Noas tips till dig som nyutexaminerad designer
Noa Carle är Motion Designer på Bold Scandinavia och tillsammans med Charlotte Källström är han kursansvarig för kvällskursen Grafisk design Start på Berghs. Här delar Noa några portfoliotips och berättar om praktikplatsen som resulterade i ett drömjobb.
Hej Noa! Du studerade heltidsprogrammet Communication Design PÅ BERGHS under 2021-2023. NU ÄR DU kursansvarig HOS OSS, HUR KOMMER DET SIG?
– Jag har länge tänkt på att en dag vilja lära ut så när detta erbjudande kom så kändes det givet att det var något jag ville göra. Jag såg det som en fantastiskt fin möjlighet att få växa som individ, samt att på något sätt få ge tillbaka till det man kom ifrån.
Hur hamnade du på Bold?
– Jag har länge inspirerats av Bold och tänkte hela studietiden “där vill jag jobba en dag”. Inför vår andra praktik beslöt jag mig att höra av mig dit och landade en praktikplats! Jag lärde mig mycket på kort tid. Fick en otroligt fin bild av allt med byrån, framförallt kulturen. När praktiken var på väg mot sitt slut var det väldigt viktigt för mig att få fram hur mycket jag uppskattade tiden där och att Bold var en arbetsplats jag såg mig själv kunna jobba på.
Efter praktiken var det tillbaks till skolan. Efter några månader damp det ner ett mail i inkorgen från min handledare på Bold som frågade om jag skulle vilja komma och jobba hos dem. Så på den vägen var det. En lyckad praktikperiod som ledde till ett arbete.
SÅ KUL! Hur ser ni på Bold på portfolios?
– Vi anser att portfolion är otroligt viktig. Portfolion är mer än bara ett verktyg att presentera sina arbeten, det är också en möjlighet att få lära känna dig som person. Och ett första intryck och magkänslan är ofta det man går på för att avgöra ifall det är rätt eller inte. Vi har förmånen att få in väldigt många jobb- och praktikansökningar via portfolio och hinner tyvärr inte alltid gå igenom alla arbeten. Se till att lägga tid på din portfolio så att den sticker ut ur mängden och samtidigt är personlig.
Har du något mer portfoliotips?
– Ett tips är att välja ut 2-3 arbeten som du är mest stolt över och kan prata om obehindrat. Visa gärna stora delar av processen. Det är otroligt intressant att få se ett helt arbete gå från ax till limpa, och få höra tankegångarna under tiden.
Vilka råd vill du ge någon som precis har avslutat sina designstudier och nu ska söka jobb?
- Ha ett tydligt mål. Vill du jobba på byrå eller inhouse? Vill du jobba på en större eller mindre byrå, jobba med förpackningsdesign eller större branding-projekt, ha svenska kunder eller internationella kunder, är det viktigt att vinna priser? Det jag vill säga är: Gör din research när du söker till den specifika platsen du söker dig till. Det kommer ge dig självförtroende som kommer att snappas upp av de som du sitter med på intervjun.
- Ta genvägar. Försök att hitta fler ingångar än att hitta en mailadress som du skickar din portfolio till. Sök upp på LinkedIn, hitta på Instagram etc. Var en stalker. Inte på ett creepy sätt såklart, men hitta alternativa vägar till att få en annan kontakt än en mailadress.
- Sluta aldrig utvecklas. Kom ihåg att processen att söka jobb ofta kan vara utdragen och svår. Man kanske återgår till ett tidigare jobb under tiden och man kanske lägger design-karriären lite på hyllan. Mitt tips är verkligen att använda denna tid att vässa till portfolion, gå en kvällskurs, lär dig ett nytt verktyg. Sluta ALDRIG ALDRIG ALDRIG att utvecklas.
Avslutningsvis, berätta om ett roligt minne från Berghs!
– Ett roligt minne var när vi vann Berghsbollen* (bästa CD2123 <3). Redan första matchen stukade en klasskompis foten ganska så rejält, sen på finalmatchen så var det en klasskompis vars båda axlar gick ur led. Vi tog hem finalmatchen trots motgångarna och gick stolta hem som vinnare! Jag hade dock inte så mycket tid att fira för jag var tvungen att springa iväg allt jag hade till Bold där jag skulle på praktikintervju. Jag fick praktikplatsen, vilket som sagt senare även ledde till ett jobb där. Allt blev bra till slut.
* Berghsbollen = årlig fotbollsturnering för Berghs heltidsstudenter. Alla klär ut sig efter ett tema. Fokus är alltså främst på lek och gemenskap.
Relaterade artiklar
Berghs experter delar misstag och lärdomar
Ibland blir saker inte riktigt som det var tänkt. Här berättar Berghs kursansvariga om tabbar de har råkat göra på jobbet och vad de lärde sig.
Designkursen öppnade flera dörrar
Amica Palenius berättar om Berghs distanskurs Grafisk Design Start och vad hon fick med sig.
Vad gör en grafisk designer?
Typografi, motion design, design thinking, förpackningsdesign, visuella identiteter - ingen fara om du inte har någon koll på dessa begrepp – när du är utbildad inom grafisk design så sitter dessa som ett rinnande vatten.