Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.
Utbildning och arbetsliv i förändring: Det nya normala
Vaccineringen mot covid-19 pågår för fullt och diskussionerna kring arbetsliv och det "nya normala" är sedan länge igång överallt i samhället. Några av Berghs kursansvariga delar här med sig av sina tankar om ett arbetsliv i förändring och vad de gärna vill behålla från denna period.
Hur ser du på ett arbetsliv i förändring och vad kommer du att behålla från denna coronatid?
Anna Johansson, distanskursen Strategisk kommunikation
– En sak som jag definitivt vill behålla i det nya normalläget är den lilla omtanken om vänner, kollegor och grannar. Behöver du hjälp att handla? Hur har du det, är allt under kontroll? Det där små frågorna som kräver att man lyssnar på svaren och är beredd att ge av sin tid. Så värdefullt, i stort och i smått! I yrkesrollen tänker jag att det är många sanningar om kommunikation som bekräftats under den här pandemin, men även några som jag själv fått omvärdera. Jag riktigt längtar till alla kommande utvärderingar och forskningsrapporter om kommunikationen i pandemins tid! Alla organisationer är ju påverkade, var och en på sitt sätt. Mina insikter ska jag försöka förpacka på något klokt sätt och föra vidare.
Deeped Niclas Strandh & Sarah Larsson Bernhardt, intensivkursen Bygga varumärke i sociala medier
– Vi tror att det finns en ökad förståelse och en ökad medvetenhet om att folk kan arbeta och prestera oavsett om de sitter hemma, på ett kontor eller i en sommarstuga efter 1,5 år med en pandemi och distansarbete. Med det sagt så innebär inte det att alla branscher eller bolag är öppna för den förändringen och den friheten det innebär. Men ser man till konkurrensen om talangerna så kommer de bolag som har den mest flexibla lösningen att vara mest konkurrenskraftiga.
Vi har lärt oss att människor är oerhört snabba att förändra beteenden; men också att de gärna sedan går tillbaka till normalitet. Vi har nog haft väldigt mycket mer negativa farhågor om de här 18 månaderna än som vi börjar se facit av. Människor är bra på att överleva och hantera påtvingade förändringar – och gilla läget. Samtidigt som vi tror att vi kommer se mycket mindre av förändrade beteenden när vi s a s går tillbaka till normalläge. För samtidigt som vi är extremt förändringsbenägna om vi måste så är vi beteendemässigt konservativa på många sätt. Eftersom vi båda är planners så tror vi det är något som vi kommer behöva fundera rätt mycket över när det gäller sociala medier och framtida strategiska val.
Cecilia Wirtl, distanskursen Produktionsledning Start
– Sedan 7 år tillbaka har jag jobbat på distans (Värmland –> Stockholm). Då var det en grej. Idag är det norm. Tänk hur snabbt vi kan ändra hur vi gör om vi måste och är motiverade. Den insikten tar jag med mig. Och att lägga upp fler kul sätt att mötas online på.
Helena Söderblom, distanskursen Kriskommunikation
– Ser verkligen fram emot en flexibel arbetssituation med några dagar i veckan på kontoret, några hemma och så vissa dagar ute hos kund där jag håller i utbildningar och krisövningar. Vissa saker funkar utmärkt på distans, medan andra är betydligt mer givande live. Återstår bara att se om vi alla är överens om vilka, sen när vi kan välja. Jag tar med mig att ”allt” är möjligt. Måste man ställa om så går det. På något sätt.
Annika Rehn Frobell, distanskursen Insiktsdriven strategi
– Jag kommer att fortsätta unna mig att disponera min tid så som det funkar bäst för mig. Det är en sån skillnad att få jobba de tider jag är mest kreativ och använda övrig tid till annat.
Vilken kurs passar dig?
Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Långa eller intensiva. Det finns både kurser på dagtid, kvällstid och på distans.
Välj här!Mikael Rosén, intensivkursen Att skriva för att övertyga
– Vi kommer överge kontoren. De är irrelevanta och icke hållbara. Att ha stora hus i mycket bra lägen och dra dit all infrastruktur; vatten, el, värme, uppkopplingar, kaffeapparater, kontorsmöbler, ventilation, mötesrum och ståbord och sedan låta allt stå tomt 75 % av alla årets timmar (kvällar, nätter, helger, semestrar) är ett magnifikt resursslöseri. Och när folk väl är där, är det kanske 30- 50 % av arbetsplatserna som faktiskt används. Dessutom lyckas kontor ofta producera sjuka medarbetare. Bättre kan vi – och det har vi lärt oss nu. Det jag behåller från den här coronatiden är ett friare, smartare och rörligare sätt att arbeta. Och ibland rätt trist.
Annika Sköld, distanskursen Illustration
– Jag ser ett tydligare fokus på vad som verkligen är viktigt. Att ”blended learning” är här för att stanna. I både undervisning, arbetslivet och livet i stort. Jag vill gärna behålla tron på att förändringar kan vara samtida möjligheter. Även alla fantastiska möjligheter & erfarenheter av distans undervisning. Upplevelsen av att vi möts IRL även på distans.
Embla Sue Panova, kvällskursen Copywriting
– Jag har under nästan hela min ”karriär” jobbat hemifrån. Där kan jag själv styra ljud och intryck, byta plats som jag vill, pausa och göra något annat ett tag på ett sätt som absolut inte går på kontor. Jag ser den här tiden som något positivt ut aspekten att fler har tvingats testa och jag tror många inser att man 1: inte jobbar mindre hemma och 2: man får en helt annan livskvalitet i övrigt. Tid är det mest värdefulla som finns för mig och med hemmajobb tycker jag att jag får styra den på ett helt annat sätt.
Malin Ingevall, intensivkursen Produktionsledning
– Jag själv kommer att behålla massor från denna coronatid, exempelvis det jag utvecklat kring att utbilda och föreläsa på ett sätt som ger energi på båda sidor av skärmen! Både hos mig och deltagarna. En annan insikt som jag tror många med mig fått är vikten av att hitta en hållbar balans mellan jobb och det som jag vill och behöver göra för att må bra. Det kan vara att inte stressa för att hämta barn, ödsla tid på att småhandla, ta pauser, få in träning i vardagen och att effektivisera jobbet i block utan avbrott för att vara effektiv.
En övning som jag tagit fram, och som många haft användning av, är att inför varje dag göra en Daily 6. Skriv ner 3 prioriterade saker du vill få gjort jobbmässigt, och 3 saker som är viktiga för dig, för att du ska må bra och känna dig nöjd med dagen. När vi kan prioritera båda delar upplever många en större nöjdhet, bättre mående och balans.
Johan Ågren, distanskursen UX Product Development
– Jag kommer att behålla insikten hur viktigt det är med balansen mellan jobb och fritid. Så lätt att fastna i jobb bara för att man sitter hemma. Men också friheten i att kunna ta en långpromenad på lunchen och istället jobba någon timme på kvällen – den har varit otroligt givande under pandemin.
Ann Westfelt, distanskursen Projektledning
– Det nya blandar gammal och ny kunskap. Det finns sååå många bra digitala verktyg som gör undervisningen både mer inspirerande och betydligt mer lärorik på både grupp- och individuell nivå.
Jag vill använda (beroende på kursens längd) start/mitten/avslut till sociala aktiviteter. Gärna ute i det gröna eller i regn och rusk. Att använda natur och människors glädje av närhet till att koppla bort den vanliga vardagen och att vara öppna för förändring, lärdomar och reflektion. Att ha kul med andra ord. Resten av tiden vill jag gärna köra online för faktabaserad kreativ visuell reflektiv kunskap som sitter under lång tid framöver. Back to the basics, creating the best for the future. Det här ska bli kul.
Sofie Reutercrona, dagkursen Internkommunikation
– För det första känns det smått otroligt att ha fått vara med under denna period och följa hur många organisationer lyckats så väl med att skapa en plattform internt för att deras medarbetare ska hitta relevant information och känna trygghet och tillit. Och förstås hela den digitala omställningen till att hitta formen och digitala resurser för att kunna göra sitt jobb oavsett. Att så många verksamheter nu rapporterat ett oförändrat (och ibland t.o.m. bättre) resultat säger något om att detta funkar också. Nu är vi nog många som vill vi hitta tillbaka till den fysiska gemenskapen och lägereldarna!
Andris Zvejnieks, dagkursen Communication Management och intensivkursen Kommunikationschefens viktigaste verktyg
– Vi har vant oss vid att vi inte behöver vara på ett kontor för att utföra arbete. Fler kommer oftare än före pandemin att samarbeta på distans. Samtidigt kommer en del också att återgå till att sitta fysiskt på samma ställe. Då gäller det att vi fortsätter att utveckla vår användning av digitala verktyg, för delaktighet på lika villkor. För vi vill inte gå tillbaka till ett läge där de uppkopplade kände sig som ett B-lag, som inte kunde bidra fullt ut när det började ritas på rummets whiteboard eller blädderblock. Kanske ska vi ha som policy att använda annotate, digitala whiteboards och det växande antal verktyg för co-creation så snart några av oss inte är i samma fysiska rum?
Anna Romson, dagkursen Kreativt ledarskap
– Jag har jobbat från mitt hem, fik och andra bra ställen i över tio år. Äntligen känns det accepterat att inte gå till ett kontor varje dag.
Här hittar du fler artiklar i denna artikelserie.
Relaterade artiklar
5 saker du inte visste om att läsa en kurs på Berghs
Har du funderat på att gå en kurs på Berghs, men är lite osäker på vad du ska välja och när du ska söka?
Berghs experter delar misstag och lärdomar
Ibland blir saker inte riktigt som det var tänkt. Här berättar Berghs kursansvariga om tabbar de har råkat göra på jobbet och vad de lärde sig.
Lovisa fick inspiration, lärdomar och konkreta verktyg
Lovisa Lantz berättar om sitt givande arbete på WaterAid och de intensiva och innehållsrika kursdagarna på Berghs.