Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.
Efter kursen: Kajsa nominerad till Årets IT-tjej 2016
För trettonde året i rad delar Microsoft ut den prestigefyllda titeln Årets IT-tjej till en person som visat sig som god förebild för kvinnor inom IT. I år har tre finalister valts ut från hela landet och Berghs kursalumni Kajsa Lundborg är en av dem som vill leda förändringen till en mer jämställd tech-scen.
Inom IT-branschen råder en påtaglig brist på kvinnor och kännedomen om IT som yrke är låg. Under 2015 gjorde Sifo en undersökning i syfte att kartlägga unga kvinnors syn på IT som bransch och yrke, och frågor ställdes till 1000 kvinnor i åldrarna 16-30. Enligt undersökningen visades följande resultat:
- 7 av 10 tjejer uppmuntras inte till tekniska intressen
- 50% av respondenterna tror inte ett arbete inom IT skulle passa deras personlighet
- 1 av 3 tror att IT som yrkesområde ger goda karriärsmöjligheter
Under 2015 studerade Kajsa Digital Management på Berghs. Idag är Kajsa en av de nominerade till Årets IT-tjej och god förebild för kvinnor inom Data- och IT av Microsoft.
Technörd sedan barnsben
Som 9-åring byggde Kajsa sitt egna datorspel, som 18-åring ett appföretag och nu 21 år gammal har hon skapat flerfaldigt prisbelönta IT-lösningar och föreläst för över 12,000 personer över hela landet. Kajsa brinner för entreprenörskap och IT, men trots sina gedigna erfarenheter i ryggen så förklarar Kajsa att det varit svårt att slå sig fram som ung tjej med teknikintresse.
”Jag skämdes över mitt teknikintresse som yngre. Bara en sådan simpel sak som att jag tog initiativ för att sätta på projektorn i klassrummet blev ofta ifrågasatt. Teknik kunde ju ingen tjej pyssla med eller förstå sig på”, säger Kajsa.
Enligt en rapport från SSF, Stiftelsen för strategisk forskning, kommer 2,5 miljoner jobb att försvinna i Sverige inom 20 år då robotteknik och automatisering tar över. Då allt fler arbeten kommer att vara relaterade till digitalisering och teknik är det viktigt att vi även håller en diversitet i arbetskraften. Om kvinnor inte inspireras att söka digitala utbildningar kommer vi få stora problem i framtiden.
Kajsa växte upp i en familj där både pappa och bröder var intresserade av teknik och uppmuntrade henne att lära sig. Kajsa menar att det är få tjejer som har turen att ha det stödet runt omkring sig. Därför är initiativ med förebilder som också strider mot stereotypen som Årets IT-tjej avgörande för Sveriges utveckling.
"Berghs har verkligen har förstått vikten av den digitala utvecklingen och hur den behöver sammankopplas med det kreativa elementet för att skapa skillnad framåt", säger Kajsa och fortsätter:
"Du behöver inte vara pojkflickig, älska World of Warcraft eller tillbringa all din fritid i ett mörkt rum med hoodietröja för vara bra med datorer, som många tror. IT är otroligt kreativt och handlar om att tänka större och skapa smarta lösningar".
Enligt Kajsa ligger lösningen i att slå samman flertalet organisationer som Women In Tech, She Says Sthlm och Tjejer Kodar för att visa upp olika förebilder inom IT för att visa på bredden av yrket. Hon menar att det är enkelt att stirra sig blind på en gammeldags stereotyp som inte längre stämmer. Idag jobbar alltifrån modebloggare, reklambyråer och Börs-VD:ar med data och IT på kreativa sätt för att lösa komplexa problem, och det är viktigt att visa upp. Diversitet och IT är vitalt i alla branscher, framförallt i en tid där vi designar framtidens digitala lösningar.