Artiklar

Från "Happy Accident" till Strategisk kommunikation

En svartvit bild på en ung kvinna som har handen på kinden och ler snällt in i kameran.
Om man ska gå på Berghs motto - att allt kommunicerar, så innefattar det absolut den miljö vi verkar och bor i.

Från grafisk design och fotografi till strategisk kommunikation och stadsutveckling! Elviras väg fram till Berghs och sedan praktik i Strömstad har varit fylld av insikter, förändring och nya perspektiv. Här delar hon med sig av sin resa och reflekterar över hur strategisk kommunikation formar både människor och platser.

April 3, 2025

Hur såg din resa till Berghs och programmet Strategisk kommunikation ut?

Det började för cirka 10 år sedan när jag började plugga på programmet Mediekreatör på Linneuniversitetet i Kalmar. Att jag hamnade där var mycket en “happy accident”.

Jag har en arbetarklassbakgrund och tanken på mig själv på ett universitet var rätt långt bort från min världsbild. Och att plugga något kreativt eller inom kommunikation, var kanske ännu längre bort. Men denna “happy accident” har varit avgörande för mig. För den öppnade mina ögon för yrken jag inte visste fanns. Det öppnade sig en helt ny värld.

Sen trodde jag kanske att jag skulle bli kreatör. Jag är fotograf och utbildad grafisk designer och trodde aldrig att just strategisk var ett adjektiv jag skulle kunna identifiera mig med. Tills jag insåg att det nog är just precis det jag är.

För det är så min hjärna naturligt processar information. Empati och nyfikenhet har jag sen jag var liten, och jag har alltid haft en vilja av att förstå och sätta samman information för att sedan se kopplingen till hur allt hänger samman. Se mönster i världen, händelser, människor och hur det kommer sig att saker blir som det blir och att vi gör som vi gör.

Så efter att jag förlorat min mamma behövde jag en radikal förändring. Jag tänkte nog egentligen att jag hade pluggat klart. Så det var lite av en “happy accident” igen, att jag såg att ansökan till Berghs heltidsprogram fortfarande var öppen. Så jag took my shot.

Jag var i Strömstad även under ansökningstiden förra året. Men då begravde vi mamma. Det känns verkligen sjukt. Sjukt märkligt och sjukt bra, allt det som ändå har hänt sedan dess. Jag tror verkligen att jag siktade rätt. För jag är glad att jag landade på Berghs och speciellt glad över att det var i just min klass jag hamnade. Bland så många snälla, varma och smarta människor.

Hur kom det sig att du landade din praktikplats i kommunledningsförvaltningen i Strömstads kommun?

Det var många år sedan jag flyttade ifrån Strömstad och jag har egentligen bara spenderat korta perioder där efter det.

Men under förra våren, precis innan jag började på Berghs, spenderade jag mycket tid hos min pappa i Strömstad. Jag flyttade hem för att min mamma blev sjuk i cancer och för att vi ville ta hand om henne hemma. Sen stannade jag kvar efter att hon dog. Det var första gången jag var i Strömstad en längre period sedan jag flyttade härifrån. Trots att jag inte var i så gott skick, så lade jag märke till att mycket hade hänt i staden, speciellt inom kulturen. Det var mycket som var under utveckling och staden kändes dynamisk. Det var fint att se.

Jag förstod sen att mycket var på grund av ett nytt tillskott i kommunledningsförvaltningen, nämligen kulturansvarige Tove Meyer. Jag fortsatte att följa utvecklingen och det är verkligen så roligt att se det engagemang och driv som finns hos henne och många andra i kommunen.

Jag hörde av mig till henne och det känns kul och spännande att få göra min praktik hos Tove. Hon har gjort så mycket bra saker för att bidra till stadens utveckling.

Hur ser en typisk dag ut för dig under praktiken, och vilka typer av uppgifter arbetar du mest med?

Jag har min praktik på kommunledningsförvaltningen, under näringsliv och samhällsutveckling. Så jag började med att göra en omfattande kartläggning över staden. Med research, analyser och strategier för att hitta insikter till vad som behövs för att utveckla staden. Men jag insåg att tiden inte skulle räcka till, haha!

Så jag fokuserade istället på att göra detsamma på en av de komponenter som bidrar till stadsutvecklingen i Strömstad: Lokstallet Konsthall. En vacker konsthall med anor, som drivs just kommunalt och regionalt och som i höstas också fått en ny utställningsproducent samt en helt ny grafisk profil. En identitet som faktiskt är ett examensarbete och gjord av en tidigare Berghs-alumn, Emma Gundersen, som läste Communication Design 22/24.

Så det jobbar jag med. Och jag har även följt Tove för att se hur hon arbetar med kulturutveckling.

Ser du någon tydlig koppling mellan strategisk kommunikation och urban design?

Definitivt. Om man ska gå på Berghs motto - att allt kommunicerar, så innefattar det absolut den miljö vi verkar och bor i. Allting hänger samman och en stad utvecklas genom att vi blandar både mjuka och hårda värden.

Där ingår allt från stadsplanering och landskapsarkitektur till olika strategier och kommunikation, som behöver berätta om vad som saknas och vad som finns, varför det ska vara just så och hur man ska lyckas med det. Och vad det är som kanske inte fungerar och hur man kan lösa det.

Sen är urban design utformad av människor, för människor, som alltid kommer vara den bärande grunden till en stads existens. För är någonting “man-made” så finns det förhoppningsvis en tanke och ett syfte till varför någonting skapas.

Vad har överraskat dig mest med att arbeta inom kommunledningsförvaltningen och stadsutveckling?

Att det är så många komponenter att ta hänsyn till, vilket ibland såklart kan vara en bromskloss. Men jag är väldigt glad över att jag fick möjligheten att djupdyka i många olika saker. Det är kanske inte överraskande, men att en attraktiv stad blir just en attraktiv stad, på grund av alla dessa komponenter och människor som sen också fungerar allra bäst i symbios.

Vad tar du med dig från din praktik som du tror kommer att vara värdefull i din framtida karriär inom strategisk kommunikation?

Allt egentligen. Jag har jobbat på ett väldigt liknande sätt som under de kurser vi har haft under läsåret. De är ju utformade för att ge oss studenter en bra förberedelse i strategiskt arbete.

Det har varit intensivt, ibland så har det gått lite fort och man har inte riktigt hunnit processa allt. Men det blir verkligen tydligt nu att vi lärt oss så mycket.

Jag drivs mycket av att hjälpa till att göra saker bättre. Både i det stora och i det lilla vill jag bidra till förändring. Det tar jag med mig. Att förändring kan skapas överallt och värdet i ett samarbete och dess synergieffekter.

Det har varit ett lärorikt år och en lärorik praktik. Det är jag tacksam för. Och för min så kallade "happy accident", som öppnade mina ögon för kommunikationens betydelse.