Artiklar

Experternas bästa poddtips

Hörlurar

Vilka poddar lyssnar du på i din yrkesroll? Några av Berghs kursansvariga har valt ut kommunikativa poddtips perfekt lämpade för lunchpromenaden!

Skrivet av Anette Hamel
Februari 10, 2025

Vilka poddar lyssnar du på i din yrkesroll?

– Vi båda tipsar nog helst om den fullkomligt galet spännande podden Darknet Diaries om hackers, opsec och allt sånt. Det kan bli en lång lunchpromenad, men det är det värt.

Deeped Niclas Strandh & Sarah Larsson Bernhardt
Deeped_SarahLB

– Jag jobbar ju med kriser och är väldigt förtjust i P3 Dystopia. Välresearchade och medryckande avsnitt om tänkbara samhällskriser: solstormar, kärnvapenkrig, dricksvattnet tar slut, klimatpåverkan, det sjätte massutdöendet … Det finns hur mycket som helst, det ena mer spännande och tankeväckande än det andra.

Helena Söderblom
Helena.Söderblom

* Om det är framförallt jobbrelaterat så är The Allan McKay Podcast relevant - samtal med kreatörer inom vfx och motion graphics.

* The Vergecast ger den bästa och djupaste och nördigaste teknikbevakningen. Minns med värme deras specialavsnitt om HDMI 2.1.

* Decoder är Nilay Patels, från The Verge, intervjupodd där han samtalar med beslutsfattare inom teknik och internet.

* Reply All har ju tyvärr lagt ner men det finns mängder av otroliga avsnitt att upptäcka som #158 The case of the missing hit. Crypto Island görs av en av programledarna från just nämnda Reply All - en djupdykning i den bisarra världen som är krypto.

* Click Here är djupdykningar inom teknik.

* Are We On Air? är ett mysigt intervjuformat där Arman Naféei intervjuar världens största artister och kreatörer utifrån deras favoritlåtar.

Vill också slå ett slag för Dissect, The Rewatchables, P3 Soul, Värvet, Söndagsintervjun, Fördomspodden och Filip & Fredrik som alla är mästerliga.

Martin Löfqvist
Martin.Löfqvist.Berghs

The Knowledge Project! Health for Wealth, och såklart Dialog som jag hade glädjen att programleda och där jag fick intervjua så många grymma personer.

Malin Ingevall
Malin.Ingevall

– Ja! Vill gärna dela med mig av ett par poddar som jag ofta återkommer till och som i princip alltid lämnar kvar en ny tanke, insikt, ett konkret tips eller en större förståelse för hur vi kan vara samarbetsskickliga både med oss själva och andra. Sånt som ingår till stor del i att vara en bra produktionsledare.

The Knowledge Project med Shane Parrish, A bit of optimism med Simon Sinek, Brené Browns olika poddar Dare to lead och Unlocking us. Några svenska poddar är exempelvis Dumma Människor och Ayurvedapodden - de har inte så mycket med jobbet att göra, men mycket om livet.

Jimmy Larsson
Jimmy.Larsson

– Jag faciliterar förändringsarbeten. Förståelsen för olika verkligheter är en riktigt bra sak att vara nyfiken på då. Jag lyssnar gärna på poddar som jag knappt visste fanns. Nästa vecka ska jag till exempel bekanta mig med PippipoddenKommunikation som gör skillnad och Krisledningspodden.

Charlotta Rydholm
Charlotta.Rydholm

– Som visuell kreatör är det fantastiskt spännande att titta på Its nice that där man kan se internationell samtida spaning på design, illustration och animation. Även höra på grymt spännande Its nice that podcast och lyssna på 1# illustratören Christoph Niemann.

Annika Sköld
annika-skold-berghs

Vilken kurs passar dig?

På Berghs erbjuder vi ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Frågor? Chatta gärna med oss!

5 tips för att hitta rätt kurs

– Jag kan varmt rekommendera Tony Hammarlunds podd Digital marknads­föring. Tony försöker verkligen gå på djupet kring många olika delar av marknads­föring och gör det på ett mycket bra sätt. Man lär sig mycket i varje avsnitt, eftersom han lyckas bjuda in riktigt duktiga gäster. Flera av dem är för övrigt lärare här på Berghs.

Pontus.Staunstrup

– Det är ganska många och varierar lite över tid och just nu är det bl.a. The Brainy BusinessThe So What from BCG, Uncensored CMO, Breakit, och Sweathead.

Annika Rehn Frobell
annika-rehn-berghs

– Jag lyssnar mest på egen genererade poddar… låt mig förklara…

När jag fick tillgång till Open AI Deep Research så såg jag otrolig potential för lärande i ämnen och undersökningar som jag inte har tid att undersöka djupare… få mer statistik, fallstudier eller liknande om detta ämne och där är Deep Research fantastisk som verktyg och kan generera 20-40 sidor med information, statistik och faktagranskat innehåll från relevanta källor.

Alltså ingenting som är hallucinerat…

Detta gör jag sedan om till Podcast med NotebookLM eller ElevenLabs på någon minut och sedan publicerar jag dessa som poddar på min egen podd och lyssnar på dessa i ljudformat.

Otroligt värdeskapande och lärorikt många gånger.

Sibbe Silvén

- Några av poddarna jag lyssnar på är Leadermorphosis och Freeridepodden.

Anna.Romson

Darknet Diaries för internethistorier som gör en lika paff varje gång. You Made It Weird för djuplodande - och roliga! - samtal om vad det egentligen betyder att finnas i universum. 

Här hittar du Berghs kursutbud och svaren på de vanligaste frågorna om att läsa en kurs hos oss.