Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.
Utbildning och arbetsliv i förändring: Anders Larsson
I denna artikelserie berättar några av Berghs kursansvariga om hur coronaviruset har påverkat dem i arbetslivet och i deras lärarroll. De delar även med sig av erfarenheter och lärdomar. Här har vi pratat med Anders Larsson, kursansvarig för intensivkursen Social Video.
Hej Anders! Har du behövt utbilda dig inom nya områden under coronapandemin?
– Ja, När det gäller mina uppdrag på Berghs har det främst handlat om att lära mig pedagogik och kursdesign som funkar online. I vårt produktionsbolag har det handlat om att lära nytt för att möta ny efterfrågan samt ge oss in i nya områden som vi varit nyfikna på, men inte riktigt haft tid och energi att lära oss. Då vi jobbar med film för sociala medier har det har främst handlat om att lära oss mer kring livesändning av video, men även helt nya områden som animation och stop-motion för film.
Vilka lärdomar har du fått under denna coronatid?
– Att det är stor skillnad på att hålla utbildning online jämfört med dynamiken i ett klassrum, men att många klassrumsmoment faktiskt går att översätta till ny pedagogik online. Det har varit en väldigt kul, men svår resa. Alla tips från kollegor på Berghs har varit ovärderliga samt tålamod hos vänner och familj som fått utstå diverse tester av onlineövningar och föreläsningar via Zoom.
I mina uppdrag utanför Berghs har allt fokus legat på att hitta nya sätt att hålla kunddialogen igång. Första veckorna av pandemin blev allt helt tyst. Mail, telefon, sociala medier. En fullbokad vår avbokades och plötsligt var alla uppdrag framflyttade eller stoppade. Vi fick panik. Nyckeln till att komma igång på nytt var att rycka ut och hjälpa våra kunder med kommunikation kring pandemin. Utan ersättning erbjöd vi att göra informationsfilmer, instruktionsfilmer och reklamfilmer relaterat till Corona för att hjälpa våra kunder att hantera alla de utmaningar som dök upp i deras organisationer. Upplägget gjorde att vi åter kunde ta upp dialogen och bättre förstå deras nya situation och på vilka sätt vi kunder hjälpa till. Insatsen fick åter fart på affärerna och stärkte våra relationer i en besvärlig tid.
Vad har fungerat bra?
– Att lära oss nya saker både för min kursverksamhet och får våra övriga uppdrag. Att hitta nya sätt att träffa kunder, partners och kollegor och hitta nya sätt att samarbeta trots att vi inte kan ses fysiskt. Tankar om virtuella referensgrupper, feedback online, digitala remissvändor i nya verktyg. Allt det där vi pratat om i fler år blev plötsligt vardag.
Vad har varit den största utmaningen?
– Att hitta energin och lusten när allt stannar. Vår affärsidé är enkel. Att göra sånt vi tycker är kul med människor vi gillar. Nu funkade inget som tidigare och vi fick hitta nya sätt att få vår affärsidé att funka. I tre veckor deppade jag ihop och tillbringade dagarna med att kolla kassa monsterfilmer på Netflix. Sen fick Mia, min kollega och fru, fart på mig igen och arbetslusten kom tillbaka.
Hur fortsätter du att hålla du jobbmotivationen uppe i krävande tider som dessa?
– Det är en känslomässig berg-och-dalbana. Vissa dagar går bättre än andra. Det som framförallt håller min motivation uppe är när vi lär oss nya saker samt när vi hittar nya sätt att mötas online, utomhus eller på våra altan som fått bli vårt nya konferensrum under våren/sommaren. Kundmöten på vår altan kommer bli ett permanent inslag även framöver.
Vilken kurs passar dig?
Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser på dagtid, kvällstid och på distans.
5 tips för att hitta rätt kursVad är det bästa du tar med dig från coronadigitaliseringen?
– Hur otroligt snabbt man faktiskt kan skapa nya vanor, lära sig nya verktyg, processer och sätt att lösa problem, Jag tror aldrig vi har lärt oss så här mycket på så här kort tid. Då allt blev mer omständligt och komplicerat pga av man inte kunde ses som vanligt var vi tvingade att hitta nya smidigare sätt att jobba. Mycket av detta tror jag vi kommer fortsätta med även om jag längtar till att träffa kunder, partners och kollegor IRL igen.
Hur har du förändrat ditt sätt att jobba under pandemin?
– Som alla andra har vårt jobb digitaliserats snabbare än planerat. Vi har nu utvecklat nya tjänster och arbetsprocesser parallellt med att vi kör alla möte via Zoom, utbildar oss online och håller kurser och workshops online. I början var det trögt och jag saknade de fysiska mötena enormt, men successivt lärde man sig nya metoder och pedagogik och nu tycker jag det funkar riktigt bra. Jag längtar dock fortfarande oerhört mycket efter de fysiska mötena, som aldrig fullt ut kan ersättas digitalt.
Här hittar du fler artiklar i denna artikelserie, Berghs kursutbud inom Film och Foto och svaren på de vanligaste frågorna om att läsa en kurs hos oss.
Relaterade artiklar
Intensivkursen Social Video passade företagaren Patricia perfekt
Patricia Holmén bor i Visby och driver två företag.
Fotokursen passade floristen perfekt
Emilie Jacobsson är ekonomen som sadlade om och blev florist. Här berättar hon om karriärbytet och hur kursen har kommit till nytta.
Experternas första jobb i branschen
Erfarna, kompetenta och framgångsrika är tre ord som gemensamt kan beskriva Berghs kursansvariga, men alla har de såklart varit nybörjare en gång i tiden.