Kursen förverkligade Helenas dröm om att illustrera barnböcker
"Innan kursen var illustrerandet bara en dröm. I skrivande stund finns sju barnböcker med mina illustrationer och tre till är på gång. Kursen på Berghs var starten på allt det", säger Helena Svedenberg. Här berättar hon mer om de lärorika kursveckorna på Berghs och vad som skett därefter.
Hej Helena! Vem är du och vad jobbar du med?
– Jag heter Helena Svedenberg och bor tillsammans med min familj utanför Katrineholm. Jag har en kandidatutbildning i grafisk design och kommunikation och frilansar just nu som både formgivare och barnboksillustratör, samtidigt som jag studerar skrivande och barnlitteratur.
Du studerade Illustration på Berghs under våren 2021. Vad var det som fick dig att söka denna kurs?
– Jag har ända sedan barnsben haft en dröm om att illustrera barnböcker. Jag har alltid ritat mycket, men kände ändå att steget till att börja illustrera var för stort. Jag ville hitta min stil, få koll på tekniker för att skapa proffsiga illustrationer och lära mig mer om själva illustratörsyrket. Kursen kändes väldigt lockande just eftersom den kunde erbjuda en inblick i alla delar - allt från det praktiska skapandet till den kreativa processen och entreprenörsskapet.
Hur var det att plugga på distans?
– Jag trivs väldigt bra med att plugga på distans. Just den här kursen innebar ju mycket eget kreativt arbete, vilket fungerar utmärkt att göra hemifrån.
Hur var läraren?
– Annika var otroligt bra! Så inspirerande och peppande, hon kunde verkligen lyfta styrkorna hos oss alla och hjälpa oss att bygga vidare på dem. Hon var också rak i sin feedback och kunde ge konstruktiv kritik, vilket jag uppskattar.
Vad har du fått med dig från kursen?
- Egen stil och självförtroende
Genom att gå kursen blev jag medveten om min egen stil och mina styrkor som illustratör, vilket gav mig självförtroendet att kasta mig ut och prova. Under kursens gång skapade jag dessutom väldigt många illustrationer, som jag sedan kunde använda i min portfolio. Det är otroligt värdefullt, för utan att kunna visa upp något tidigare arbete är det svårt att få uppdrag.
- Mod
Genom det nyfunna självförtroendet vågade jag skicka in min portfolio till olika förlag och potentiella arbetsgivare och på den vägen fick jag också mitt första uppdrag.
- Trygghet
Jag blev också tryggare i entreprenörsbiten. Vi fick bl.a. öva på att sätta priser och att skriva en offert, vilket jag verkligen har kunnat använda mig av sedan, i skarpt läge.
- Kontaktnät
Genom kursen lärde jag också känna många likasinnade, och vi har fortsatt att hålla kontakten även efter kursen. Det har varit fantastiskt! Vi har kunnat bolla alla möjliga olika frågor tillsammans, tipsat om olika tävlingar, uppdrag och kurser. Och peppat varandra med glada hejarop, det har verkligen varit guld värt!
Fick du någon aha-upplevelse under kursen?
– Aha-upplevelsen låg nog i upptäckten av min egen stil. Att jag har haft den hela tiden, men inte riktigt förstått det själv. I och med att jag gick kursen fick jag upp ögonen för mitt eget arbete, och kunde till slut också sätta ord på mina egna styrkor som illustratör. Mycket värdefullt för mig personligen, men också användbart för att kunna sälja in sina illustrationer till andra.
Vad tycker du var roligast på utbildningen?
– Att det är ”learning by doing” som gäller. Det är som en kreativ frizon där man kan prova sig fram och leka med skapandet, vilket är både utvecklande och väldigt roligt.
Hur har du fått användning av det du lärde dig?
– Innan kursen var illustrerandet bara en dröm. I skrivande stund finns sju barnböcker med mina illustrationer och tre till är på gång. Kursen på Berghs var starten på allt det. Erfarenheterna i skapandet under kursen finns med mig i mitt dagliga arbete, men jag har också användning av metoder i den kreativa processen och av företagsbiten som jag redan nämnt, att skapa en offert är ett exempel.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att det är så lekfullt och kreativt. Just barnböcker är så fantasifulla och tillåtande, man kan verkligen ta ut svängarna och det är så himla roligt!
Och vilka är utmaningarna?
– Att försörja sig enbart som illustratör, speciellt i början. Att hitta rätt uppdrag som ger en skälig ersättning är absolut den största utmaningen.
Var hämtar du inspiration?
– Jag hittar väldigt mycket inspiration ute i naturen. Men också från de barn som jag har omkring mig och från människor som jag möter. Har man väl tagit på sig ”rätt glasögon” finns hur mycket som helst att hämta, var som helst egentligen. Ansiktsuttryck, kroppsspråk, färger och former. Allt registreras, både medvetet och omedvetet.
Vad skulle du säga till någon som också funderar på att välja denna kurs?
– Om du går den här kursen kommer du att få massor av inspiration och utvecklas som kreatör genom att skapa och testa. Dessutom får du massor av matnyttiga tips, både kring det visuella skapandet och din kreativa process, men också om yrket som illustratör. Det går att lägga hur mycket tid som helst på varje uppgift, så frigör tid för dig själv att arbeta på. Men bestäm också innan hur mycket tid du kan och vill lägga, och anpassa ambitionsnivån efter det.
Vill du veta mer? Här hittar du Helenas portfolio och mer information om kursen Illustration.
Foto: Joakim Nyman
Relaterade artiklar
15 veckors distanskurser på Berghs – NÄR DU strävar efter förändring
Du har stor möjlighet att styra över din egen studietid och kan därför oftast arbeta 100% samtidigt som du studerar.
Designkursen öppnade flera dörrar
Amica Palenius berättar om Berghs distanskurs Grafisk Design Start och vad hon fick med sig.
Vad gör en grafisk designer?
Typografi, motion design, design thinking, förpackningsdesign, visuella identiteter - ingen fara om du inte har någon koll på dessa begrepp – när du är utbildad inom grafisk design så sitter dessa som ett rinnande vatten.