Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.
Håkan Elofsson: "Fotografi är väldigt personligt, man måste vara beredd att gräva i sig själv"
Snart startar terminen för Bilder Nordic School of Photography på Berghs och nytt för i år är att kursen går att läsa på heltid under en termin i stället för halvtid under två terminer. Ansvarig för kursen är fotograf Håkan Elofsson, som berättar allt och lite till om kursen och vem den passar för.
Hej Håkan, du är ämnesansvarig för Bilder Nordic School of Photography, vad innebär det?
Det innebär att jag ser till att allt funkar, att lärarna gör ett bra jobb och att studenterna får den utbildning som de har rätt att kräva. Som ämnesansvarig är jag närvarande på flera sätt under deras utbildning, med start redan i antagningsprocessen. Därefter har jag samtal med varje student i början av deras kurs, håller i en workshop på sommaren och en vid jul och är dessutom den som bedömer deras redovisningar. Det är viktigt för mig att veta vad studenterna vill för att kunna göra ett bra jobb.
Vad gör du till vardags?
Till vardags arbetar jag som fotograf, precis som de flesta andra lärarna inom Bilder Nordic School of Photography. Själv jobbar jag framförallt med reportage och storytelling.
Vad lär man sig som kursdeltagare inom Bilder Nordic School of Photography?
Vi specialiserar oss på kommersiell fotografi och det ordet vill jag gärna ändra innebörden på. Kommersiellt fotografi är all fotografi som sker på uppdrag, som man får betalt för. Det är många som missuppfattar det ordet eftersom ”kommersiell”, i fotografkretsar, har en negativ klang. Väldigt mycket av konstfotografi är kommersiellt foto också på det sättet att du får betalt att göra ett visst verk. Men man tänker inte på det sättet.
Vad är unikt med Berghs fotoutbildning?
Vårt fokus på bildkommunikation och att den ligger just på Berghs. Berghs är kommunikation och det är också där tyngdpunkten i Bilder Nordic School of Photography ligger. Bildkommunikationen är ryggraden i vår utbildning. Som fotograf måste man förstå varför en bild kommunicerar, på vilket sätt och hur. Det innebär att man måste förstå både avsändare, mottagare och sin egen roll.
Vad kan man förvänta sig som student?
Jag lovar mina studenter två saker när de kommer och ska läsa på Bilder Nordic School of Photography på Berghs. Ett: jag kommer att förstöra er fritid för ett halvår framåt och två: när ni är klara har ni verktyg och självförtroende nog att tacka ja till ett jobb när ni kommer ut. Vi har levererat båda delarna hittills, men att förstöra fritiden är förstås skämtsamt. Vi berikar den minst lika mycket. Men det är mycket jobb, det måste man vara medveten om.
Vilka passar utbildningen för?
Man ska befinna sig på en grundläggande teknisk nivå, kunna hantera Photoshop. Kan man inte det när man söker måste man lära sig det innan man kommer in, det är viktigt att kunna sin kamera på en grundläggande nivå. När man kommer till sin första lektion ska man kunna gå ut och ta en bild med kort skärpedjup, exempelvis, och då krävs att man vet vad det innebär. Vi skickar ut ett kompendium till alla antagna studenter innan terminen börjar och det vill vi att de har lärt sig redan till första lektionen.
Måste man vara fotograf eller räcker det med ett intresse för foto?
Det funkar med intresse, men i så fall ett brinnande sådant. De som blir antagna måste ha ett brinnande intresse att ta sig igenom året eller halvåret, annars kroknar man och kommer ohjälpligt efter. Vi lovar att ge studenterna allt vi har men de måste prestera tillbaka för att få ut det vi lovar. Det är krav och motkrav. Så måste det vara.
En eller två i varje grupp brukar vara yrkesverksamma fotografer som vill ha en kick, vidareutvecklas och få sammanhang. Det har hänt att jag sagt att de är för duktiga, att de inte kommer få ut något av utbildningen av den anledningen. Då har vissa envisats och vi har gjort dealen att de får vara med men bara på premissen att om de känner att de redan kan det som undervisats får de bli delaktiga som en tillgång för de andra. Om de säger okej till det så har de fått börja och det har gått bra. Men jag måste känna att de verkligen har bestämt sig för det.
Nyhet i år är att Bilder Nordic School of Photography går att läsa på heltid. Hur skiljer sig den kursen innehållsmässigt från kvällskursen?
Bilder Nordic School of Photography på heltid under en termin jämfört med kvällskursen som sträcker sig över två terminer på halvtid innehåller samma antal timmar undervisning och arbete. Den stora skillnaden är att man som heltidsstudent faktiskt befinner sig på Berghs mer och då kan integrera med alla andra områden här. Man kan bygga upp ett nätverk på ett naturligare sätt. Att läsa på heltid gör det enklare att inte släppa processen som man hela tiden ska befinna sig i. Man kliver in i den kreativa bubblan och kliver ut som en lite annan människa efter ett halvår.
Hur många studenter ingår i varje grupp?
Mellan 12 och 18 är optimalt. Det är viktigt att utbildningen är personlig för fotografi är väldigt personligt. Man måste gräva mycket i sig själv. Läraren måste ha chans att förstå individerna för att leda dem rätt.
Jobbar studenterna digitalt eller analogt eller både och?
Digitalt. Ska man klara att försörja sig som fotograf idag måste man vara bombsäker på att leverera rätt filer på rätt tryck till rätt produkt. Man måste kunna allt om det, annars ligger man illa till. Däremot är en del av redovisningarna inom utbildningen på utskrift, det är viktigt att kunna det också.
Hur är det med träning och talang, kan alla bli bra på att fota?
Det är som med allt annat. Det är både och, det räcker aldrig med talangen. Samtidigt så är det så att har man ingen talang så blir man inte fotograf heller. Det är som att kan man inte sjunga blir man inte sångare. Förhoppningsvis.
Hur fungerar arbetsproverna när man söker till utbildningen, brukar de vara på ett visst tema?
Nej, vi ber studenterna att skicka in tio bilder de tagit som de verkligen tycker om. Jag behöver se vad de själva tycker om så att jag fattar vilka de är. Det handlar om att bygga grupp. Åldermässigt har jag helst velat ha personer som är äldre än 21 år och det är av två anledningar: man ska ha lite arbetslivserfarenhet och man ska ha något att berätta med sina bilder. Så enkelt är det. Det kan man absolut ha som 19-åring och visst har det hänt att en jättebegåvad person som varit yngre än 21 kommit in, men chansen är större att man har mer att berätta om man åtminstone är 21 år. Uppåt har vi haft kursdeltagare varit uppemot 55. Det fungerar jättebra.
Bilder Nordic School of Photographys ansökningstid för vårens kurser - heltid dag samt halvtid kväll - pågår just nu. Läs mer om kurserna på länkarna nedan.
Lästips: Alison De Mars von Blixen läste Bilder Nordic School of Photography 2010. Läs en intervju med henne här.
Bilden på Håkan Elovsson har fotograf Niklas Palmklint tagit.