Artiklar

Så hittar du ditt flow!

Kaffemugg_bord

Härlig känsla! Tiden försvinner, allting fungerar och du skulle kunna hålla på nästan hur länge som helst. Det finns flera saker du kan göra för att öka chanserna till flow. Här delar några av Berghs kursansvariga med sig av sina bästa tips.

Skrivet av Anette Hamel
Februari 1, 2024

Flow är ett begrepp inom psykologin. Det är ett medvetandetillstånd som inträffar när en individ blir helt uppslukad av en aktivitet och går bortom sin reflekterande självmedvetenhet, samtidigt som den får en djup känsla av kontroll.

Hur gör du för att hitta flow?

– Det är en härlig känsla när det bara kommer, orden flödar ur tangenterna och det mesta sitter direkt. Tankarna och formuleringar jag inte ens själv visste att jag hade. För mig kommer det när jag är väl påläst på projektet, har proppfullt med fakta i huvudet, vet vad jag ska göra. Men saknar själva idén. Då, plötsligt (nästan alltid tidigt på morgonen) kommer det, alltihop på en gång. På kanske 20-40 minuter är det som om någon annan skriver. Jag har ingen stoppknapp. Och efteråt så  brukar jag kunna använda ungefär 80 % rakt av. Vet inte varför det funkar så. Men det funkar.

mikael-rosen-berghs

– En riktigt bra spellista som inte stjäl uppmärksamheten från det jag fokuserar på men som håller energin uppe. Variationen mellan låtar är också viktig, så den får gärna vara minst 10 timmar lång.

Christina Norling

– Få nya perspektiv, "titta på oändligheten" sa en gång en kreatör till mig. Med det menade han bara att resa sig upp från skärmen och titta på något annat en stund, ta en promenad, koka kaffe eller vad som helst. Men släpp jobbet och tänk på något annat - där kommer kanske dina bästa idéer att dyka upp. Men viktigast av allt för mig är att prata med folk, om allt och inget. Mina bästa idéer kommer oftast från verkligheten – även om det inte alltid är min verklighet.

Christina Breeze
Christina.Breeze

– Flow kräver arbete – och förberedelser. Research ger bra förutsättningar, då blöter man ner sig. Jag springer, det är toppen. Hjärnan måste jobba med att inte snubbla, eller hamna under en lastbil. Med tur får man tråkigt om man springer längre. Då hoppar hjärnan igång. Ett konkret tips är att inte jaga flowet. Det kommer ändå om du gör något som du behärskar någorlunda. Bli i stället bättre på det grå. Duktigt folk arbetar på dagen och sover på nätterna; de blir bättre på sin sämsta nivå och kapar stress. Mår du dåligt – inget flow, tro mig!

Jesper.Odelius

– Flow för mig är att för en liten stund stänga av allt som händer runtomkring och få skapa och tänka ostört. Att omge sig med bra musik, bra energi och bra människor brukar hjälpa mig att nå dit.

Martin Löfqvist
Martin.Löfqvist.Berghs

– Jag har, peppar peppar, lätt att få idéer och flow men när det inte kommer till mig så brukar jag släppa och göra något annat. Jag lär ut idéövningar som är bra, men jag tror också att alla måste hitta sitt sätt. Är jag i en spångrupp där det står still tycker jag att 100 rutor är toppen. Man ska helt enkelt fylla i ett papper som har 100 rutor med 100 idéer på typ 20-30 minuter. Då måste det komma en massa dåligt och sen, det är då de där fantastiska idéerna kommer!

Embla Sue Panova
Embla.Sue.Panova.Berghs

– För att hitta skrivflow använder jag det enda knep som faktiskt fungerar: jag skriver. Jag tror inte att det går att luta sig tillbaka och vänta på skrivflow och inspiration. Du måste skriva dig till det. Allt det andra är egentligen bara prokrastinering. Gör dig otillgänglig, öppna dokumentet och bara börja. Se det som att du provskriver formuleringar och tankar – de går att ändra eller sudda senare.

Catherine Heijl
Catherine.Heijl

– Riktigt flow kommer bara när jag sitter hemma eller någon annanstans än på kontoret och arbetar. Det funkar bäst för mig. Ibland kan jag också gå upp väldigt tidigt för att vara på kontoret vid 06 och köra ett race innan de andra kommer.

erik-heden-berghs

Vilken kurs passar dig?

På Berghs erbjuder vi ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Vi har både kurser på dagtid, kvällstid och på distans.

5 tips för att hitta rätt kurs

– Jag har lättast att få flow genom att välja tid på dagen. Morgonen någon gång mellan 7 och 11. Gärna efter yoga och inte så jättestor frukost. I rörelse, inte sittande. Och så en dubbel ristretto. Hello flow!

Annika Rehn Frobell
annika-rehn-berghs

– Flow får jag när jag jobbar med bra människor. Där vi kompletterar och gör varandra bättre. Lyllo mig som har ett sånt flow typ varje dag med min kollega och parhäst Martin Nordlinder, både i konsultuppdrag och på Berghs.

Geta.Kroon

– Först tokdansar jag en stund till härligt peppande musik för att få upp min energi. Sen stänger jag av stimuli såsom mobil, musik, mail och sociala medier, fokuserar och njuter av uppgiften. Så himla kul!

Ann Westfelt
Ann.Westfelt

– Jag är en kvällsmänniska och hittar normalt mitt FLOW efter att familjen somnat, telefonen har slutat vibrera av notiser och mail. Då sätter jag mig i min studio och lyssnar på LO-FI eller Brown Noice och "köttar på". Då jobbar jag efter min TO-DO lista i Monday. Det är så gött att sätta en task "COMPLETE" och se den härliga party animationen.

Sibbe Silvén

– För att hitta flow är min favoritmetod en långpromenad i kantarellskogen.

tommy-brotte-berghs

– Jag hittar flow när jag är helt och fullt närvarande. Mitt hetaste tips är att lita på processen.

Annika Sköld
annika-skold-berghs

– Bra musik om jag är själv och annars idé-spån-prat i högt tempo med kollegor.

Carin Roeraade
Carin.Roeraade

– Mitt vanligaste är att lyssna på bra musik. Försöker rensa bort “tråkiga saker” som stör först. Svarar på mail mm, för att sen ta en paus från sånt. Skaffar mig inspiration på något sätt, tittar på bra saker andra gjort.

Mika Pollack
Mika.Pollack

– Flow är svårt… mycket av ens arbete handlar ju om att hela tiden klara av att leverera på de måsten man har. När man tappar gnistan, eller när det känns tungt, eller man känner att man fastnat i ett hjulspår så måste man ändra något. Utmana sig själv att göra saker man inte gjort tidigare för att hitta tillbaka till det där som gör att man brinner. För när man brinner då kommer flytet av sig självt.

I flera år har vi utmanat oss själva genom att i början på varje år göra något konstant i 100 dagar. Det startade med Blogg 100 för ett antal år sedan. Året efter var det Snapchat 100 – att hålla en Snapchat-story levandes i 100 dagar i sträck. Sen blev det 100 dagar med YouTube (och Deeped fortsatte). Numera kanske vi inte är fullt lika rigida med antalet men att försöka följa influencers och förstå den marknaden eller nu senast faktiskt använda TikTok (även om vi struntar i att skapa innehåll där - medelålders som vi är). Genom att verkligen nerda ner sig i något under så lång tid gör att man tillslut börjar ställa de där frågorna och dra de där analyserna som gör att man förstår kanalerna och människors beteenden i dem på riktigt.

Det här sättet har fungerat för oss och verkligen fått oss båda att utvecklas...och inte bara på det personliga planet, utan vi har kunnat dra paralleller till det vi gör till vardags i våra jobb. Nya vinklar, smarta lösningar och annorlunda perspektiv som vi aldrig hade sett eller tänkt om vi inte nerdat ner oss i en sak under så lång tid. Vinsten är att det fortfarande är kul, och spännande efter så många år. Och har man kul så får man de där kickarna i vardagen.

Deeped Niclas Strandh och Sarah Larsson Bernhardt
Deeped_SarahLB

– Flow för mig är att vara 100 procent engagerad. Nyckeln är att först göra ordentlig research. När jag lär mig mer om ett ämne och kommer ned på djupet växer också känslan att här mitt i allt detta kaos finns en massa lösningar.

När jag har piskat upp den här härliga känslan går jag ofta en lång promenad och låter hjärnan få fladdra runt ämnet. Jobbar jag i grupp föreslår jag ett gående möte där vi promenerar och diskuterar. På den här nivån tänker jag bättre när jag rör mig, så att sitta still i ett sterilt konferensrum är ingenting för mig. Målet är massor av idéer och när det funkar är det svåraste att välja och vraka i allt som dyker upp. Då gäller det att bli lite realistisk och sträng mot sig själv.

Ylva Björnström
Ylva.Björnström

Foto: Unsplash