Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.
Tema på examensprojektet 2012: Collaboration
Snart är det dags, examensprojektet 2012 närmar sig med stormsteg. Årets valda tema är CO3, som i communicate, cooperate och collaborate - med betoning på collaborate/samverkan. Men vad innebär det? Och hur hänger det ihop med föregående årens teman hållbarhet och mod? Berghs VD Camilla Wallander reder ut begreppen.
Årets tema är collaboration/samverkan. Vad innebär det?
Det innebär att göra mottagaren delaktig genom dialog, att skapa engagemang men också att göra kunden eller mottagaren delaktig i produktutvecklingen. Idag arbetar väldigt många med kommunikation i samverkan, det handlar inte längre om sändare och mottagare utan det gäller att lyssna in vad målgruppen egentligen tycker. Sedan krävs en öppenhet inför att få åsikter tillbaka. Att våga sätta en boll i rullning; ställa en frågeställning och att ha en förväntan och önskan om att få något tillbaka av mottagarna. Och att kunna hantera det. Om man ska samverka är det viktigt att veta hur man ska ta emot det man får igen, hur man återsänder och på sikt skapar mervärde.
Årets tema är inte fristående utan snarare en naturlig utveckling på föregående två års teman, som var hållbarhet/sustainability och mod/fear of failure. De hänger ihop och är viktiga att förhålla sig till. Vi förväntar oss att se studenterna plocka med sig både hållbarhet och mod in i årets tema.
Vilken typ av uppdragsgivare passar årets tema för?
Uppdragsgivaren/företaget ska ha en kommunikationsuppgift, en frågeställning. Några egenskaper som är viktiga är nyfikenhet på att få en syn från ett sammansatt team; mod att våga utmana sitt eget varumärke eller problematik och inte sitta fast i en specifik idé eller ett bestämt format; en vilja att ta reda på mer om kunderna och marknaden och en öppenhet för samverkan mellan kunder och mottagare. Till detta behövs också ett nytänk, en vilja att ha roligt och tid att delta vid några nedslag under processens gång. Ju bättre och mer konkret specificerad utmaning som kunderna presenterar, desto bättre blir resultatet och lösningarna.
Kan du ge något eget exempel på egna erfarenheter från kundsidan inom just collaboration/samverkan?
Inom NK:s projekt ”Blivande Klassiker” lät vi kunderna ta en titt i sina egna garderober och välja ut plagg de kände var klassiker, för att sedan komma till NK och visa upp sina urval. Kunderna kom med klänningar, väskor, kostymer, hattar från 20-70 talet och vi lät Bukowskis vintageexperter hjälpa till att värdera dem. Ett urval deltog i en utställning och i reklamen ihop med historien bakom.
I kampanjen Stilbrott uppmanade vi att om man kan stilkoderna så vågar man också bryta dem. Vi lät streetstyle bloggaren The Sartorialist, Scott Schuman, hosta en specialblogg för NK under hösten där den som ville kunde skicka in foto på sin egen stil fotat från gatan in till bloggen. Det gav internationell spridning.
Vilka är dina egna förväntningar som nytillträdd VD för Berghs?
Det ska bli spännande att se all den samlade kunskapen som studenterna tillskansat sig under sin utbildning och att få ett kvitto på att vi levererar en riktigt bra utbildning. Jag ser fram emot att ta del av den strategiska analysen, likväl som samverkan inom grupperna och mellan grupperna och företagen. Och, förstås, idéerna och lösningsförslagen. Att ta del av den höga engagemangsnivån och koncentrationen som uppstår under en sådan här period ska bli mycket spännande.
I mars 2012 sätter examensprojekten igång och slutpresentationen sker i början av maj. Den 25 - 27 maj är det dags för årets höjdpunkt på Berghs – den stora slututställningen som är öppen för publik. Vi går en spännande vår till mötes!
****
Är ditt företag intresserade av att arbeta med Berghs under exampensprojektet 2012? Läs mer om årets tema Collaboration här!