Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Berghs Upgrade - Digital Design/UX fick Kajsa att hitta de saknade pusselbitarna

Kajsa Isenberg

Kajsa Isenberg ville bygga på sin kunskap och lägga till en ny titel på sitt CV. Här berättar hon om sin bakgrund, 12 intensiva höstveckor på Berghs, de kommande planerna och vad det var som fick henne att våga slita upp rötterna, ta ett banklån och lyfta ut dryga tre månader ur kalendern.

Skrivet av Anette Hamel
November 16, 2021

Hej Kajsa! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Kajsa Isenberg och jobbar som art director och UX-designer på Knowit Experience.

Vad har du för bakgrund?

– Jag har en magister i visuell kommunikation från Danmarks Designskole. Utbildade mig i Köpenhamn, blev vuxen, fick mina första, viktiga jobb. Bildade familj. Och efter att mitt andra barn fötts valde jag och lilla familjen att flytta till Sverige. Jag har bott här i tio år.

Under många år har jag arbetat som art director och formgivare – framförallt med redaktionell form, konceptutveckling, redesign. Jag har jobbat på stora statliga organisationer, på dagstidning, förlag, små kreddiga designbyråer och stora contentjättar. Dels i Köpenhamn och så här i Stockholm. Genom min ganska tunga och breda utbildning har jag haft en inarbetad designprocess att luta mig mot. En process som gjort att jag, även om jag ofta intresserat mig för print, alltid har kunnat se helheten. En strukturerad arbetsprocess och en djup förståelse för mekanismerna i visuell kommunikation är grunden i allt jag gör.

Hösten 2020 gick du Berghs Upgrade – Digital Design/UX på Berghs. Varför sökte du just denna utbildning?

– Jag har under ett par års tid styrt om mitt fokus till digital design. Dels genom kurser på Hyper Island, och nu senast genom Berghs. Under min utbildningsresa fokuserade jag ganska mycket på det strategiska och innovativa-perspektivet, vilket var jättebra. Jag märkte dock att jag saknade praktiska pusselbitar, därför sökte jag Digital Design.

Hur var lärarna och vad fick du med dig från utbildningen?

– Lärarna var toppen! Johan Björnsrud, Patrik Jacobsson och Anette Lovas var hundraprocentigt engagerade och grymma. Drivande, peppande. Plus en massa grymma gästlärare. Undervisningsupplägget var toppen; Research, insamling av data, intervjuteknik, Design thinking-metod, Double diamond och Google designsprint. Kontakten med klasskamraterna betydde mycket. Så fina möten och inspirerande designers.

Vad gör du idag?

– Jag jobbar som art director och UX designer på Knowit Experience. Så inspirerande. Nu har jag pusselbitarna och platsen att jobba fullt ut i hela spannet från problem till form. Och jag älskar det. Att få gräva i beteenden och användarmönster och att producera koncept och UI till härliga kunder är toppen. Och att få jobba med otroligt duktiga kollegor.

Hur går dina tankar kring framtiden?

– Med min långa designerfarenhet så vill jag fortsätta att jobba med helhet, perspektiv och kvalitet. Livet är för kort för dålig design. Men framför allt att jobba på en plats som skapar förutsättningar för människor att må bra och växa. Som satsar på medarbetarna, får dem att växa. Jag tror på det nära, det personliga och att drivkraft kommer från att visa fullt förtroende.

Vad vill du helst jobba med framöver?

– Att göra livet lite bättre, i det stora och det lilla. Att göra vacker och smart design. Sen vill jag fortsätta att jobba i en roll där jag kan kombinera UX-perspektivet med grafisk design och art direction. Jag gillar att ha överblick och att se hur folk gör och tänker. Hitta mönster. Men klart fokus på människor, livet, behov och utmaningar. Så gillar jag att arbeta i ledande roller. Jag är bra på att se helhet och entusiasmera andra. Skapa positiv energi och rum för kreativitet.
 

Hur kan en dag på jobbet se ut?

– Just nu är det ju galna tider. Många jobbar hemifrån, men jag försöker vara på kontoret i alla fall ett par- tre dagar i veckan. Jag jobbar i roller som art director och UX-designer. Som art director står jag för huvudansvaret för uppdragens visuella design. Både rent övergripande, men också att ta fram rent pixelperfekta komponenter. Mycket av arbetsvardagen handlar om dialog med andra i teamet, att prata med kunden eller andra designers om utveckling av ny funktionalitet, eller med Frontend-utvecklare eller QA om krav och hur designen är tänkt att funka. I rollen som UX-designer ser jag på utmaningar kring nya flöden, eller mer övergripande kring målgrupper, behov och beteenden.

Vilka verktyg/program jobbar du i?

– Jag jobbar framförallt i Figma, men arbetet sker ju på en mängd olika plattformar och verktyg som Jira, Miro, Slack - och i Zoom och Teams såklart.

Känner du att du har nytta av det du har lärt dig på utbildningen?

– Absolut. Alltihop. Metoderna framförallt. Men efter kursen upplevde jag också att jag saknade praktisk erfarenhet. Därför sökte jag praktik på Systembolagets designavdelning. Det är bland det bästa jag gjort. Att få komma igång och bara köra. Att få support och stöttning från en grupp superkompetenta designers: inom UX och tjänstedesign, visuella designers, UX-writers, content designers, filmproducenter. Jag fick satt min kunskap i kontext. Fick känna på hur det var att jobba i sprints, i ett agilt ramverk med retros, demos, ceremonier och design thinking som ett nav. Och användaren som ett självklart centrum. Proffsigt och djupt mänskligt.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna utbildning?

– Fundera på vad du vill. Är tre månader realistiskt för att ta dig vidare eller behöver du en längre utbildning? Om du bestämmer dig för Berghs, rensa då kalendern. Inget dubbeljobbande, lägg ALL tid på utbildningen och uppgifterna. Lär dig Figma innan kursstart, kanske även After Effects och gör timmar av tutorials. Då kommer du att få det maximala utbytet! Våga satsa.

 

Vill du läsa om andra personer som har gått en utbildning på Berghs? Då rekommenderar vi vår artikelserie Efter kursen.