Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.
Native advertising växer starkt
Den 16–17 november besökte Berghs influencer Pontus Staunstrup mässan Native advertising days i Berlin. Det första blogginlägget handlar om native advertising som blir allt vanligare.
Varför samlas över 300 marknadsförare och publicister från 34 länder i Berlin just nu? För att prata native advertising så klart, och anledning till det finns i en del intressant statistik.
Idag kommer 14 procent av intäkterna för publicister världen över från native advertising. Resten kommer från bannerannonser och andra traditionella sätt att synas på mediesajter och i tidningar. Men inom fyra–fem år kommer mindre än hälften av intäkterna att komma från traditionella annonser, istället är det native advertising som ska rädda publicister. Och de företag som vill nå sina kunder via medierna satsar även de allt mer på native. Även sociala medier-giganter som Facebook arbetar allt mer på att erbjuda native-lösningar.
Vad är då native advertising? Det är annonser som ser ut och upplevs på samma sätt som till exempel redaktionellt innehåll. Men tydligt annonsmärkt skyndar jag att lägga till, för om det inte är det så bryter man inte bara mot lagen, framför allt riskerar man att användaren känner sig lurad.
Läs fler inlägg från Berghs influencers
På Berghs.se hittar du en mängd artiklar, rapporter och spaningar om aktuella ämnen inom kommunikation, reklam, tech och innovation från influencers som regelbundet besöker mässor och konferenser för att rapportera kring sina nya insikter.
Fler spaningar från influencersNej till annonser
Den bakomliggande orsaken till varför intresset för native advertising är så stort är att allt fler företag ser sina kunder undvika eller avstå från annonser. Rebecca Lieb, känd analytiker inom marknadsföring, tog bland annat upp att de flesta konsumenter tycker illa om de flesta typer av reklam. Det är bara om det känns verkligt relevant som de byter inställning. Och två av de annonsformat som är mest illa ute är banners och video pre-rolls – vilket kastar omkull mycket av det traditionella sättet att marknadsföra på. På mobilen, där allt mer av våra interaktioner sker, är hälften av alla klick feltryck.
Native advertising erbjuder en möjlighet att nå fram till de här kunderna – med innehåll som de tycker är värdefull, och på en plats där de redan befinner sig, som en mediesajt. Men det fungerar bara om innehållet har ett värde.
Shane Snow, grundare av content-sajten Contently, konstaterade att bra innehåll bygger relationer, vilket i hög grad är det som företag vill ha. Innehållet i native advertising eller content marketing kommer från en kombination av kreativt berättande och kunskaper om marknadsföring. Samt i ökande grad genom att utnyttja teknologi för att sprida innehållet bättre. Contently arbetar utifrån en modell där de skapar innehåll, sprider det och sedan använder vad de har lärt för att förbättra innehåll och distribution ytterligare.
Bra content måste spridas
Samspelet mellan native advertising och content marketing var även något som Chad Pollitt från Relevance tog upp. Det håller inte längre att bara skapa innehåll som publiceras i egna kanaler, konstaterade han. Företag som vill att deras innehåll ska synas för målgruppen måste sprida det, och där är native advertising ett givet val.
Men för att lyckas med native krävs en strategi som täcker in alla medier – egna, köpta och förtjänade. Annars kommer både innehållet och arbetet med att sprida det att bli dåligt. Trots det är det fortfarande många företag som saknar en sådan.
Vilka företag, publicister och andra är då bra att titta på för att hitta välgjord native advertising? Internationellt är Netflix fortfarande det kanske allra bästa exempel. I Sverige gör till exempel KIT ett bra jobb med att ta bra native-berättelser. Och inom distribution går det bra för svenska Strossle.
Där har du lite insikter och tips från första dagen av Native Advertising Days 2016. Jag återkommer med fler spaningar snart.