Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.
Efter examen: Sofie startade sin karriär som grafisk designer – i socker och choklad!
Många känner säkert igen sig i att som barn gå runt och drömma om att få jobba på chokladfabrik. De flesta av oss hamnar dock inte där utan får andra karriärer, till exempel som grafisk designer. Men Sofie Redtzer hittade ett sätt att kombinera de båda och får nu göra sina koncept med choklad i sinnet.
Sofie gick Grafisk Design på Berghs (det som numera heter Communication Design) – en utbildning som oftast slutar med en anställning på design- eller reklambyrå. För Sofie ser vardagen lite annorlunda ut när hon tillsammans med Svenska Konditorilandslaget kombinerar sin kunskap om form med ett gediget hantverk. Vi har pratat med Sofie och undrar förstås om hon har hittat det ultimata jobbet.
Hej Sofie! Du gick ut för ett halvår sedan och nu gör du koncept, skisser och design för Svenska Konditorilandslaget – hur hamnade du där?
Hejsan! Som examensarbete på Berghs tog jag fram choklad med inspiration från Universum. Martin Isaksson som äger Chokladfabriken hjälpte mig att producera chokladen till utställningen. Martin är också coach för Svenska Konditorlandslaget och i somras ringde han mig och frågade om jag ville jobba som formgivare för dem inför EM i Genéve.
Hur går tävlingsmomentet till?
I EM går det ut på att bygga en sockerskulptur och en chokladskulptur på drygt en meter vardera. Dessutom ska en glasstårta och en dessert serveras och avsmakas av en expertjury. Skulpturerna ska gå att bygga på 5 timmar och det är viktigt att de inte har för känsliga balanspunkter. Samtidigt får man såklart mer poäng desto svårare man gör det. Konditorlandslaget är otroligt duktiga på sitt hantverk, de använder sig av olika tekniker för att forma chokladen och sockret. Vissa tekniker måste vara med och jag kunde ingenting om dem när jag gick in i projektet, så det var lite svårt till en början. Det är en helt ny värld att kliva in i!
Hur jobbar man med ett konditorlandslag? Hur tänker du kring design och olika material?
Konditoryrket och formgivaryrket är båda mycket kreativa, men vi ser saker från lite olika perspektiv och kombinationen av våra kunskaper blir väldigt intressant. Jag bidrog med koncept-tänk och formgivning utifrån min synvinkel och konditorerna bidrog med sitt hantverk och sina kunskaper. Det har varit väldigt kul och lärorikt att få arbeta med andra material som man inte vanligtvis arbetar med. Det är otroligt vad man kan skapa, chokladens och sockrets möjligheter är oändliga!
Är du själv bra på att skapa bakverk?
Några ambitiösa pepparkakshus har jag byggt genom åren, men föredrar nog att äta framför att baka! 😉
Vad skulle du säga är unikt med att designa för ett konditorilandslag?
Slutprodukten blir inte alltid densamma, när jag skickar nya skisser vet jag inte riktigt hur det kommer att se ut i verkligheten och det är både spännande och lite läskigt.
Svenska laget kom trea i EM förra helgen, vilken var din roll i det och hur går arbetet till?
Laget tränar i flera månader inför EM och jag har varit med dem längs vägen. De ville ha ett discoinspirerat tema och jag tog fram olika koncept, där vi landade i temat Studio 54. Jag har tagit fram skisser, design och 3D-modeller som konditorerna har vidareutvecklat. Jag följde med till Genéve och hejade på med nerverna på spänn. Flera av de andra ländernas skulpturer rasade. Som tur var gick det väldigt bra för Sverige och de är nu vidare till VM i Lyon 2017 tillsammans med Belgien som vann och Danmark som kom tvåa.
Hur ser dina vardagar ut?
Jag har ganska nyligen kommit hem till Stockholm efter att ha jobbat på en designbyrå i Oslo. Just nu frilansar jag och har några olika spännande projekt igång.
Hur ser framtiden ut?
Jag kommer bland annat att fortsätta jobba med Konditorlandslaget inför VM, men ni kommer även kunna hitta mig på en av Stockholms designbyråer. Ännu längre fram är jag sugen på att driva eget.
Vad var det viktigaste du lärde dig på Berghs?
Det är svårt att nämna en sak efter två otroligt intensiva och lärorika år. Jag har fått nya synsätt på vad kommunikation och design kan vara och lärt mig att tro på det jag gör. Jag har också lärt känna så många otroligt härliga och duktiga människor. Det är viktigt att ta vara på sina kontakter, nästan alla mina kunder har jag fått via kontakter från Berghs.
Vad skulle du råda andra som vill jobba med kommunikation genom design?
Viljan är det viktigaste, har man den så kan man komma vart man vill!
Fotograf: Sara Trus
Relaterade artiklar
Designkursen öppnade flera dörrar
Amica Palenius berättar om Berghs distanskurs Grafisk Design Start och vad hon fick med sig.
Vad gör en grafisk designer?
Typografi, motion design, design thinking, förpackningsdesign, visuella identiteter - ingen fara om du inte har någon koll på dessa begrepp – när du är utbildad inom grafisk design så sitter dessa som ett rinnande vatten.
Linn återfann sin kreativa låga på illustrationskursen
Häromåret gav Linn Stålberg Pirzadeh sig själv en julklapp – att ta reda på hur hennes sätt att illustrera såg ut. Här är hennes berättelse.