Så tog Sebastian nästa steg i karriären med UX Writing

Sebastian Rylander Misgeld jobbar som digital kommunikatör på Pensionsmyndigheten. Under våren gick han en intensivkurs i UX Writing och fick verktyg att skriva tydligare, mer användarvänligt – och med större effekt. Förutom ny kunskap fick han även med sig mer entusiasm för sitt nuvarande jobb!
Hej Sebastian! Vem är du och vad jobbar du med?
– Jag arbetar som digital kommunikatör på Pensionsmyndigheten sedan ungefär tre år tillbaka. I min nuvarande roll jobbar jag både som webbredaktör och med myndighetens sociala medienärvaro. Det är min första tjänst som digital kommunikatör, men jag har jobbat med sociala medier på myndigheten sedan 2019, men på ett annat sätt och i en annan befattning.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det bästa med mitt jobb är att det är varierande, särskilt då jag jobbar med både webb och sociala medier. Det händer alltid något och det finns alltid mer att lära på respektive område.
Och vilka är utmaningarna?
– Att ha ett varierande jobb på två fronter är roligt och stimulerande, men det är ibland också en utmaning att prioritera rätt och hålla fokus på det viktigaste.
Du glck kursen UX Writing hos oss under våren 2025. Varför valde du denna kurs?
– Det behövs fler UX-skribenter på Pensionsmyndigheten. Istället för att nyanställa så har min arbetsgivare bestämt sig för att satsa på kompetensutveckling så att jag kan fylla den rollen, vilket jag tycker är toppen. Det gör oerhört mycket att kunna utvecklas och lära sig nytt utan att behöva byta arbetsgivare. Jag sökte mig till Berghs och den här kursen för att få en stadig grund i metoderna, tanke- och arbetssätten som präglar UX Writing.
Vad har du fått med dig från kursen?
– Jag fick med mig mycket. Både vad gäller kursens innehåll kring användarcentrerad copy, användartester och klarspråk. Men så var det också så himla roligt. Så förutom ny kunskap fick jag även med mig mer entusiasm för mitt nuvarande jobb!
Vad tycker du var roligast och mest lärorikt under kursdagarna?
- Det roligaste på kursen tyckte jag var att diskutera olika case och komma med förslag på copy som skulle lösa en viss uppgift.
- Det var kul att få omsätta det vi lärde oss på kursen i praktiska övningar som kändes nära verkligheten.
- Det var intressant att höra hur de andra deltagarna resonerade för att komma fram till sina förslag, som ibland kunde skilja åt. Det visar bara att det finns flera olika sätt att tacka en uppgift och vikten av att testa, utvärdera och justera.
Hur var läraren?
– Lena, som håller i kursen, var fantastisk. Jag uppskattade mycket att hon faktisk jobbade med det hon föreläste om.
Hur tror du att du kommer få användning av dina nya kunskaper?
– Jag kommer att ha användning av kursen eftersom min roll kommer att gå från mer traditionell webbredaktör till lite mer fokus på microcopy i våra tjänster. Så det känns väldigt relevant för mig.
Vill du läsa fler intervjuer med tidigare kursdeltagare? Höra dem berätta om olika yrken och nya kunskaper. Då är Berghs artikelserie Efter kursen något för dig!
Relaterade artiklar
3 tips för bättre UX Writing
Som skribenter har vi ofta många ramverk, riktlinjer och intressenter att förhålla oss till. Här delar Lena Stenberg med sig av några konkreta tips.
Pontus Staunstrup: ''Fem uppdrag för Berghs Solutions jag är extra stolt över''
Varje år genomför Berghs runt 120 skräddarsydda utbildningar för företag och organisationer.
Höstens kvällskurser på Berghs
Planera hösten idag! Öka dina chanser att hitta ett nytt jobb, utvecklas där du är – eller ta nästa steg i karriären.