Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.
Så kommer du igång med videoproduktion
Det är väldigt lätt att fastna i djungeln av utrustning och mjukvara som finns kopplat till filmproduktion. En bra idé och story är fortfarande det viktigaste och alltid det som ska vara prio 1. Men självklart är det viktigt, särskilt när man börjar, att få en grundläggande koll över vad för utrustning som krävs för att ens komma igång. Den här guiden går igenom några saker att tänka på när du börjar.
För dig som spelar in med mobil
Det enklaste sättet för de flesta av oss att komma igång. Men där mobilen vinner på att vara tillgänglig tappar den i kontroll över ljud och bild mot en äkta kamera. Därför kan det behövas lite appar och verktyg för att höja kvaliteten.
Appar
Den största begränsningen när du filmar med mobilen är att komma åt fler manuella inställningar så du får exakt den bild du själv vill ha och inte den som mobilen tror automatiskt är bäst. Och medan det finns bra alternativ för att filma med mobilens standard-appar finns det sällan bra alternativ för att klippa ihop flera klipp. Därför kan några appar vara en bra idé!
Filmic Pro
Den här appen ger all kontroll över hur bilden ser ut till användaren. Överlägset bäst av det jag testat för att filma. Det finns dessutom enklare verktyg för att klippa material men det är just för själva filmningen som den här appen är gjord för.
Video som går igenom appen och lite allmänna tips om att filma med mobilen:
Adobe Premiere Rush
Adobes mobilapp för filmning. Om du redan har viss vana med Adobes program och/eller redan har ett Creative Cloud medlemskap brukar jag rekommendera denna. Du får inte riktigt lika mycket kontroll över inspelningen som med Filmic Pro, men fortfarande mycket bättre än den automatiska kameran. Däremot är den betydligt bättre för att klippa material samt lägga till grafik och ljud. Det absolut bästa är att du sedan kan skicka hela projektet till din dator och Premiere Pro för ännu mer finlir.
iMovie
Finns oftast redan förinstallerat på Apples mobiler och datorer. Inte så avancerat men för enkla filmer gör den här appen jobbet alldeles utmärkt.
Stabilizer/Gimbal
Att spela in med händerna på mobilen blir ofta skakigt och kan dessutom bli obekvämt om du ska spela in under en längre tid. Med någon sorts stabilisering får du händerna fria för att sköta andra uppgifter kopplade till produktionen och blir av med störande skakningar.
Tripod/stativ för mobil
Ett måste om du vill spela in mer regelbundet. Du får händerna fria, större frihet vad gäller val av kameravinkel och slipper skakiga bilder. Det finns en mängd med alternativ vad gäller stativ för mobilen. Eftersom det inte är någon större tyngd det ska bära funkar det mesta. Se till att just din mobil passar bara då vissa stativ för mobiler är gjorda för specifika modeller medan andra är universala. (Exempel stativ för mobil och DSLR)
Om du vill kunna spela in på underlag som inte är plant kan det även vara värt att kolla på en Gorillapod (Exempel Joby Griptight One Gorillapod). Som ett vanligt stativ fast med mer rörliga ben.
Ljud
Ljudet är oftast det största problemet när du filmar med mobilen. Beroende på vad du oftast filmar finns det två huvudsakliga varianter du bör överväga ifall du precis börjat komma igång med videoproduktion.
Lav-mikrofon/Mygga
Vanligaste och oftast enklaste lösningen för att kunna få ut bra ljud från intervjuer. Fäst myggan på överkroppen riktad mot munnen på personen som talar. I och med att mikrofonen kommer närmare försvinner bakgrundsljud medan själva talet blir tydligare. (Exempel Rode Smart Lav)
Riktad mikrofon/Shotgun
Ifall det inte bara är dialog utan bakgrundsljud och liknande ska komma med men i högre kvalité är en sån här typ av mikrofon oftast en bra idé. Det du riktar mikrofonen mot kommer med och i högre kvalité än ifall mobilen ska lösa det på egen hand. Det går självklart att spela in tal/dialog med en sån här mikrofon också men se till att komma nära och att det inte är annat i närheten som överröstar den som talar.
(Exempel Rode Videomic Me endast Iphone)
För dig som spelar in med kamera
Oavsett hur mycket tillbehör och appar du köper till din mobil så kommer du kanske efter ett tag börja känna dig begränsad. Och när mer appar och tillbehör inte gör jobbet är det förmodligen dags att skaffa en riktig kamera. Det krävs lite mer jobb och mer förståelse för hur en kamera fungerar, men du kommer snabbt märka att resultatet är värt det. Lägsta nivån på kameror har höjts något oerhört de senaste åren. Billigaste modellerna från de större märkena har kapacitet inte ens många dyra kameror hade för 8-10 år sedan. Några modeller som finns ute nu där du absolut inte kan gå fel är Canon M50 och Sony A6000.
Ljud
Kameror har ofta inbyggda mikrofoner som förvisso är bättre än de i mobiler, men de lämnar fortfarande en del att önska så även här behöver man ofta någon form av extern mikrofon.
Lav-mikrofon/Mygga
Även här är mygga/Lav mikrofon ett bra alternativ för att få ut bra dialog. Fördelen med att använda en kamera är att det finns mer stöd för trådlös ljudöverföring. Vad det innebär är att du kan ha en mygga med sändare på den personen som pratar och en mottagare inkopplad till kameran. På det sättet kan du få ut exakt den bildkomposition du vill ha utan att oroa dig över att sladden ska räcka till. (Exempel Rode Wireless Go Svart eller Sennheiser EW Lav)
Riktad mikrofon/Shotgun
Vill du få med bakgrundsljud och inte nödvändigtvis bara dialog kan en mikrofon fäst på din kamera vara rätt väg att gå (tex Rode Videomic Pro). Tänk bara på att komma nära ifall du vill spela in dialog och se till att det inte är något störande ljud i mikrofonens riktning. Vill du däremot ha ännu större frihet och bättre ljud behöver du titta på en lösning med externt ljud!
Externt ljud
Externt ljud innebär att du inte spelar in ljud direkt i kameran utan i en separat ljudinspelare. Fördelen med det är att du oftast kan ha flera ljudingångar (tex om du ska filma en intervju eller ett panelsamtal med flera som pratar) och att flera mikrofoner som spelar in i riktig hög kvalité kräver ljudingångar som sällan finns direkt in i kameran. Nackdelen är att du behöver synka ljud och bild i efterhand men det är oftast värt det extra besväret.
För det första kommer du behöva en ljudinspelare (tex en Zoom H6). Beroende på hur många ingångar du behöver finns flera varianter men om man ändå ska köpa en extern recorder tycker jag man kan passa på att köpa en lite dyrare med flera ingångar. När du väl har en ljudinspelare kan du koppla in det mesta, inklusive de mikrofoner som redan nämnts. Största fördelen är att du kan använda riktade mikrofoner i högre kvalité för att komma riktigt nära den som pratar (Tex en Rode NTG4). Fäst den på ett ljudstativ eller om du har någon som hjälper dig kan de montera den på en boompole (tex Rode Mikrofonboom). Då kommer du väldigt nära den som pratar och får ut dialog av absolut högsta kvalité!
Stativ
Det finns en uppsjö av stativ att välja på! Ska du bara ha en lättare kamera utan en massa externa verktyg på som ska filma statiska bilder kommer du långt med ett billigt fotostativ (Tex Benro Stativkit). Ska du däremot filma och få ut rörelse från ditt stativ (tex en panorering eller tit) behöver du ett tyngre stativ med ett videohuvud som gör att sådana rörelser blir mjuka (Tex Benro Videostativkit).
Monopod/enbensstativ
Ett av mina favoritverktyg! Vill du vara mer flexibel när du filmar kan du köpa ett enbensstativ eller monopod som det också kallas (Tex Benro enbensstativ). Då måste du såklart alltid ha en hand på stativet, men du kommer kunna röra dig betydligt snabbare utan att behöva fälla ihop och ut stativet konstant. Finns dessutom lite roliga tekniker för att få bilder med rörelse från en monopod.
Stabilizer/Gimbal
Kameror kan till skillnad från mobilen ganska snabbt bli tungt att bära över längre tid. Framförallt om du börjar fästa mikrofoner och större objektiv på. Se till att direkt ha något att vila kameran på! Vill du kunna filma i rörelse och få stabila bilder behöver du någon sorts gimbal. För kameror blir de oftast ganska dyra då de ska klara en högre vikt jämfört med mobiler, men det finns fortfarande billigare alternativ som gör jobbet alldeles utmärkt! (Tex Dji Ronin SC) Se bara till att din kamera passar genom att kontrollera storlek och vikt.
Ljus (Både för kamera och mobil)
Sist men absolut inte minst, ljus! Man kan komma långt med solljus och andra knep, men förr eller senare (framförallt i vårt mörka land) kommer du behöva extra ljus. Till och med en dålig kamera kan få ut vackra bilder om du har bra ljus till hjälp så det här är absolut något att investera i om du vill höja produktionsvärdet. Nuförtiden är bra ljus ingen lyxvara heller utan du kan få bra kvalité utan att spräcka plånboken.
Mindre variant för montering på kamera
Om du spelar in mycket i rörelse blir det snabbt jobbigt att få ljuset att gå ihop. Så istället för att täcka en stor yta med ljus kan det vara enklare att täcka allt som är i bild med ljus genom att montera ovanpå kameran (tex Aputure Led för kameramontering) Dessa är oftast inte jättestarka pga deras låga vikt och att de är batteridrivna, men för enklare produktioner kan de hjälpa bra. Dessutom kan du sätta dem på ett stativ som vanliga lampor, så det alternativet finns alltid.
Kit med Softbox
Det du jagar oftast är inte starkare ljus, utan snarare mjukare ljus. För att ljus inte ska skapa starka kontraster och hårda skuggor använder man en softbox som man sätter över en stark lampa. Ljuset blir behagligare då och mycket proffsigare. Billigare kit (tex det här dagsljuspaketet) fungerar oftast riktigt bra. Kan man kliva upp lite mer i budget kan man oftast ha råd med LED-lampor som generellt sett har högre kvalité, är lättare och blir inte lika varma (LED belysningspaket).
Författare: Teodor Hässler
Art Director på Valtech
Relaterade artiklar
Musikalstjärnan vågade ta steget
Musikalartisten Viktoria Tocca har spelat huvudrollen i The Phantom of the Opera, Broarna i Madison County och Evita.
Experten tipsar: Fem saker att tänka på när du ska beställa en skräddarsydd utbildning
Har du funderat på att köpa en skräddarsydd utbildning för dina medarbetare?
Experternas första jobb i branschen
Erfarna, kompetenta och framgångsrika är tre ord som gemensamt kan beskriva Berghs kursansvariga, men alla har de såklart varit nybörjare en gång i tiden.