Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Utbildning och arbetsliv i förändring: Ulf Lesley

Ulf Lesley

I denna artikelserie berättar några av Berghs kursansvariga om hur coronaviruset har påverkat dem i arbetslivet och i deras lärarroll. De delar även med sig av erfarenheter och lärdomar. Här har vi pratat med Ulf Lesley, kursansvarig för Effektiv marknads­kommunikation.

Skrivet av Anette Hamel
September 1, 2020

Hej Ulf! Har du behövt utbilda dig inom nya områden under coronapandemin?

– För min kurs har jag satt mig in på djupet i de nya digitala kollaborativa verktygen som t.ex. zoom, mural, mentimeter och miro. Dessa försöker jag nu även att införa i arbetet i min yrkesroll så att vi kan arbeta mer effektivt digitalt på distans.

Vilka lärdomar har du fått under denna coronatid?

– Att kriser visar upp de bästa, och de sämsta, sidorna av gruppdynamiken. En bra grupp som vill samma sak svetsas samman och får ny kraft att tänka annorlunda och kan samarbeta och stötta varandra på ett nästan magiskt sätt. Medan en grupp som inte fungerat ordentligt och som tidigare haft problem tappar sin återstående energi och blir helt livlös. Ingen tar något initiativ utan skyller mest på de andra om någon ifrågasätter frånvaron av aktivitet.

Vad har fungerat bra?

– Uppkopplade fikapauser och spontana ”lunchdejter”.

Vad har varit den största utmaningen?

  1.  Att behålla relationen med kollegor som man känner ”halvbra”, eftersom man inte träffas IRL.
  2. Att hålla sig uppdaterad på allt som händer, trots att man inte är med på alla zoom-möten och inte hör ”korridorssnacket”.
  3. Att få in nyanställda i teamet.

Hur håller du jobbmotivationen uppe i krävande tider som dessa?

– Hittar de personer som liksom jag har motivation och kan ge mig positiv energi när min är låg, och jag kan ge dem positiva vibbar när deras börjar ta slut. Jag har också utnyttjat den extra tiden jag fått, av att inte behöva åka till en massa möten, till att börja plugga. Läser en Master i eHälsa på halvtid distans. Eftersom jag jobbar i och med vården så är ämnet högst relevant, men det är också ett sätt att ”göra något annat” och träffa lite nya personer (digitalt) trots att jag fortfarande är hemma. Extra bonus att jämföra hur, i det här fallet, Linnéuniversitetet driver sina utbildningar digitalt jämfört med Berghs.

Vilken kurs passar dig?

Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser på dagtid, kvällstid och på distans.

5 tips för att hitta rätt kurs

Vad är det bästa du tar med dig från coronadigitaliseringen?

– Att digitaliseringen tagit ett stort steg framåt, i alla branscher. På något sätt har det också ”skiljt agnarna från vetet”, dvs de som verkligen är affärsmässigt kreativa har också lyckats. De andra som inte orkat eller lyckats ställa om och tänka nytt har mest klagat och fått se sin affär minska eller sitt jobb hotat. Det ska bli väldigt intressant att se vad av detta som kommer att finnas kvar efter att pandemin har lugnat ner sig. Inom vissa branscher finns det grupper som livligt diskuterar hur man ska undvika att det nya digitala blir permanent…. Så ”slaget är inte vunnet ännu”, men vi har fått en riktig skjuts på vägen tycker jag.

Hur har du förändrat ditt sätt att jobba under pandemin?

– Jag har alltid varit lite flexibel tidsmässigt när jobbet slutar och privatlivet börjar. Det har blivit än viktigare att själv hålla isär detta under pandemin. Hur ställer jag om att jag nu är ”hemma” trots att jag är i samma rum, sitter på samma stol och tittar in i samma dator? Min fru brukar ta mig ut på en ”gå från jobbet” promenad. Fungerar faktiskt riktigt bra.

Här hittar du fler artiklar i denna artikelserie och svaren på de vanligaste frågorna om att läsa en kurs hos oss.