Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.
Tonje Halvorsen gjorde en kollektion av 500.000 säkerhetsnålar
Tonje Halvorsen upptäckte en ny hobby under sin tid på Berghs. I år har hon tillverkat 21 plagg av säkerhetsnålar, något som tog hela 7000 timmar. Resan mot den färdiga kollektionen kommer sändas i SVT:s nya program ”Idag om ett år”.
I dagens uppkopplade samhälle kan det vara skönt att koppla ner och göra något helt annat. Vissa stoppar händerna i jorden, andra lyfter tyngder eller åker på avkopplade semestrar. För Tonje Halvorsen, som gick ut CD 2014, stavas denna hobby säkerhetsnålar. Intresset för att tillverka plagg av dem väcktes under ett projekt på Berghs då hon testade att göra en klänning av 100 000 stycken. Det slutade med att den auktionerades ut genom Musikhjälpen för hela 20 500 kronor.
Efter examen har hon tagit intresset ett steg längre genom att tillverka en hel kollektion av säkerhetsnålar – något som väckte SVT:s intresse. Under året har hon följts av ett tv-team som dokumenterat resan mot ett mål hon själv har formulerat. Resultatet sänds under våren i SVT:s nya program ”Idag om ett år”.
Hej Tonje! Vi är så nyfikna, vilket mål ville du uppnå?
– Mitt mål var att om ett år ha haft en egen modevisning med mina kreationer gjorda av säkerhetsnålar.
... hur kom det sig att SVT valde att följa dig?
– Jag tror att de tyckte att projektet kändes unikt plus att de själva säkert var lite nyfikna på vad som skulle hända. Det hela slutade med en modevisning med 21 plagg gjorda av en halv miljon säkerhetsnålar och 1,5 miljoner pärlor och paljetter.
Hur nervös var du för att inte nå målet?
– Jag har varit nervös hela året! Allt tar så lång tid och jag ville ha tio outfits i min kollektion. Det kändes ofta helt omöjligt. När det var bara två månader kvar till modevisningen var inte ett enda plagg klart. Projektet tog 7000 timmar, som tur var hade jag många fina vänner som hjälpte mig under året, annars hade jag aldrig fått ihop det.
Du gick ut Berghs 2014. Vad har du gjort sedan dess?
– Jag jobbade som designer på R/GA första åren. Därefter startade jag min egen designverksamhet, där mitt nuvarande uppdrag är som digital designer åt ICA.
Av dina två år på Berghs, vad har du mest användning för idag?
– Utan tvekan – de jag tog examen tillsammans med! De är mitt främsta kontaktnät idag.
Om du rent hypotetiskt fick hoppa in i CD-utbildningen idag – finns något område du skulle vilja lära dig mer om?
– Jag skulle nog säga mer digitalt och möjligheten att förstå och analysera data.
I ditt slutprojekt på Berghs tillverkade du en klänning av 100 000 säkerhetsnålar. En anledning var för att hantera stress. Hur tänkte du där?
– Jag tänkte att processen skulle vara terapeutiskt och ge mig tid för reflektion. Vilket det var i början, men ju närmre deadline jag kom desto större blev stressen, så det blev inte riktigt som jag hade tänkt.
… hur gör du för att hantera stress idag?
Jag har inte hittat den perfekta metoden ännu, men jag tycker att jag blir bättre och bättre på att hantera stressen ju fler år jag jobbat i branschen.
Blir det ett till årsmål nästa år?
– Mitt främsta mål är att ta hand om mig själv, det är lätt att bli uppslukad i ett projekt och glömma bort sig själv. Men jag har några spännande projekt på gång så jag kommer definitivt skapa fler kreationer under året!
Vill du veta mer om Tonje? Ta en titt på hennes portfoliosida!
Relaterade artiklar
Designkursen öppnade flera dörrar
Amica Palenius berättar om Berghs distanskurs Grafisk Design Start och vad hon fick med sig.
Vad gör en grafisk designer?
Typografi, motion design, design thinking, förpackningsdesign, visuella identiteter - ingen fara om du inte har någon koll på dessa begrepp – när du är utbildad inom grafisk design så sitter dessa som ett rinnande vatten.
Linn återfann sin kreativa låga på illustrationskursen
Häromåret gav Linn Stålberg Pirzadeh sig själv en julklapp – att ta reda på hur hennes sätt att illustrera såg ut. Här är hennes berättelse.