“Kursen Gränssnittsdesign/UX är väl investerad tid”
Anette Hagald är grafisk formgivare och bor i Alingsås. Hösten 2023 gick hon distanskursen Gränssnittsdesign/UX på Berghs. Här berättar Anette om kursen och vad hon lärde sig under dessa 8 veckor.
Hej Anette! Vem är du?
– Jag heter Anette Hagald och bor i Alingsås tillsammans med min man. Jag är grafisk formgivare och har alltid trivts i min roll. Att få omsätta tankar och idéer till grafisk kommunikation är spännande. Just nu är jag mellan jobb, men i över 20 år har jag arbetat som grafisk formgivare – både som egen företagare och anställd. Under åren har jag formgivit och producerat det mesta när det kommer till trycksaker.
I höstas gick du Berghs distanskurs Gränssnittsdesign/UX. Vad var det som fick dig att söka denna?
– Jag är alltid nyfiken på att lära mig nytt och samtidigt öka min kompetens. Jag har en tid sneglat på gränssnittsdesign, något jag aldrig arbetat med och som jag ser efterfrågas i branschen. För att fortsätta utvecklas i min roll har jag nyligen byggt på min kompetens i både videoproduktion och UX-design.
Hur var läraren?
– Jättebra! Anna Trulsson har ett enkelt och tydligt sätt att förmedla sin kunskap. Hon är pedagogisk och inspirerande. Vid ett tillfälle hade vi en föreläsning med en gästföreläsare, det var jättespännande att höra hur hon arbetar i sina projekt och resonerar kring UI-design.
Vad har du fått med dig från kursen?
- En bra förståelse för gränssnittsdesign/UX.
- Att UX-design är mer komplext än jag trodde, med många analyser och en mängd förarbete. Det är mycket att ta hänsyn till vid digital tillgänglighet och inkluderande design, då materialet måste finnas tillgängligt och fungera för användare med olika förutsättningar.
- Vi deltagare gav feedback på varandras projekt under hela kursens gång. Det var väldigt positivt och lärorikt att få de andras synpunkter på min design och mitt tänk.
Vad tycker du var roligast på utbildningen?
– Att vi jobbade med våra personliga case genom hela kursen; att skapa en app och använda inkluderande design, lite klurigt och utmanande men kul. Jag bestämde mig även för att lära mig mer om Figma parallellt med kursen. Ett jätteroligt program!
Och vad var svårast?
– Svårast var nog att skala bort delar i min design. ”Kill your darlings”.
Bjöd kursveckorna på någon aha-upplevelse?
– Att UX-design och UI-design är två olika saker. Att det finns lagkrav och EU-direktiv som omfattar tillgänglighet i digitala produkter och tjänster, t.ex. inom banksektorn, e-handeln och den offentliga sektorn. Det hade jag ingen aning om.
Hur var det att plugga på distans?
– På denna kurs tyckte jag att det fungerade alldeles utmärkt. Ett Zoommöte i veckan och tekniken var alltid med oss, inga konstigheter. Alla inlämningar skedde digitalt och likaså feedbacken från Anna. Hon var oftast snabb på att svara så det fungerade bra.
Har du fått användning av det du lärde dig?
– Ännu har jag inte haft möjlighet att använda mina nyvunna kunskaper, men min förhoppning är att hitta en roll där jag får möjlighet att djupdyka ännu mer i UI-design och allt vad det för med sig.
Vill du dela något bra minne från din tid på Berghs?
– Vid det sista tillfället presenterade vi våra appar för varandra. Det var så kul att se de andras slutprodukter och höra alla idéer och resonemang kring apparnas funktionaliteter. Riktigt inspirerande!
Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?
– Gör det! Kursen Gränssnittsdesign/UX är väl investerad tid! Det är ett jättebra och tydligt upplägg med inspirerande lärare. Och troligtvis även inspirerande klasskamrater.
Relaterade artiklar
Vad gör en UX/UI-designer?
Vad sysslar en UX/UI-designer med om dagarna? Skillnaden mellan UX och UI design? Varför är behovet av UX/UI-designers på arbetsmarknaden så stor?
På kursen UX Product Development lärde sig Maria hela processen
Under 8 intensiva veckor våren 2023 lärde sig Maria Aspelin de tre delarna inom User Experience: Discover, Create och Validate.
Att byta karriär mitt i livet
Det är aldrig försent att byta jobb, bransch eller karriär. Här hittar du några artiklar som kanske kan inspirera dig att våga ta steget.