Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.
Utbildning och arbetsliv i förändring: Mika Pollack
I denna artikelserie berättar några av Berghs kursansvariga om hur coronaviruset har påverkat dem i arbetslivet och i deras lärarroll. De delar även med sig av erfarenheter och lärdomar. Här har vi pratat med Mika Pollack, kursansvarig för Motion Graphics.
Mika Pollack är Art Director på MAG Interactive och kursansvarig för Berghs dagkurs i Motion Graphics.
Hej Mika! Har du behövt utbilda dig inom nya områden under coronapandemin?
– Inte direkt någon utbildning, men jag har försökt bli bättre på de verktyg som används. Både i jobbet och som lärare på Berghs. Främst verktyg för videomöten, men även för projekthantering och kommunikation. Kommer förmodligen också behöva lära mig nya framöver. Mitt jobb erbjuder nu tex ett nytt verktyg för att kunna jobba mer visuellt tillsammans online. Vilket ju kan vara bra att kunna hur som helst.
Vilka lärdomar har du fått under denna coronatid?
– Att det går bra att jobba på andra sätt än vad vi är vana vid. Att det sociala samspelet på en arbetsplats är viktigt och har mer betydelse än vad vi trott. Det verkar också som att människor påverkas väldigt olika av att jobba hemifrån. För vissa har det fungerat alldeles utmärkt, andra har inte haft lika lätt. Att världen kan ändras väldigt snabbt och att man ska vara glad för att ha ett jobb i en bransch som klarat sig förhållandevis bra.
Vad har fungerat bra?
– Det mesta har funkat bra som jag ser det, bättre än vad man kanske trodde. Jag är själv van från mina år som frilansare att vara flexibel både med tid och rum. Men jag har märkt att många andra också snabbt anpassat sig till det nya. Både möten och undervisning har fungerat riktigt bra digitalt. Vissa saker har till och med blivit tydligare på grund av mer skriftlig kommunikation. Att kunna välja och blanda mer fritt om du vill jobba hemma eller på kontoret har också varit bra.
Vad har varit den största utmaningen?
– Att allt inte funkar perfekt digitalt, det är svårare att läsa av människor via video. Flera delar av kommunikationen försvinner, kroppsspråk, tonalitet, nyanser mm. Mer dynamiska kreativa processer är också utmanande att återskapa via video. Samtal med flera blir lätt lite stela, alla måste prata en i taget, vilket gör att associationskedjor mm är svårare att få till. Att inte vara på samma plats gör skillnad, man träffar inte lika mycket människor. Det är svårt att stämma av saker snabbt eller spontant då det inte blir några oplanerade möten i tex köket eller korridoren.
Hur håller du jobbmotivationen uppe i krävande tider som dessa?
– Jag har försökt ta mig in till kontoret någon eller några gånger i veckan. Har förmånen att bo så nära att jag kan ta mig dit säkert på cykel. Har gjort det bland annat just för att hålla upp motivationen uppe men även stärka känslan av sammanhang. Försökt tänka på alla som fått kämpa för att klara sig överhuvudtaget, som inte skulle ha några problem att få saker gjorda även hemifrån.
Vilken kurs passar dig?
Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser på dagtid, kvällstid och på distans.
5 tips för att hitta rätt kursVad är det bästa du tar med dig från coronadigitaliseringen?
– Att arbetsplatsen som vi känner den har utmanats och kommer ändras snabbare än vad vi trott. Det traditionella synsättet kommer förhoppningsvis ändras till något bättre. En arbetsplats mer baserad på lust än tvång. Dit man går för att man vill, inte för att man är tvingad. Där det sociala utbytet får ta mer plats än tidigare. Att gå till jobbet kan komma att betyda något helt annat.
Hur har du förändrat ditt sätt att jobba under pandemin?
– Det har så klart blivit mycket mer videomöten och mer skriftlig kommunikation. Rent konceptuellt är det dock ingen större skillnad då våra produkter inte har påverkats så hårt av Corona. Jag har däremot jobbat från fler olika ställen än tidigare. Har aldrig jobbat så mycket från balkongen, soffan och köksbordet som under denna tid. Men det är helt ok.
Här hittar du fler artiklar i denna artikelserie, Berghs kursutbud inom Film och Foto och svaren på de vanligaste frågorna om att läsa en kurs hos oss.
Foto: Unsplash
Relaterade artiklar
Experternas första jobb i branschen
Erfarna, kompetenta och framgångsrika är tre ord som gemensamt kan beskriva Berghs kursansvariga, men alla har de såklart varit nybörjare en gång i tiden.
Inspiration för dig som söker nytt jobb
Här har vi samlat tips och inspiration till dig som blivit permitterad, är mellan jobb eller funderar på att söka nya utmaningar.
5 saker du inte visste om att läsa en kurs på Berghs
Har du funderat på att gå en kurs på Berghs, men är lite osäker på vad du ska välja och när du ska söka?