Kursen Att skriva för att övertyga stärkte Helen som kommunikatör
Helen Källman stämmer upp i hyllningskören till läraren Mikael Rosén. Här berättar hon om utbildningen på Berghs, sitt arbete inom Act Svenska kyrkan och hur hon har fått nytta av sina nya kunskaper.
Hej Helen! Vem är du och vad jobbar du med?
– Jag heter Helen Källman, är 39 år och bor i Saltsjö-Boo tillsammans med min man, våra tre barn och en hund som heter Charlie. Sedan tre år tillbaka jobbar jag som handläggare för insamling på Act Svenska kyrkan. Tidigare arbetade jag i tio år som kommunikatör i en församling i Stockholm stift.
Vad har du för bakgrund?
– I grunden har jag en kandidatexamen inom medie- och kommunikationsvetenskap med hållbar samhällsutveckling som biämne. Jag har även läst till marknads- och kommunikationskoordinator på IHM Business School.
Du gick distanskursen Att skriva för att övertyga under våren 2023. Vad var det som fick dig att söka denna?
– Jag blev tipsad av en kollega som gick samma kurs sommaren 2022, men då som intensivkurs i Stockholm. När jag läste kursbeskrivningen blev jag intresserad och tyckte att det lät inspirerande. Jag har sedan länge tänkt att jag vill läsa på Berghs och nu var det dags för det.
Hur var läraren?
– Mikael Rosén är en jättebra lärare. Han är väldigt kompetent och sitter på massor av erfarenhet från olika branscher. Han föreläser på ett intresseväckande sätt och har en bra pedagogisk metodik för att lära ut. Som lärare är han också väldigt tillgänglig och öppen för diskussion och olika synvinklar. Mikael ger även konstruktiv återkoppling som förbättrar elevernas texter samtidigt som han stärker eleven i hens kompetens.
Vad har du fått med dig från kursen?
– Kursen Att skriva för att övertyga har stärkt mig som kommunikatör. Jag har fått nya "glasögon" för att se på olika texter och flera verktyg för att förbättra dem. Kursen har även gett mig argument till vad som i grunden utgör en bra text och varför vi ska välja att skriva på ett sätt och kanske inte på ett annat. Jag kommer gå tillbaka till Mikaels bok och kursmaterialet för att påminnas om allt bra som jag har lärt mig.
Vad tycker du var roligast eller mest lärorikt på utbildningen?
- Jag tycker att kursen genomgående var lärorik och rolig. Roligast var den lättsamma stämningen under återkopplingen på våra texter.
- Det var väldigt bra att gå kursen på distans för att få tid för reflektion och eftertanke mellan de olika momenten. Det är många verktyg i kursen och det var perfekt att hinna testa dessa mellan föreläsningarna.
Vad hade du för mål med utbildningen?
– Inför kursen skrev jag följande mål: "Jag vill få nya verktyg och modeller som kan bidra till att mina texter blir välformulerade, berörande och håller en hög kvalitet. Jag vill bli bättre på att skriva texter som engagerar och väcker nyfikenhet." Kursen har hjälpt mig att uppnå dessa mål! Nu känner jag mig säkrare i mitt skrivande och kan argumentera för hur jag väljer att utforma en text.
Vilken kurs passar dig?
Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden. Det finns både kurser i våra lokaler i Stockholm och på distans.
5 tips för att hitta rätt kursHar du fått användning av det du lärde dig?
– Jag hade stor nytta av det som lärdes ut redan under kursens gång eftersom jag kunde använda texter som jag skrev för uppgifterna. Dessa texter kunde jag sedan, efter återkoppling från Mikael, publicera med gott förtroende att texterna var väl genomarbetade.
Hur kan en dag på ditt jobb se ut?
– Mina arbetsdagar ser väldigt olika ut. De är ganska mötestäta, men däremellan försöker jag ofta producera texter för olika ändamål. Jag skriver bland annat nyhetsbrev, texter för webben, massutskick för att skapa engagemang samt insamlande kommunikation i form av utskick och korta texter.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det bästa med mitt jobb är att det känns otroligt meningsfullt. Att få jobba med insamling till bistånd och utveckling är ett betydelsefullt uppdrag. Jag drivs av min vilja att bidra till en bättre värld, en önskan som jag har haft sedan jag var riktigt liten.
Och några utmaningar?
– Den största utmaningen är att få tiden att räcka till och att inte ta på mig för mycket. Med ett brinnande engagemang gäller att det att hålla balansen mellan att brinna och brinna upp. Det gäller även att inte fastna i för mycket omständliga processer utan hålla fokus på uppgiften och på ett effektivt sätt se till att lösa den.
Har du något karriärtips du vill dela med dig av?
– Arbetslivet är en stor del av livet så se till att jobba med det som du brinner för! Det ska vara roligt och inspirerande att gå till jobbet. Visst, ibland kan vissa arbetsuppgifter vara mindre roliga och dagarna tunga, men på det stora hela ska jobbet vara lustfyllt och kännas meningsfullt.
Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?
– Jobbar du inom kommunikation och skriver texter tycker jag verkligen att du ska gå denna kurs. Kanske är du ny och vill lära dig mer? Eller så har du jobbat länge och behöver ny inspiration? Jag kan verkligen rekommendera denna kurs. Den stärker dig i ditt skrivande och ger konkreta verktyg att utgå från för att sätta samman en stark text.
Foto: Josefin Casteryd/Act Svenska kyrkan. På bilden är Helen tillsammans med maratonlöparen Håkan Jonsson under ett evenemang för Världens Barn-kampanjen.
Relaterade artiklar
Så här hittar du stipendier för kompetensutveckling!
Det finns mängder av stipendier att söka som studerande, men det finns även en del att söka för dig som jobbar.
Kursen förändrade Tobias sätt att jobba med AI
Tobias Wright är copywriter på Steamery. Han har gått två kurser i copywriting. Här berättar Tobias om sitt jobb och de lärorika dagarna på Berghs.
Experternas första jobb i branschen
Erfarna, kompetenta och framgångsrika är tre ord som gemensamt kan beskriva Berghs kursansvariga, men alla har de såklart varit nybörjare en gång i tiden.