Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Efter examen: Channa gick från produktionsledare till skribent

skarmavbild    kl

När Channa avslutade sina studier på Berghs 2012 hade hon redan fått jobb och hade ett tydligt mål i sikte: hon skulle bli Sveriges bästa produktionsledare. Framtiden var utstakad och allt gick på räls. Men så kom livet emellan. Det kliade i Channas skrivarnerv och hon valde att stanna i kommunikations­branschen, men att byta roll. Idag arbetar Channa som skribent i Köpenhamn. Här är Channas berättelse om livet efter examen från Berghs.

Februari 19, 2016

Att Berghs studenter lyckas bra efter sin examen är ett faktum. Ett av bevisen för det är att 95% av studenterna har jobb sex månader efter avslutad utbildning på Sveavägen i Stockholm. Men vad menas egentligen med “att lyckas” och vilka typer av stigar är det våra studenter väljer att trampa sig fram på?

I den här artikelserien, “Efter Examen”, har vi intervjuat en rad alumnistudenter om vad som hände efter att de tagit sin examen från Berghs. Vi får höra om deras roliga, ovanliga, avancerade eller på något annat sätt imponerande jobb och ta del av deras bästa tips på hur man bäst ska börja sin bana mot sitt eget drömjobb - en bana som ter sig olika för alla olika studenter men har ett gemensamt startskott: de sökte till Berghs.

När Channa Ortmark tog sin examen från Berghs produktionsledarprogram 2012 var hennes mål att bli Sveriges bästa produktionsledare. Hon fick sitt första jobb i branschen redan innan sin examen, som produktionsledare på en byrå, och beskrev tanken på att ta klivet ut i "verkligheten" med orden: 

Det känns inte konstigt alls, faktiskt. Vi har varit nära verkligheten under hela utbildningen, dels genom praktiken, Brand X och inte minst examensprojektet som pågår nu. Det jag gör där är väldigt nära det jag kommer göra i framtiden. Självklart är jag är nervös, jag tror att alla någon gång undrar vad det egentligen är som de lärt sig och om de kan något, men jag hade inte kunnat få en bättre utbildning.

Framtiden var utstakad och allt verkade gå på räls. Men så kom livet emellan. Det kliade i Channas skrivar-nerv och hon valde att stanna i kommunikations­branschen, men byta roll. Idag arbetar Channa som skribent i Köpenhamn. Här är Channas berättelse om livet efter examen från Berghs. 

Kan du berätta om din studietid på Berghs? Vilka är de starkaste minnen du bär med dig?
Min tid på Berghs var helt fantastisk, och något jag alltid tänker tillbaka på med ett stort leende. Vi bodde ju mer eller mindre på skolan under 1 år, och jag träffade så fantastiska människor som jag fortfarande umgås med. Ett av de starkaste minnena är helt klart examensarbetet, vi arbetade natt och dag i flera månader och wow, vilket slutresultat! Men annars är ju minnena från Brand X, det samverkansprojekt mellan klasserna som idag heter Berghs Explore, helt fantastiska och det var så himla roligt att få jobba med en kund för första gången ”på riktigt”.

 

 

Hur kändes det när du tog examen, hade du en klar idé om vad du ville jobba med?
Att ta examen från Berghs var både sorgligt, läskigt och lite skönt. Jag hade ju fått arbete redan innan examen, så jag gick direkt från Berghs till nytt jobb i stort sett. Mitt mål var då att få arbeta på en av Sveriges bästa reklambyråer. Det gjorde jag också 2 år senare.

Hur förlöpte det första året efter examen?
Jag arbetade på en fantastisk arbetsplats, en byrå som heter KLIRR, där jag fick lära mig grunden till en produktionsledares jobb. Jag kände mig många gånger helt hopplös och dålig, men efter några månader hade man lärt sig så otroligt mycket på kort tid, och då insåg jag att som produktionsledare och säkert många andra roller på en byrå eller företag, så lär man sig nya saker hela tiden, och man blir lixom aldrig ”färdig". Du får helt plötsligt en ny kund, som arbetar på ett helt annat sätt, och där ska du ju också bli proffs på just det varumärket.

Idag är du anställd på Loyalty Key som Skribent. Hur gick det till när du fick det jobbet?

Livet blir ju inte alltid som man tänkt sig, och efter ungefär fem år i branschen ville jag testa något nytt. Så idag bor och arbetar jag i Danmark, Köpenhamn, som skribent för företaget Loyalty Key. Där vi arbetar med att ta fram plattformar till företag, en konceptskapande verksamhet där jag bland annat arbetar för SAS. Loyalty Key skräddarsyr ju lösningar till kunderna och företagen, på ett personligt plan, som gör det väldigt roligt att jobba med.

1498

Vad är det roligaste med det?

Jag älskar att skriva, och det får jag göra nu. Jag får på många områden lära mig att uttrycka mig i skrift, på ett helt annat sätt, än vad jag gjorde som produktionsledare. Sen har jag fått med mig otroligt mycket från de år på reklambyråer när jag arbetade med så många grymma copywriters.  Tack vare min utbildning som projektledare på Berghs, i kombination med denna ”utbildning" i arbetslivet, har jag också fått självförtroendet att kunna starta eget, vilket jag just nu smider planer på efter arbetstid.

Vad är det mest utmanande?
Jag skulle vilja skriva det danska språket, men det är inte så utmanande längre. Jag tror att det är att hitta nya banor att skriva i, samt att vara med i processen om att växa och bli större. Ingen dag är den andra lik. Det är väldigt roligt att vara så involverad i ett växande företag.

Hur har dina studier på Berghs hjälpt dig i ditt arbetsliv idag?
Jag fick ju ett otroligt nätverk på Berghs som jag förhoppningsvis kommer att kunna använda mig av hela livet, och meriter från skolan som gör att jag på ett enkelt sätt kan få arbetsgivares uppmärksamhet. Det har hjälpt mig enormt när jag varit på jakt efter ett nytt jobb, eller när jag behövt komma i kontakt med en viss person, kontakter till producenter inför reklamfilmsinspelninger, när man letat nya kollegor, och massor mer. Berghs har också gett verktyg som är avgörande, när man kommer ut i arbetslivet.

Vilka är dina bästa tips till dem som ska söka till Berghs i vår? Kan du minnas hur du själv tänkte under våren med arbetsproverna?

Jag minns att jag tänkte att mitt arbetsprov var så dåligt, för att jag inte visste något alls om branschen då, Men man ska ju komma ihåg, att de som läser arbetsproverna vet om det. Du ska lita på dig själv och på den du är. Jag minns när de ringde och frågade om jag kunde komma på intervju till Berghs, så funderade jag över vad jag skulle ha på mig, Jeans med skjorta och kavaj? Eller den där härliga sommarklänningen, men som kanske var lite för mycket? Jag skuttade tillslut iväg på intervjun med  min sommarklänning och några veckor senare öppnade jag min mailkorg och läste, att jag kommit in. Mitt sista tips är: Ta hjälp av folk runt omkring dig och fråga, fråga, fråga! 

 

VIll du veta mer om Berghs program och ansöka till hösten? 

Ta en titt på Berghs arbetsprover här!