationen och hjälper till med input, men även det omvända: att jag får hjälp och input av andra i projekt jag är ansvarig för.
Vad är det jobbigaste?
Som digital strateg känner jag ständig press på att hålla mig uppdaterad på vad som händer i branschen, och får ångest om jag känner att jag inte har koll på det nyaste.
Vad har du för råd till andra Berghs-studerande på väg ut i arbetslivet?
Försök få ett jobb så snart som möjligt. Det lönar sig helt enkelt att ge sig ut på arbetsmarknaden. När man studerat på Berghs har man massa kunskap men saknar erfarenhet, och utan den efterenheten är det svårt att bilda sig en fullständig uppfattning om vad man egentligen vill jobba med.
Relaterade artiklar
Experternas första jobb i branschen
Erfarna, kompetenta och framgångsrika är tre ord som gemensamt kan beskriva Berghs kursansvariga, men alla har de såklart varit nybörjare en gång i tiden.
Vårens dagkurser på Berghs
Fyll på med kunskap, utöka ditt nätverk och få ny energi. Här hittar du listan med de utbildningar du kan läsa på dagtid i vår.
Karriärtips från Berghs kursansvariga
Våra lärare delar gärna med sig av sin kunskap. Här hittar du karriärtips från några av dem.