Artiklar

Minska stressen - Berghs kursansvarigas bästa tips

Person-blickar-mot-havet

Både arbetsliv och studentliv kan stundtals vara väldigt stressigt. För att hålla i längden är det viktigt att ta sig tid för återhämtning. Vi har frågat några av våra kursansvariga hur de gör för att stressa ner när de har som mest på jobbet.

Skrivet av Anette Hamel
Mars 6, 2024

Stress är tyvärr ett ständigt återkommande ämne både på arbetsplatser och för dig som studerar. Det finns en mängd olika faktorer som kan orsaka stress och olika sätt att hantera detta. Här delar några av Berghs kursansvariga med sig av sina egna erfarenheter och ger sina bästa tips.

Hur gör du för att stressa ner när du har som mest på jobbet?

– Att titta på en lång att göra-lista när man är i stresstunneln kan vara nästan paralyserande. Identifiera istället det viktigaste på listan och lägg lagom stora block i kalendern för att utföra uppgifterna, så att du ser om det du planerat att göra faktiskt är realistiskt att hinna med. Sedan släpper du listan till dagen efter eller tills du är klar. Om inte tiden räcker till för dina planerade uppgifter – be om hjälp, prata med din chef eller kontakta kunden och se om det går att flytta på deadline. Inget jobb är värt att offra din hälsa för.

Helena Söderblom
Helena.Söderblom

– Planeringar och to do-listor hjälper mig när det blåser upp till stress-storm i huvudet. Meditation för att hitta tillbaka till fokus, träffa vänner för att få nya tankar och idéer samt löpning för att rensa huvudet och samla ny energi.

Martin Löfqvist
Martin.Löfqvist.Berghs

FÖRST: Uppskatta dig själv för att du identifierat stressen. Ett tack är på sin plats.
SEDAN: Bestäm vad du verkligen vill göra - och därmed vad du vill undvika att göra. Uppmärksamma dina förändrade beteenden. Stress är individuellt och det är bara du som kan identifiera din egen och därmed gör en plan för hur den minskar och försvinner.
TILL SIST: Fira varje steg du gör. Undvik att värdera hur fort det ska gå. Börja göra din förändring.

Och! Börja med det där tacket.

Charlotta Rydholm
Charlotta.Rydholm

– För mig är inte stress någonting jobbigt, jag presenterar ofta bäst under stress och korta deadlines. Däremot är jag riktigt känslig mot kortisol som kanske kan förknippas med stress. För 5 år sedan lärde jag mig att träning, sömn och kallbad/kalldusch är de saker som sänker mitt kortisol mest. Så när det är mycket att göra, saker inte går som planerat så är det kalldusch som gäller varje morgon och ett rejält träningspass där jag tröttar ut mig själv. T.ex kör jag mycket boxning på säck, löpning och spelar även mycket Pingis i VR.

Sibbe Silvén

– När det är som mest behöver jag bromsa snarare än gasa. Att stanna upp och skaffa mig en överblick gör att jag kan sortera och prioritera. Lite som den klassiska berättelsen om att stycka en elefant… Att resonera med en klok person i min närhet brukar funka avstressande. Det gör problemen mindre. Att omge sig med bra personer och ta sig tid för reflektion är avgörande. Kan man dessutom kombinera det med fysisk aktivitet utomhus blir det oslagbart.

Geta.Kroon

– Jag brukar tänka att jag vill att mina dagar ska vara "randiga". Precis som att du behöver ge användaren luft mellan olika stycken och grafiska element när du designar, behöver du ge dig själv chans till återhämtning mellan olika uppgifter. Under en arbetsdag kan det räcka med att sluta ögonen och fokusera på andetaget en stund, ta en kaffe med en kollega eller gå en promenad utomhus på lunchen. Att försöka hitta en bra mix mellan olika typer av arbetsuppgifter kan vara ett annat sätt, t.ex. att varva enkla uppgifter med mer komplexa. Enligt samma princip så försöker jag att röra på mig på fritiden om jag suttit still mycket på jobbet, varva sociala aktiviteter med tid för mig själv, blanda upp tråkiga saker (som att städa) med roliga saker (som att hänga i stallet). Jag försöker att inte vänta med återhämtningen till helgen eller semestern, för mig gäller randigt året om.

anna.trulsson

– När det är stressigt så försöker jag påminna mig själv om att jag jobbar med reklam, inte att rädda liv. Ingen kommer att dö om en annons som ska sälja sockerfria halstabletter blir en dag sen.

Johannes Stålnacke Nero
Johannes Stålnacke Nero

– Jag tycker att det är otroligt viktigt med en balans mellan arbete och avkoppling. För mig så är fysisk aktivitet och att vara aktiv ett av de allra bästa sätten att både komma ner i varv och få ny energi. Allra bäst effekt tycker jag att jag får när jag tränar utomhus och får kombinationen av träning, frisk luft och natur - gärna med trevligt och peppande sällskap. Det är en kompott jag verkligen rekommenderar.

Karolina.moberg

– När jag känner att det börjar tjocka på, så är det första jag gör att sortera och prioritera. Om det då fortfarande är tjockt så förhandlar jag med omgivningen för att hitta mer tid. Sen kavlar jag upp ärmarna ännu ett varv och bara köttar på, visualiserar leveransen och drömmer om helgen. Då latar jag mig och har absolut ingenting inbokat. Jag varslar också hemma så att maken är förberedd och kan stötta, och så är jag extra noga med träning och mat.

Annika Rehn Frobell
annika-rehn-berghs

– Jag har alltid försökt hålla lördagarna fria från insatser som är kopplade till mitt arbete, för det rensar tankarna och ger mig en regelbunden återhämtning. Då kopplar jag av och fyller på med energi, genom att göra något som jag gillar och mår bra av. Det kan vara att ta en lång promenad eller att besöka någon kul utställning. Eller att ge ordentligt med tid till att umgås med nära och kära. Nyckeln är att jag själv bestämmer. Jag styr bort tankarna om att det är så mycket annat som ”borde” göras. Sen schemalägger jag träning 2-3 gånger i veckan. Den tiden är lika viktig som andra bokade möten. Det finns förstås perioder då det helt enkelt inte går att klämma in gympan i kalendern. Då kan ändå 15 minuters meditation på morgonen göra stor skillnad. Det är mycket värt att kliva upp en kvart tidigare för att att starta dagen med att skapa ett bra tillstånd i kropp och tanke.

Andris Zvejnieks
andris-zvejnieks

– Jag har haft olika mer eller mindre bra metoder genom åren. Sämst är att inte göra nåt alls. Det som funkar bäst för mig är tid helt för mig själv en stund om jag är riktigt stressad och trött. En lång promenad i naturen brukar vara bra – eller att meditera (låta tankarna komma och gå utan att fastna i dem – kräver lite träning märklig nog). Annars gillar jag en mer aktiv återhämtning med fysisk yoga eller gym. Att rensa huvudet med padel funkar också bra, liksom en intressant film, en kul utställning eller en god middag med vänner. Self compassion är också bra – och t.ex. inse att du inte är perfekt och att det är helt ok. Det är ingen annan heller. Det börjar med att faktiskt känna efter och medge för sig själv att det är jobbigt just nu istället för att bara köra på. Då kan du (med medkänsla = snällt) fundera på vad du behöver. Ibland är det kanske så enkelt som en paus med en bra bok eller att prata ett tag med en vän. Sträcker du sen ut medkänslan till andra som kan ha det stressigt eller tufft i olika lägen mår du dessutom bättre själv, blir allmänt mer empatisk och samarbetar bättre visar forskningen.

asa-myrdal-bratt-berghs

Vilken kurs passar dig?

Oavsett om du vill studera på distans, på kvälls- eller dagtid, gå en kort kurs eller läsa under en längre period så har vi ett brett kursutbud inom kommunikation.

5 tips för att hitta rätt kurs

– Stress är inte kul och direkt hämmande för kreativiteten. Jag försöker i möjligaste mån att ha bra framförhållning, men självklart uppstår det arbetstoppar ibland. Då gör jag något kul en stund så jag får en massa energi innan jag sätter mig med jobbet – lyssnar på musik, målar, tränar eller ringer en kul kompis.

Träning är skitviktigt och ju mer tid jag lägger på gymmet eller tennisen desto mindre stress känner jag när det hettar till. Först på senare år har jag insett hur mycket återhämtning betyder och jag har alltid en lång sommarsemester och försöker att lära mig att gör ingenting ibland. Fasen vad svårt det är!

Ylva Björnström
Ylva.Björnström

– För mig är koncentration ett sätt att undvika för plågsam stress. Att inte göra allt samtidigt. Att det är bra att kunna ha många bollar i luften samtidigt är en modern myt. Det leder bara till ökad stress men är ingen garanti för att det blir mer gjort. Därför stänger jag av mobilen. Helt. Och alla andra uppkopplingar och skärmar. De är utmärkta arbetsredskap. Men de tar tid, kraft, fokus och splittrar koncentrationen. Jag tror det är viktigt att inte bli slav under några redskap utan att använda dem just som redskap på sina egna och inte andras villkor.

mikael-rosen-berghs

– Jag har själv haft problem med stress och efter det fungerar jag annorlunda. Mitt första tips är därför att dra i bromsen i tid - det kan vara arbetsamt att komma tillbaka.Mitt andra tips är sen att lyssna på sig själv. Vi är alla olika och har våra egna sätt att fungera. Jag måste ha kontroll och gör därför listor som jag bockar av. Det gör mig faktiskt mer flexibel när det gäller att kunna ta snabba puckar. Men det gäller också att säga nej ibland - ett evigt ja-sägande leder lätt till att man tas för given.

Återhämtning är ett måste om man nu inte kan ducka stress helt, vilket kan vara svårt och kanske inte heller är nödvändigt.Alla har sina energikällor, själv försöker jag öva på att vara i stunden utan att snegla på telefonen. Att kompensera är också bra. Efter en stressig vecka tar jag gärna en kravlös innehelg med bara familjen och efter en fullsmockad period behöver jag byta miljö så då kanske jag jobbar från stugan. Man får, som man säger, ta igen på gungorna det man förlorar på karusellen.

Embla Sue Panova
Embla.Sue.Panova.Berghs

– Att det finns bra stress är mest snack. Planera räcker inte – fler än du har ett finger med i spelet. När jag fick frågan om att delta i den här artikeln hade jag redan för mycket, så jag la min medverkan på vänt. Det är mitt tips: saker kan vänta! Helt anti 2020-tal, men prova, det går.

Jesper.Odelius

1. Tokdansar. Det ger energi!
2. Fokuserar på det allra viktigaste, och tar det största först (det som tar längst tid)
3. Kommunicerar om läget till berörda.
4. Ser till att ligga steget före. Startar nya saker så tidigt som möjligt så att tankarna får mogna, medan jag gör andra saker.
5. Påminner mig om hur roligt mitt jobb är - det ger också energi.

Ann Westfelt
Ann.Westfelt