Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

”Våga tro på att även din hjälp kan göra stor skillnad och bidra till förändring”

o

I samband med den stora flyktingkatastrofen i höstas bestämde sig Bergsstudenterna Karima, Katarina, Kami och Milad för att de behövde bidra. De ville skapa något som gjorde skillnad och när de hörde talas om projektet Refugee Air insåg de att det var en långsiktig förändring de ville åt. Med sitt sociala engagemang fick de genom initiativet använda sig av kommunikation och de kunskaper de förvärvat i sin utbildning. Fyra månader senare tittar de tillbaka på arbetet med Refugee Air.

Februari 23, 2016

Som så många andra blev Berghsstudenterna Katarina (Public Relations), Karima (Produktions­ledning), Milad och Kami (Strategisk kommunikation) oerhört drabbade av de bilder som tidningar världen över publicerade på den treåringa pojken Alan Kurdi, som hittats drunknad på en strand efter att hans familj försökt fly över Medelhavet i början av september 2015. Under hösten startades många initiativ där hjälporganisationer, privatpersoner, volontärer och ideella organisationer försökte skapa skillnad. Människor hjälpte på de sätt de kunde för att hjälpa de flyktingar som varje dag utsätter sig för livsfara och i värsta fall dör då de tvingas fly över haven för att söka skydd.

Katarina berättar om varför valet föll på att engagera sig i Refugee Air:

”Vi var många i skolan som ville göra något, och olika initiativ startades. Ett av dem var mer inriktat på att påverka beslutsfattare till att hjälpa de flyktingar som tog sig över haven för att komma till Europa. Under samma period hörde jag talas om projektet Refugee Air, och eftersom jag känner Susanne (intiativtagare) sedan innan frågade jag henne om de behövde vår hjälp.”

Initiativ som crowdsourcar kompetenser

Refugee Air är en ideell organisation, startad av och Susanne Najafi (entreprenör med inriktning mot start-ups) och Emad Zand (entreprenör inom hälsa och tech), som verkar för att möjliggöra säkra flyktvägar för flyktingar till EU. Med kunskaper och erfarenhet av problemlösning och att leda projekt, vill Refugee Air göra direkt skillnad där den behövs som allra mest. Genom crowdsourcing av kompetenser från Emad och Susannes stora nätverk, arbetar Refugee Air för att rädda liv och att driva förändring.

“Ett av de största problemen var att människor dog för att det idag finns regelverk som gör att det är problematiskt för flyktingar att resa via säkra flyktvägar. Vi lever ändå i 2015, och det är som Emad sa i Morgonsoffan på TV4 - “I en tid då vi kan flyga människor till månen så borde vi kunna flyga människor över landsgränser””, berättar Karima.

”Helt plötsligt och oplanerat tog Hans Rosling upp projektet i en intervju på TV4. Han beskrev det tydligt för allmänheten, på ett språk som alla förstod. Han fick folk att inse att det är enkelt och att det var beslutsfattarna vi behövde fokusera på. Det var efter det som Refugee Air verkligen tog fart”, fortsätter Katarina.

Jobbade dygnet runt

”Den största utmaningen för oss var att projektet blev så stort och vi var tvungna att jobba så intensivt. Vi tänkte att vi var fyra Berghs-studenter som skulle hjälpa Susanne och Emad med att skriva lite texter, men det hände att vi ibland jobbade till nästkommande morgon med alla slags olika uppgifter”, beskriver Milad.

“Refugee Air var ett projket som verkligen lyckades. Projektet fick enorm uppmärksamhet där nästan 830 miljoner människor över hela världen nåddes. Tack vare Refugee Airs hårda arbete fick initiativet igenom att människor på flykt fick rätten att flygas till säkerhet.", berättar Kami. 

Studenterna Milad, Katarina och Karima och har nu återgått till sina studier men ser tillbaka på hösten 2015 som otrolig lärorik och givande.

”Vi rekommenderar verkligen studenter med ett driv för samhällsfrågor att faktiskt engagera sig och att våga tro på att även din hjälp kan göra stor skillnad och bidra till förändring”, avslutar Karima och Katarina.