Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.
Erik Hagelin och Anders Örtegren: "Vi skulle kunna hålla kurs alla dagar i veckan"
Erik Hagelin och Anders Örtengren gick 2004 heltidsutbildningen Grafisk design på Berghs. Både Erik och Anders hade lite universitetsstudier bakom sig. ”Men det är en stor skillnad att gå på Berghs, här är det mer ”snip-snap” – du gör en logga istället för att prata om att göra en logga.” Idag är de kursansvariga för kursen Grafisk Design Start på Berghs.
Efter Berghs jobbade båda två med de omtalade tidningsprojekten Gringo och Macho. Idag är Anders frilans och Erik jobbar för Kanal 5. Lärarrollen var något de växte in i. ”Pålle” (Pål Petterson, ämnesansvarig för Grafisk design) frågade om vi ville ta en föreläsning på hans introkurs och sedan blev det successivt mer.” För sökande till deras kvällskurs Grafisk Design Start på kvällstid samt Grafisk Design online gäller först till kvarn och det blir oftast två klasser i åldersgruppen 20 år per termin. Kursdeltagarna består oftast av två typer. De som ”skulle bli läkare” men som ändrat sig och vill se vad grafisk form är och de som är intresserade av en heltidsutbildning på Berghs men startar här.
”Vi tycker att det är viktigt att tona ned myten kring den grafiska designern. De har funnits en air av att vi är lite ”untouchable” – med en viss klädstil, en viss frisyr och ett visst typsnitt. Vi försöker ta bort den hämmande oron studenterna har för hur de tror man ska vara. Ett tag visade vi våra sämsta jobb som inledning på kursen för att komma ned på jorden lite”. Den första lektionen ska studenterna ta med ett exempel på bra grafisk form. ”De flesta tar med ”Warhol-bananen” och inte ett SL-accesskort, fastän att det kanske är mer relevant.”
Kursen är på tio veckor med tio kvällar i klassrummet. Förutom att ha lärt sig grunderna i grafisk design samt löst många konkreta uppgifter ska studenterna ha förstått Berghs grundläggande tes, “Allting Kommunicerar”. De ska lära sig vilka strider som är värda att ta och hur de ska formulera sig för att försvara sina lösningar. Grafisk design handlar om att kommunicera något till någon. Det finns mycket hårda fakta att falla tillbaka på, för det här handlar inte om att göra något för sitt höga nöjes skull. Viktigast är att de får med sig ett kreativt tänkande – oavsett om de går vidare i denna bransch eller någon annan.
”Grafisk design har inte haft samma status på företagen som exempelvis ekonomi. Möten som tar upp siffror planeras noga in men vårt område blir ofta sista punkten typ ”och nu till kaffet ska vi titta på nya loggan”. Men grafisk design väcker numera ett annat intresse än tidigare. Dels design i stort, men speciellt idag när personer blir sitt eget varumärke, då börjar det bli nödvändigt att se till varje detalj – nu kan vi till och med lägga upp bilderna på vår Facebook-sida snyggt. När vi var yngre räckte det med rätt märkeskläder och frisyr – nu har man en större kontaktyta att kontrollera. Det händer så mycket med möjligheterna och tillgängligheten inom grafisk design just nu att vi skulle behöva ha kvällskursen alla dagar i veckan.”
”Utvecklingen förändrar också branscher – förr var det till exempel bara filmproduktionsbolag som kunde producera kassetter med film. Idag kan alla göra en film och lägga ut den på nätet. På samma sätt har det blivit lite med grafisk design. En logotype kanske görs av en programmerare, bara för att det råkade bli så. Det är både spännande och skrämmande att så sker men djup kunskap och verklig kvalitet kommer alltid att fungera bäst.”
”Berghs är en kommersiell skola som på sätt och vis är branschanpassad, och det gör den också väldigt bred. Lösningarna utgår från kunders problemorienterade briefer, vilket gör att det inte blir en speciell stil kopplad till skolan som kanske andra skolor dras med. Och ju bättre man kan hantverket – desto mer kan man lämna principerna och sätta sin egen prägel på jobben.”
”För oss blir det en bra realitycheck att arbeta med studenter. På en arbetsplats går man in i vissa mönster och det blir inte lika nytänkande och ibland kaosartat som det kan bli här. Innan kursen drar igång kanske vi tänker – orkar vi det här igen? Men redan efter första kvällen så är vi glada att det är igång igen. Vi bidrar med vår energi och studenterna stoppar in sin och alla får ut dubbelt så mycket.”
ANDREAS INSPIRATION:
- Boken 127 timmar / Vilja av sten, Aron Ralston; Bra böcker förlag. Aron Ralston fastnade med sin arm under ett klippblock i bergen i Utah, USA. Efter fem dygn, när allt vatten tagit slut, insåg han att enda chansen att överleva var att amputera armen med en slö fickkniv. Mycket fascinerande livsöde, finns som bok och numera även som film.
- En person att inspireras av är Rosa Parks. Alla förändringar börjar med att en enda person vågar vara först med något nytt, en enormt inspirerande tanke.
ERIKS INSPIRATION:
- Boken ”Things I have learned in life so far” av Stefan Sagmeister; Sagmeister Inc. Stefan delar med sig av sina lärdomar som människa och grafisk formgivare, förpackat i tio vackra häften ihopsamlade i en bok som ser ut som hans eget huvud. Inspirerande, snyggt och befriande fritt från bajsnödigheter.
- Stefan Sagmeister som person är förövrigt värd ett eget tips tycker jag. Jag såg honom på en föreläsning i Los Angeles där han berättade att de stängde hans designbyrå vart tredje år för att ta ett inspirationsår. En proppmätt amerikanska frågade ”But how did you do that?” och Stefan svarade på sin knackiga Arnold-engelska : ”That was very simple. We just closed it.” Nyskapande, uppfriskande och modigt!
- Den helgalna italienaren bakom alla projekt på Blublu.org är inspiration i dess renaste form tycker jag. Att vara så dedikerad att man som Blu spenderar månader på att göra ideella stop-motion-filmer i olika avkrokar i världen för bara sig själva och de som eventuellt vill titta är fantastiskt tycker jag.
- Konstnären och storklottraren Magnus ”Nug” Gustavsson som med sitt slutprojekt ”Territorial Pissing” på Konstfack lyckades uppröra hela Sverige – genom en film som knappt någon ens sett! Filmerna som visades på nyheterna var något helt annat som någon tafflig journalist grävt fram. Ännu finns det konst som berör! Modigt och enormt uppfriskande – speciellt sett bland alla Konstfacks dödstrista Jockum Nordström-wannabes.