Illustrationskursen var otroligt utvecklande
"Annika Sköld är en fantastisk lärare som verkligen ser till att alla i gruppen växer och utvecklas”, säger Anna Wennberg. Hon är grafisk formgivare, illustratör och fotograf bosatt utanför Gränna. Under våren 2024 gick hon Berghs distanskurs Illustration.
Hej Anna! Berätta något om dig, din bakgrund och vad du jobbar med.
– Jag heter Anna Wennberg och jobbar som frilansande grafisk formgivare, illustratör och fotograf. Jag bor i en liten by utanför Gränna med min familj som består av man, tre barn, katter och en hund. Jag har drivit eget sedan 2017, samma år avslutade jag min utbildning till grafisk formgivare. Innan dess har jag jobbat som tandtekniker sedan jag var 19 år, med avbrott för estetiska studier på folkhögskola och 2 år till keramiker i Lidköping. Som grafisk formgivare känner jag att alla mina styrkor kommer till sin rätt. Många av mina uppdrag har varit att ge grafisk form till utställningar. Till bl.a. Jönköpings Länsmuseum, Scenkonstmuseet i Stockholm och Flygvapenmuseum i Linköping.
Du gick kursen Illustration under våren 2024. Vad var det som fick dig att söka denna kurs?
– Efter några riktigt intensiva år i mitt företagande så hade jag en lugnare period framför mig. Då tog jag tillfället i akt att ge mig själv tid att utvecklas och att ägna tid åt mitt eget illustrativa uttryck. Något jag verkligen velat göra länge var att gå en kurs på Berghs SOC. Illustration kändes som ett självklart val för mig eftersom jag vill jobba mer med just illustration, mönster och koncept. Det är när jag illustrerar eller fotograferar som jag mår som bäst, känner mig glad och tiden bara försvinner. Skapa bilder är det bästa helt enkelt. Jag ville prioritera mitt eget skapande och lära mig nya saker, därför valde jag att gå en distanskurs på Berghs.
Vad fick du med dig?
– Jag har framför allt lärt mig att lita på mitt eget illustrativa uttryck, att utveckla och renodla min egen USP. Jag har fått med mig ett gäng underbara vänner att kunna bolla idéer och tankar med. Massor av inspiration och matnyttig information om hur man kan arbeta vidare som illustratör. Alltifrån prissättning till hur sälja dina mönster och illustrationer. Jag har också blivit bättre på att jobba med processen att använda miniskisser och moodboards för att nå dit jag vill med min illustration. Något annat jag också lärt mig är att redan i skisstadiet försöka tänka kring rörligt media, hur man kan animera sin bild på ett enkelt och attraktivt sätt.
Hur var läraren?
– Annika Sköld är en fantastisk lärare som verkligen ser till att alla i gruppen växer och utvecklas. Hon ger alla deltagare den input som just de behöver. Hon gav oss alla så fantastiskt bra och professionell respons på uppgifterna. Man känner sig verkligen trygg och sedd med Annika vid rodret. Hon har stor kunskap och erfarenhet som hon delar med sig av.
Vad tycker du var roligast eller mest lärorikt på utbildningen?
– Roligast var att bara få ge sig hän åt illustration. Att hitta lösningar på uppgiften som passar till mitt eget unika uttryck. Det var också väldigt givande att se hur vi alla i gruppen löste uppgifterna på så olika sätt och att byta tankar och erfarenheter. I slutet av kursen var det fantastiskt att se hur vi alla hade utvecklats under de här 15 veckorna.
Hur var det att plugga på distans?
– Perfekt tycker jag. Eftersom man kan gå en helt fantastisk utbildning fast man bor långt ifrån staden. Att kunna styra över min egen studietid och kunna kombinera studier med arbete. Våra Zoom-träffar har varit väldigt givande och trevliga. Vi har kommit varandra nära.
Hur planerar du att få användning av det du lärde dig?
– Jag kommer att ta med mig så mycket från kursen i mitt vardagliga jobb som formgivare. Har även blivit stärkt i att utöka mina arbetsområden inom illustration. Jag vill jobba mer med konceptuell illustration, både åt andra varumärken men även mitt eget. Jag kommer också att marknadsföra och sälja mina mönster eftersom jag brinner för just mönster och mönsterformgivning. Jag har blivit stärkt i min egen USP och det känns så härligt. Kursen har verkligen blivit ett avstamp för mig att ta tag i mitt eget varumärke.
Dela gärna med dig av något fint, bra eller roligt minne från din tid på Berghs!
– Både uppstartsdagen och avslutningsdagen är fina minnen för mig. På uppstartsdagen blev vi så omhändertagna och välkomnade när vi kom till skolan. Jag var nervös och lite orolig, men det försvann snabbt och jag kände mig trygg, väldigt inspirerad och förväntansfull. Avslutningen var så fin när vi alla presenterade våra portfolios. Vi fick och gav varandra ovärderlig respons. Det blev så fina samtal. Jag kände mig stärkt och glad efter dagens slut.
Hur kan en dag på ditt jobb se ut?
- Jag jobbar ju som frilans och alla mina dagar är väldigt olika. Jag har min studio i ett litet torp på gården, dagen börjar oftast där med en kaffe för att planera dagen och veckan. Är jag mitt uppe i ett stort utställnings- eller bokprojekt blir det oftast ett zoom-möte för uppstart eller avstämning. Ibland blir det fysiska möten också, de är ju de bästa! Jag kanske presenterar en grafisk idé för ett utställningskoncept eller en bok. De bästa dagarna är när jag får sitta och jobba på, utan avbrott.
- I utställningsformgivning så kan det vara illustrationer som jag ska ta fram eller foton som ska tas eller redigeras. Naturligtvis är det också mycket text som ska formges och sättas på textskyltar och boksidor.
- Jag är ensam i mitt företag så jag gör allt från uppstartsmöten, projektledning, art direction, foto, illustration och grafisk produktion. Något som jag uppskattar i de lite större projekt jag jobbat med är att man är ett litet team som jobbar mot samma mål. Då är jag mindre ensam i mitt jobb och det är väldigt härligt och inspirerande.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Variationen, ena dagen är jag på fotouppdrag och nästa illustrerar jag till en bok. Det bästa är att jag får vara kreativ varje dag. Jag tycker också mycket om möten med kunder. Jag får lära mig massa nytt och sätta mig in i nya ämnen och verksamheter. Ofta så handlar det om problemlösning. Jag älskar att styra över mina egna dagar, det är riktigt lyxigt. Är otroligt glad och tacksam över att jag har kunnat skapa en kreativ tillvaro som frilans.
Och vilka är utmaningarna?
– Att jag är ensam i alla beslut som ska tas. Att skapa tid för mitt eget kreativa skapande. Att kunna avsluta och ta pauser och inte bara jobba på är också en stor utmaning för mig. Allt administrativt är också utmanande, kvitton, moms och uppdatering av egna webben.
Berätta om din kreativa process!
– Jag gräver oftast i mina egna minnen och försöker hitta en personlig historia att berätta. Googlar ord och synonymer för att hitta andra ingångar till ämnet jag ska jobba med. Jag kan också göra en Pinterest anslagstavla med mönster eller bilder, färger som hör till ämnet jag jobbar med. Oftast kommer de bästa idéerna dock när jag sitter i bilen eller är på någon föreställning eller utställning.
Jag samlar alltid på saker jag gillar, lappar, kort, tygbitar, koppar eller annat som jag hittar… helst på loppis. Saker som har minnen och en historia att berätta. Jag har också några kreativa vänner som jag kan ringa och bolla idéer med och i de samtalen och mötena så kommer man oftast på massor av härliga kreativa idéer.
Var hämtar du inspiration?
– Inspiration finns överallt… musik, filmer, tv-serier, gamla saker, bokomslag, böcker, gamla koppar, tyger, dukar, ja typ allt. Gå på loppis och utställningar, i mötet med vänner.
Har du något karriärtips du vill dela med dig av?
– Nätverka! Hitta dina kreativa nätverk där du kan få styrka och inspiration till att utvecklas. Jag är själv med i ett kvinnligt kreativt nätverk i Jönköping där vi verkligen peppar och stöttar varandra i våra olika yrken och utmaningar. Något annat som är väldigt viktigt är: Följ ditt eget hjärta!
Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?
- Gör det! Ge dig själv möjligheten till att utvecklas. Det är fantastiskt att få Annikas och de andra kursdeltagarnas tankar och respons på ditt kreativa uttryck. Otroligt utvecklande!
- Avsätt ordentligt med tid till uppgifterna, det blir roligare och mer givande om du verkligen hinner jobba igenom de uppgifter som du får i kursen.
- Kursen är en väl vald investering både i pengar och tid.
Här är Annas portfolio OCH MER INFORMATION OM KURSEN ILLUSTRATION.
Fotograf: Erik Wennberg
Relaterade artiklar
Designkursen öppnade flera dörrar
Amica Palenius berättar om Berghs distanskurs Grafisk Design Start och vad hon fick med sig.
Vad gör en grafisk designer?
Typografi, motion design, design thinking, förpackningsdesign, visuella identiteter - ingen fara om du inte har någon koll på dessa begrepp – när du är utbildad inom grafisk design så sitter dessa som ett rinnande vatten.
Linn återfann sin kreativa låga på illustrationskursen
Häromåret gav Linn Stålberg Pirzadeh sig själv en julklapp – att ta reda på hur hennes sätt att illustrera såg ut. Här är hennes berättelse.