Artiklar

Intensivkursen gav en positiv perspektivförskjutning

Jonas.Eronen

Jonas Eronen har arbetat som polis i över 30 år. 2022 gick han kursen Kommunikations­chefens viktigaste verktyg på Berghs. “När jag gick kursen var jag på vår kommunikationsavdelning och där hade jag god användning av de metoder och verktyg som lärts ut, men även i min nuvarande roll har jag nytta av utbildningen” säger Jonas och berättar om jobbet, hur man håller sig fortsatt motiverad och varför motgångar är lärorikt.

Skrivet av Anette Hamel
Augusti 12, 2024

Hej Jonas! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Jonas Eronen och har arbetat som polis i över 30 år. Hela tiden har jag varit stationerad i Uppsala, Polisregion Mitt, men har även varit ute i andra delar av Sverige på olika kortare uppdrag. Under mina år inom polisen har jag hunnit med en hel del olika funktioner och uppdrag. T.ex. har jag varit yttre befäl i många år, dvs. ansvarig arbetsledare ute på fältet, jobbat som narkotikaspanare, närpolis och så klart jobbat i vanlig patrullbil som ingripandepolis. Sedan ett år tillbaka arbetar jag vid polisområde Uppsalas kansli med brottsförebyggande frågor.

Du gick intensivkursen EFFEKTIV KOMMUNIKATIONS­STRATEGI* i början av december 2022. Vad var det som fick dig att välja denna kurs?

– Jag var presstalesperson på vår kommunikationsavdelning under närmare fyra år och kort beskrivet så gick jag kursen för att bättra på min sakkunskap.

Vad fick du med dig från kursen?

– Jag tänker på kursen emellanåt. Den gav mig en positiv perspektivförskjutning som har varit nyttig och berikat mig i min yrkesroll generellt då delar av den hjälpte mig att se verksamheten från fler infallsvinklar.

Hur var läraren?

– Det var en fröjd att lyssna på Andris klokskap och att få ta del av hans erfarenhet.

Har du fått användning av det du lärde dig?

– Ja, det har jag. När jag gick kursen var jag på vår kommunikationsavdelning och där hade jag god användning av de metoder och verktyg som lärts ut, men även i min nuvarande roll har jag nytta av utbildningen. Jag tänker framförallt på delen som handlar om kommunikationsstrategier och att få med sig människor i förändringsprocesser.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– På det hela taget är det en myndighet med en spännande verksamhet där man visserligen inte blir rik ekonomiskt, men däremot på erfarenhet och möten med människor. Jag har efter 30 års tjänst fortfarande makalöst roligt på jobbet och får dessutom göra skillnad på riktigt i människors vardag då och då. Vidare finns det många yrken inom yrket så att säga, med en mängd olika verksamhetsgrenar innehållande olika utvecklings- och karriärvägar där man aldrig blir fullärd. Även om vi styrs mycket av lagar och regler är det en arbetsplats där vi ständigt testar nya verktyg, söker nya arbetssätt och lösningar för att hela tiden möta förändringar och utmaningar.

Och vilka är utmaningarna?

– Det har nog inte undgått någon att vi har en ”glokal” brottslighet, dvs. att den är både global och lokal, som många gånger resulterar i omfattande problem med organiserad brottslighet och skjutvapenvåld. Ständiga omvärldsförändringar ställer höga krav och det finns också nya och komplexa krav som påverkar både polisyrket, men även hela vår organisation. Lägesbilden ger för handen att en situation växer fram där vi behöver mixa praktiskt arbete med akademisk kunskap så vi blir ”prakademiker” för att möta förväntningar och krav.

Vilken kurs passar dig?

Berghs erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden. Det finns både kurser i våra lokaler i Stockholm och på distans.

Välj här!

– De senaste åren har även visat att det finns en utmaning gällande vår krisberedskap generellt i samhället, där polisen har en stor roll i att fortsätta bygga upp och sedan förvalta den. Ytterligare en utmaning är att hitta nya vägar och aktörer att samarbeta med eftersom polisen som organisation enskilt inte sitter på hela lösningen för de problem vi har i samhället och det vi ser komma inom överskådlig framtid. Något vi måste bli bättre på är också att prioritera det långsiktiga brottsförebyggande arbetet, vilket är svårt när akuta situationer tarvar resurs och fokus.

Var hämtar du inspiration?

– Jag tänker spontant på två saker:

  • Från verkligheten: Det finns många fina exempel på ett gott, ofta kommunikativt polisarbete som bedrivs, både vid mötet med medborgarna men även med alla olika samverkansaktörer.
  • Mina kollegor: Vi gör varandra bättre. Vi delar erfarenheter, både bra och dåliga. Vi lär av varandra och då även från mindre bra exempel eller till och med rena misslyckanden. Det gäller att se sanningen i vitögat och sedan göra något bra av det. Ett tillåtande klimat är också inspirerande, något som gör att man vågar pröva och vaska fram bra idéer.

AVSLUTNINGSVIS HAR DU något karriärtips SOM du vill dela med dig av?

– Se till att ha bra människor omkring dig och sträva hela tiden efter att göra varandra bättre. Våga satsa, våga söka tjänster, våga lämna komfortzonen och utmana dig själv. Stanna aldrig upp, utan jobba kontinuerligt och långsiktigt med dig själv och dina kompetenser. Kom ihåg att loppet är långt och att motgångar är lärorikt och att man faktiskt lyfter i motvind.

*Då Jonas gick kursen hette den "Kommunikations­chefens viktigaste verktyg" . Inför hösten 2024 har den bytt namn. Reds.anm.