Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.
Maria Tidlund: "Söndagskvällarna har inte varit sysslolösa det här halvåret"
När Maria Tidlund under hösten 2011 läste Berghs distanskurs Grafisk Design bestod den första uppgiften i att designa ett kollegieblock. Maria, som arbetar som originalare på ett tryckeri och hade tekniken till hands, valde att ta sin idé hela vägen och trycka upp ett antal block för presenatationen. De gick snart åt och fler trycktes genast upp. Idag är konceptet ett företag, 297, och Maria smider stora planer för sin framtid som grafisk designer.
Hej Maria! Vem är du?
Hej! Jag skulle nog sammanfatta mig själv som en 23-årig kreativ Linköpingsbo med äventyr i benen som just avslutat distanskursen Grafisk Design på Berghs.
Ditt intresse för färg och form verkar ha suttit i länge, berätta!
Som många andra barn älskade jag att måla och pyssla, men det var först när jag var runt 10 år och en dator kom in i hemmet som allt började. Jag lekte med typsnitt, clipart-bilder och färger, skrev ut egna tidningar, skyltar, kort och kollage. Resten av familjen förbjöd mig till slut att använda skrivaren för att tonern tog slut hela tiden!
Vad gör du idag?
Idag jobbar jag som originalare på ett tryckeri i Linköping. Mina arbetsuppgifter består av att formge och digitaltrycka trycksaker och jag har även en hel del kundkontakt via både mail, telefon och över disk.
Hösten 2011 gick du en distanskurs på Berghs – Grafisk Design. Hur kom det sig att du sökte just till Berghs?
Redan på gymnasiet hade jag hört talas om Berghs, men då kändes det väldigt långt bort att jag skulle söka dit. Allt verkade så proffsigt! Men efter att ha jobbat några år blev jag sugen på att göra något annat och tänkte att det nog var dags att söka till Berghs trots allt. Så jag sökte heltidsutbildningen Grafisk Design, men hamnade på en reservplats. Mitt sug efter att göra nått nytt på hösten ville dock inte försvinna, så i sista sekund sökte jag distanskursen Grafisk Design.
Det var under er allra första uppgift, att formge ett kollegieblock, som idén till 297 föddes, stämmer det?
Ja, när läraren berättade att vår första uppgift skulle bli att göra ett nytänkande kollegieblock tyckte jag att det lät jättekul - och jättesvårt. Framsidor till kollegieblock finns ju i så många utföranden och det skulle bli en riktigt tuff match att skilja sig från mängden där. Så då slog det mig att istället för att stenhårt fokusera på att göra en cool framsida ville jag göra något med funktionen. Så jag började spekulera i vad jag själv ville förbättra med alla de kollegieblock som stod i min bokhylla och det första jag kom och tänka på var alla de gånger jag suttit och letat efter var jag skrivit vad i blocken. Så tänk om det skulle finnas en plats att anteckna var man skrivit vad och sidnumrering för att hålla reda på det… Och idén var klar!
Hur tog du sedan din idé vidare?
Det började egentligen med att idén kändes väldigt tråkig att redovisa i ett platt PDF-dokument, och eftersom jag hade fördelen att kunna tillverka mina arbeten tog jag vara på det och tryckte upp och färdigställde ett tiotal block. Jag tog kort på dem, skickade in uppgiften och la upp bilderna på min blogg - och responsen blev enorm! Läraren var jättenöjd, och efter ett par timmar var blocken utlovade till vänner som absolut ville ha ett ex. Speciellt mycket beröm fick jag från mina studerande vänner som inte kunde tacka mig nog över att de nu slapp sitta och bläddra runt i blocken och leta bland alla sina anteckningar: "Aldrig trodde jag att något så enkelt skulle hjälpa mig så mycket!"
Med tanke på responsen jag fick tyckte jag att det var värt att testa om man kunde spinna vidare på det. Så jag valde att designa fler block, fast den här gången höll jag mig till det lite mer fickvänliga formatet A5 för att blocken skulle bli smidiga att ha med sig. Sen gjorde jag även en variant med blanka sidor eftersom det finns många som även skissar och målar i sina block.
Berätta om namnet 297!
297 är måttet i millimeter på en A4:s höjd och en A3:s bredd, vilket gör det till ett väldigt vanligt mått i tryckeri- och pappersbranschen. Dessutom kändes ett namn av siffror intressantare och 297 passade in eftersom jag formger med hjälp av papper.
Vad händer på 297 idag?
Det ramlar in lite beställningar titt som tätt och jag försöker marknadsföra mig på Facebook, bloggar och liknande. Min tanke är att marknadsföra blocken för Linköpings studenter i början av nästa termin.
Vad är dina framtidsplaner?
Självklart vore det jättekul att öppna 297 som en mer seriös webbshop! Min tanke är att söka till Berghs heltidsutbildning till hösten igen och ska jag börja studera kommer 297 läggas på hyllan ett tag.
Som kurs betraktad, vad tyckte du om Grafisk Design på Berghs?
Kursen har gett mig massor och lärarna har gett mig så mycket viktig feedback. Jag trodde aldrig att jag skulle lära mig så mycket som jag gjort på en distanskurs. Men självklart har det vissa dagar varit kämpigt att jobba heltid och sen komma hem till ännu mer att göra. Söndagskvällarna har inte varit sysslolösa det här halvåret… Men det har verkligen varit värt det, speciellt eftersom det bevisligen lett in mig på nya spår!
Kan du ge tre exempel på vad du inspireras av?
- Böcker och tidningar! Jag älskar att bläddra i trycksaker av alla slag, och då är det inte bara bilderna och texterna som inspirerar utan även formen, pappret och utförandet av själva boken eller tidningen. Så det var extra kul när vi fick en liten halvtids-present av Berghs, boken "Power to the imagination". "Graphics Alive 2" har även varit en nära vän senaste tiden.
- Mitt jobb! Eftersom vi även trycker mycket från färdiga original som kunderna själva gjort passerar mycket inspiration mina ögon varje dag. Att suga i sig vad andra gör och hur andra tänkt är antagligen det som jag lär mig mest av! Samma sak med mobilappar: Jag kan sitta och bläddra hur länge som helst bland andras verk. Tex "Graphic Design Museum" "Typography" och "Logo Bibel". Finn hur mycket kul som helst runt ämnet!
- Sist men inte minst min vän Sara. Vi kompletterar varandra i vårt kreativa sätt att jobba och dessutom har hon en sådan härlig inställning till livet som alla borde lära sig använda!