Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.
Varsågod! 500 sidor på två minuter.
Osäkerhet toppar, kanske inte oväntat, Berghs trendspaning under 2021. Vi har alla gått igenom en enorm omställning i spåren av Covid-19. Och det enda vi vet säkert är att vi inte längre kan vara riktigt säkra på något.
Förlust av kontroll är ett obekvämt tillstånd för människor och något vi så snabbt som möjligt vill ta oss ur. Jobba-hemma rutiner eller att tvinga ner sig i en isvak är två sätt att återfå lite kontroll på individnivå. Men hur ska vi tänka som organisationer?
I boken Radical Uncertainty ger John Kay och Mervyn King verktyg för beslutsfattande ställda inför en “unknowable future”. Boken är i runda slängar 500 sidor men för att spara dig ett par timmars läsning går den att sammanfatta i ett centralt mantra - “What’s going on here”? Nyckeln till beslutsfattande i en osäker värld ligger i intensiv nyfikenhet och öppenhet. World Economic Forum beskriver samma sak när de lyfter fram adaptability som en super skill. Eller som Berghs learning developer Patrik Hambraeus uttrycker det “whatever floats the boat”.
För nu gäller det att visa att vi inte är rädda för utvecklingen. Även om den ibland går emot våra nuvarande sanningar. Dags för ett öppet sinne och höga ambitioner. Vilka digitala verktyg ska vi behålla 2021 och vilka blev för mycket och behöver rensas ut? Att testa sig fram brett är viktigt - men att våga välja och fullfölja visar på kontroll och riktning. Glöm inte den etiska kompassen och säkerhetsfrågorna i valen av tekniska hjälpmedel. Våga utmana egenutvecklade system och lösningar. Tekniken rusar fram och det är svårt att hålla jämna steg med nischade utvecklare. Lägg istället kraft och energi på att utforska teknikens möjligheter och begränsningar ut ett mänskligt perspektiv, “what's going on here?”. Varför blir vi mer trötta av digitala videomöten än fysiska? Vad kan vi göra för att lösa problemet? Ska vi korta ner tiden? Inte sitta så nära kameran? Låta deltagarna ta med sig lektionen ut på promenad?
Att lära är att leva. Vi har inte valt situationen vi har hamnat i men vi väljer vad vi gör av den. På gott och ont är vi likställda med våra deltagare och kunder. I konstant lärande. Genom att utmana oss själva visar vi vägen i praktisk handling och inte bara ord. Float that boat!