Berghs illustrationskurs gav Maja ett bättre självförtroende
Maja Cronert gick distanskursen Illustration under våren 2021. Här berättar hon om utbildningen, sitt nya jobb och ger några tips till dig som också funderar på en karriär inom området.
Hej Maja! Berätta lite om dig, din bakgrund och vad du jobbar med.
– Jag heter Maja Cronert, bor i Lund och testar just nu mina vingar som frilansande illustratör och grafisk designer. Annars är jag utbildad fysioterapeut och har arbetat inom akutsjukvården under några år – ett jättespännande och givande yrke. Jag har dock alltid älskat att teckna och illustrera och lockas av ett mer flexibelt och platsoberoende arbete, så när tanken på att börja frilansa fick fäste kunde jag inte släppa den. För tillfället fokuserar jag på att bygga upp min egen illustrationsverksamhet och arbetar en del för ett nystartat bokförlag där jag får göra allt från bokformgivning och illustrationsarbete till enklare visuella identiteter och webbdesign. Det är otroligt utvecklande och roligt!
Du läste distanskursen Illustration på Berghs under vårterminen 2021. Vad var det som fick dig att söka till denna kurs?
– Trots att jag alltid har tecknat insåg jag när jag började frilansa att jag behövde en effektivare process och struktur när jag jobbade mot kund. Jag har nästan alltid läst någon kurs på fritiden och har vid det här laget samlat på mig ett antal kurser inom grafisk formgivning, grafisk produktion, typografi, animering, storytelling, projektledning med mera, men jag har saknat en kurs inom illustration. När jag googlade hittade jag kursen Illustration på Berghs och eftersom jag var nyfiken på frilansande passade det mig bra att den var väldigt entreprenöriellt inriktad med verklighetstrogna uppdrag och en slutuppgift som bestod av att göra en egen portfolio.
Vad har du fått med dig från kursen?
– Sammanfattat i ett ord: Självförtroende! Kursen har i princip varit som en yrkesutbildning till illustratör, så jag har fått med mig väldigt mycket värdefullt – allt från arbetsgången till hur olika kunduppdrag kan se ut, samt kunskap om branschen och massor av inspiration. Jag blev också medlem i Svenska tecknare där det finns massor av kunskap och material som kompletterade kursen jättebra.
Motsvarade kursen dina förväntningar?
– Ja. Kursen höll ett högt tempo, men jag tyckte att det gick att lägga uppgifterna på en nivå som passade en – på så vis blev kursen mycket vad man gjorde den till.
Hur var läraren?
– Annika Sköld var kunnig, tydlig, intresserad och otroligt generös med feedback.
Har du något bra minne från Berghs som du vill dela med dig av?
– Jag brukade lägga upp mina kursuppgifter på Instagram. Vid två tillfällen ledde det till att jag sedan fick riktiga uppdragsförfrågningar, vilket var väldigt roligt och inspirerande. Jag är också glad över alla fina och peppande kommentarer från de andra kursdeltagarna.
Har du idag kontakt med någon av dina kurskamrater?
– Vi har en chattgrupp på Instagram som fortfarande fungerar både som frågelåda, jobbtipsgrupp och allmän peppgrupp. Vi brukar också gilla varandras uppdateringar i sociala medier och komma med glada tillrop i allmänhet – det känns fint att man alltid kan räkna med ett gäng uppmuntrande kommentarer!
Vad tycker du var mest intressant på kursen?
– För min egen del var det intressant att se att jag faktiskt hade ett eget uttryckssätt som blev tydligare och tydligare för varje vecka. Det trodde jag inte, men det växte fram av sig självt när jag lade ner arbete på uppgifterna.
Hur har du fått användning av det du lärde dig?
– Efter kursen har jag använt mig mycket av arbetsgången vi fick lära oss – den har gjort mig både effektivare och säkrare. Jag vet nu att resultatet alltid blir bäst om jag börjar med idéarbete och miniskisser, även om jag känner mig stressad och helst hade påbörjat en originalillustration direkt. Jag förlitar mig mer på processen. Det gör att jag njuter mer av varje steg i arbetet, vilket jag tror är hållbart om man ska försörja sig på illustrerandet. Det var precis en sådan struktur jag hoppades på att få hjälp med när jag sökte till kursen.
Berätta om ditt jobb och hur en arbetsdag kan se ut!
– Under en tid har jag frilansat samtidigt som jag varit anställd 100%. Jag är van vid att behöva sätta mig och jobba några timmar efter att jag kommit hem från sjukhuset, eller att gå upp klockan fem för att hinna jobba någon timme innan jag går dit. Just nu är jag bara anställd på deltid, så när jag har en "frilansdag" och är klar med det jag tänkt göra klockan 17 blir jag misstänksam... När jag inte är stressad oroar jag mig över att jag gör för lite och när jag är stressad oroar jag mig över att jag gör för mycket! Jag antar att det tar tid att ställa om.
Vilken kurs passar dig?
Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Långa eller intensiva. Det finns både kurser i våra lokaler och på distans. Frågor? Chatta gärna med oss!
Välj här!– Annars ser en vanlig dag ut så här: Jag ställer klockan på sju och börjar morgonen med kaffe och att göra en lista över sakerna jag vill hinna med under dagen. Gör jag inte det blir jag mindre effektiv. Jag jobbar hemifrån, så vid lunch brukar jag gå ut och röra på mig och göra något ärende innan jag jobbar några timmar till. När det behövs har jag ett par Teams- eller telefonmöten under dagen och ibland går jag 400m bort till byggnaden där bokförlaget jag arbetar för har kontor. Det ligger i en källare och där finns bara automatkaffe men det är kul att träffa de andra.
Har ditt arbete ändrats nu under pandemin?
– Jag arbetade inte som illustratör eller grafisk designer innan pandemin, men jag tror inte att frilansarbetet hemifrån hade skiljt sig så mycket från hur det fungerar nu. Kanske hade jag inte använt Teams om det inte vore för pandemin, så det är ju ett positivt tillskott till verktygslådan – jag tycker om att kunna se mina kollegor eller kunder och att få en relation till dem när det går.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att kunna lägga upp min dag och min vecka som jag vill. Ynnesten att få utmana hjärnan att tänka kreativt och sedan försvinna in i en annan värld medan jag illustrerar. Alla spännande människor och företag jag får korsa vägar med under uppdragen. De inspirerar mig och det känns värdefullt att få bidra till att förverkliga deras idéer.
Hur var det att plugga på distans?
– För mig passade det bra att plugga på distans. Jag har gjort det mycket förut och har jobbat parallellt med kursen vilket inte hade gått om den inte varit på distans. Jag saknade dock att kunna tillbringa tid med en klass och att prata om uppdragen, illustrerandet och branschen – det blir aldrig samma sak när man ses i ett digitalt klassrum.
Har du något studie- eller karriärtips du vill dela med dig av?
– Det är lite klyschigt, men jag har samlat på mig några tips och råd från olika håll som jag har ramat in och ställt på mitt skrivbord och som jag försöker ha som standard i allt jag gör: ”Jobba hårt. Lita på processen. Leverera i tid. Var snäll mot dig själv. Stå upp för dig själv.”
Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom ämnet?
– På Instagram, Pinterest och YouTube finns massor av illustratörer, agenturer, byråer och branschorganisationer att följa. Samtidigt tycker jag att det är minst lika relevant att följa med i nyhetsrapporteringen och vad som händer i samhället, vad det pratas om i världen och lokalt. Annars är några branschrelaterade tips: It’s Nice That, Svenska tecknare (medlemstidning: Tecknaren), Kolla, Cap&Design, AOI (medlemstidning: Varoom), Facebookgrupper som Svenska illustratörer och webbsidor för minikurser som Domestika, Adobes självstudiekurser, Moderskeppet och Skillshare.
Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna utbildning?
– Läs kursen Illustration om du vill utveckla ditt illustrerande och/eller är nyfiken på att frilansa som illustratör!
Här hittar du Majas portfolio och svaren på de vanligaste frågorna om att läsa en kurs på Berghs
Relaterade artiklar
Fortsätt utvecklas och följ din dröm
Pontus Venström har alltid tecknat. I höstas bestämde han sig för att förkovra sig i detta intresse genom att läsa kursen Illustration på Berghs.
Experternas första jobb i branschen
Erfarna, kompetenta och framgångsrika är tre ord som gemensamt kan beskriva Berghs kursansvariga, men alla har de såklart varit nybörjare en gång i tiden.
Vårens kvällskurser på Berghs
Öka dina chanser att hitta ett nytt jobb, utvecklas där du är – eller ta nästa steg i karriären.