Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

PR-studenten Louise Lindén är en av personerna bakom klimatinitiativet Climate Live

Climate Live är en global rörelse med målet att förena och mobilisera människor i kampen för klimaträttvisa, med musiken som verktyg. Den 16 oktober arrangeras klimatkonserter – samtidigt, över hela världen – i över 40 länder, under ledning av unga. En av personerna bakom initiativet är Louise Lindén, PR-student på Berghs. Vi har intervjuat henne om hennes bakgrund, hur det är att plugga på Berghs och Climate Live.

Hej Louise! Berätta, vem är du? 
Jag är 29 år, uppväxt i Karlskrona och studerar Public Relations på Berghs. Vid sidan av mina studier är jag entreprenör, aktivist och föreläsare med fokus på hållbarhet i festival- och musikindustrin.
 
Hur kommer det sig att du valt att plugga PR på Berghs? 

2011 hoppade jag av gymnasiet för att starta en musikfestival med fokus på hållbarhet. Det har varit mitt liv sedan dess. Under coronapandemin hamnade min bransch i lockdown, och för första gången på tio år fick jag en paus från entreprenörskapet och aktivismen. Jag hade en längtan efter att studera, men visste att jag inte skulle passa in i en "traditionell" högskola. Att plugga på Berghs har varit en dröm i många år!

Om du vill förändra världen, så måste du ju förändra människor. Med andra ord, du måste kunna kommunicera och förmedla budskap på ett sätt som gör att människor förstår och berörs. Kommunikation är nyckeln till att bygga ett mer hållbart samhälle – därför valde jag att plugga PR.

 

Nu har du pluggat heltidsprogrammet Public Relations på Berghs i lite över en månad. Hur känns det hittills?
Det har varit intensivt, men väldigt roligt. Det är svårt att bli uttråkad på Berghs! Programmet lever upp till mina förväntningar; det är en bra mix av grupparbeten och inspirerande föreläsningar. Jag uppskattar att vi får träffa så många spännande ledare och kreatörer från branschen, och att vi alltid får testa att applicera det vi lär oss på verkliga case. Det är också en väldigt härlig och vänskaplig stämning i klassen!
 
Vi har fått höra att du är involverad i Climate Live vid sidan av dina studier. Berätta om projektet och hur det kommer sig att du involverat dig i det!

Min organisation LiveGreen fick förfrågan av unga klimataktivister i Storbritannien om vi vill starta igång rörelsen i Sverige. Climate Live är sprungen ur Fridays for Future, och finns nu i mer än 30 länder. Jag hade festivalabstinens och ville verkligen jobba med musikevenemang igen, samtidigt som jag och mina kollegor kände att klimatrörelsen behöver all hjälp den kan få att mobilisera fler människor och sätta press på makthavare.

Just nu jobbar jag tillsammans med Fridays for Future Sweden med att planera en konsert i Kungsträdgården den 16 oktober. First Aid Kit, Lars Winnerbäck, Victor Leksell, Tusse, Loreen, Markus Krunegård och Melissa Horn är några av artisterna som uppträder. Dessutom talar Greta Thunberg tillsammans med klimataktivister från hela världen. Konserten sänds live på Dagens Nyheter och Aftonbladet.

Vad är din roll och arbetsuppgifter i projektet?
Jag är nationell koordinator tillsammans med Anton Foley från Fridays for Future. Men vi har ett kollektivt ledarskap i rörelsen, där en stor grupp unga aktivister från hela Sverige är med och tar gemensamma beslut, bidrar med idéer och planerar konserten ihop. Mina ansvarsområden har främst varit att boka artister, hitta partners och finansiering – och, såklart, PR! Det är en unik situation att få lära sig om mediabearbetning, PR-strategi, kriskommunikation och pitch-teknik i skolan samtidigt som du kan använda kunskaperna i ett såhär stort och viktigt projekt.
 
Vad hoppas du att Climate Live kommer resultera i? 
Nu när restriktionerna släpper, och alla längtar efter att återgå till "det normala" igen, så är det viktigt att påminna om att vi fortfarande har andra kriser som vi måste ta itu med. Vi ser inte i närheten av tillräcklig klimatpolitisk handling från våra makthavare, och därför använder vi musiken som ett verktyg för att förena och mobilisera fler. Jag hoppas att vi lyckas bredda klimatrörelsen, men också att vi kan få igång en ordentlig dialog om den sociala rättviseaspekten i krisen. Klimatförändringarna drabbar ju i slutändan oss människor – och allra värst de som bidrar minst till krisen.

 

Några sista ord om varför man borde gå på klimatkonserten 16 oktober?
Du borde besöka Climate Live för att visa ditt stöd för den unga klimatrörelsen, de som har skolstrejkat vecka efter vecka i tre års tid. Ju fler vi är på plats i Kungsträdgården den 16 oktober, desto mer ökar våra chanser att bli lyssnade på.

 

Du borde besöka Climate Live för att det är en historisk konsert – en modern variant av Live Aid, men som faktiskt drivs på gräsrotsnivå av de som drabbas av klimatkrisen. Det är så mäktigt!

 

Dessutom – hur ofta har du möjlighet att se en gratiskonsert med First Aid Kit, Winnerbäck och Greta Thunberg på samma scen? Välkommen att demonstrera och dansa loss med oss i Kungsträdgården om 1,5 vecka!

 

Läs vidare om Climate Live här.

 

Foto: Jana Eriksson